fbpx
Testit

Profel Nuovo Gamba -aktiivisubwoofer -testissä

Profelin tuore subbari Nuovo Gamba on sisustajan paras ystävä. Se on niin mustana kuin valkoisenakin hillityn rauhallinen, eikä yksinkertainen kuutiomuotoilu kohtuukokoisena vedä huomiota turhaan itseensä. Lisäksi automaattisen digitaalisen huonekorjaimensa ansiosta se viihtyy hyvin seinustalla ja nurkassa.

Ai sisustussubwoofer? Ei oikeastaan. Se nimittäin haastaa äänenlaadullisesti varsin sujuvasti kalliimmat kilpailijansa. Käytännössä äänenlaatu on huippuluokkaa.

Akustisesti Nuovo Gambassa on erittäin järkevä kahden vastakkain asetetun bassoelementin rakenne. Kartioiden reaktiovoimat kumoavat toisensa eli kotelo ei hievahdakaan edes maksimikuormituksella ja jäljelle jää vain puhdas ääni. Kummallekin kymppituumaiselle elementille on oma 250-wattinen päätevahvistin. Kotelo on suljettu joten refleksiputken häiriöääniä ei varmasti ole. Suljettu kotelo takaa myös mahdollisimman tarkan toiston.

”Bassotoiston luonne
on sävykäs, uskottava,
ulottuva ja kaikkea tätä
varsin vaivattomasti.”

Jakotaajuuden säädöt erikseen pääkaiuttimille ja subwooferille (hi-cut ja low-cut) mahdollistavat subbarin sovittamisen hyvin monenlaisiin pääkaiuttimiin, niin jykeviin kuin hentoisiinkin. Liitäntöinä on sekä balansoidut että balansoimattomat eli kytkennästä on tehty mahdollisimman joustava muusta laitteistosta riippumatta.

Ajatusta bassopäähän

Nuovo Gamban sisältämä Dspeaker Anti-Mode on jo kulttituote kotiteatteriharrastajien keskuudessa. Älykäs pikkupurkki veistää digikirveellä huoneen aiheuttamat rosot bassotoistosta tasaisiksi. Älykkyyttä ovat sekä erittäin tehokas huonekorjaus että superhelppo käyttö. Subbarin äänenvoimakkuussäätö oikealle kohdalle, mukana seuraava mittamikrofoni kuuntelupaikalle ja napin painallus.

Kalibrointi sujuu kytkemällä mukana tuleva mittamikrofoni subbariin ja painamalla kahta nappia. Onnistuu varmasti hifin lyhyelläkin oppimäärällä.

Ai oikeasti noin helppoa? No ei sentään. Itse asiassa yhtä aikaa pitää painaa kahta vierekkäistä nappia.

Nappiurakan jälkeen subbari tekee neljä pitkää ja rauhallista taajuuspyyhkäisyä, joita kuuntelemalla se oppii huoneen ongelmat. Samaan aikaan käyttäjä voi kuunnella, mitkä kaikki rakenteet huoneessa resonoivat ja kiinnittää itse huomiota niiden vaimentamiseen. Niitä päriseviä ja rämiseviä paikkoja löytyy normaaliohuoneesta yllättävän paljon. Hyvä ensiapu on ostaa sinitarraa ja laittaa siitä pienet tassut pahiten rämisevien ja paikallaan pidettävien tavaroiden alle. Jos haluat pitää kuunteluhuoneessa lasivitriiniä täynnä pieniä koriste-esineitä, ihan oma vikasi.

Pyyhkäisyt kertovat käyttäjälle myös hyvin koruttomasti sen, kuinka paljon kuunteluhuoneessa on resonansseja. On hyvin tyypillistä, että taajuuspyyhkäisyn edetessä äänenvoimakkuus vaeltaa taajuuden mukana rajusti. Jotkut alueet korostuvat ja toiset taas vaimenevat lähes kuulumattomiin. Huonekorjaukselle on siis todella tarvetta ellei tila satu olemaan niitä äärimmäisen harvoja, jotka ovat bassojenkin suhteen akustiikaltaan erinomaisia.

Sävykäs tykki

Arvasin! Subbarin huomattavan tarkkasointiseksi korjattu vaste kuulostaa niin hyvältä, että jakotaajuutta tekee mieli ruuvata paljon tyypillistä korkeammaksi. Eli päinvastoin kuin yleensä, lopullinen soundi onkin sitä parempi, mitä korkeammaksi jaon nostaa. Korkea jako tuo Anti-Moden hyödyt yläbassoalueelle asti ja siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Nuovo Gamban jatkoksi kytkettyjen Behringer B2030A -aktiivien kanssa jaoksi tuli selvästi yli sata hertsiä ja silti subbarin integroituminen oli käytännössä täydellistä.

Aktiivinen ja täysin säädettävä jakosuodin myös pääkaiuttimille on iso osa hyvän integraation salaisuutta. Yksi huomioitava asia on oikea äänenvoimakkuus kalibroinnin aikana, älä 'avaa hanaa tappiin asti'.

Toistossa on mukavan vaivatonta voimaa. Subbari ei kuulu yhtään erillisenä vaan jatkaa pääkaiuttimien kaistaa saumattomasti. Yksi osasyy tähän on se, että subbarissa on jakosuodin myös pääkanaville. Toinen oleellinen asia on se, että bassolta suodatetaan riittävän jyrkästi sille kuulumattomat taajuuden pois.

Bassotoiston luonne on sävykäs, uskottava, ulottuva ja kaikkea tätä varsin vaivattomasti, mitään yliyrittämisen sivuoireita ei kuulu. Dynamiikkakin hoituu mallikkaasti, mutta oman huoneen tuttujen korostumien häviäminen voi tietysti ensin kummastuttaa. Ne mehevyyttä ja rehevyyttä aiheuttaneet, joskus siinä suhteessa mukavatkin korostumat ovat kaikki tiessään. Tilalla on vain neutraali ja tarkka bassopää.

Äänenpaineresurssit riittävät hyvin pitkälle. Toisaalta kun toisto on tarkkaa ja puhdasta niin ainahan sitä tietysti toivoisi lisää. Käytännössä tällä hoitaa pienemmän huoneen leffatoiston pahallekin bassomaanikolle ja normaali-ihmisille basson määrä riittää isommassakin olohuoneessa. Noin 50-neliöisessä testitilassa Rinneradion Plus-levyn tiukan iskevät ja alas ulottuvat vavahdukset toistuivat puhtaan uskottavasti ja selkäpiitä hyytävästi, juuri kuin kuuluukin. Samoin testinä äärimmäisen epämiellyttävä Infected Mushroomin Dancing with Kadafi repi viimeisetkin tipat Behringer-rassukoista irti siinä missä Gamba Nuovo piti rauhallisen eleettömästi tahtia ja toisti pohjamutia myöten kaiken, mitä kappaleelle oli tallennettu – ikkunat heiluen.

Nuovo Gambassa on oma 250-wattinen päätevahvistin kummallekin bassoelementille.
Unelmapartneri

Erillisen Anti-Moden lailla Nuovo Gambassakin voidaan ohittaa kalibroinnilla tehty huonekorjaus. Hyödyllisempää kuin hukata saavutettu etu on kuitenkin laajentaa sitä isommalle kuuntelualueelle.

Kalibroinnin jälkeen voidaan tehdä toinen lyhyempi mittaussessio, joka ei tee aivan niin tarkkaa korjausta yhteen kuuntelupisteeseen vaan yleispätevämmän laajemmalle alueelle. Hyödyllistä esimerkiksi kotiteatterissa, johossa pääkuuntelijan seuraan voi liittyä akka-kulta tai kavereita. Lisäksi tuhdimman basson ystäville on vielä kaksi bassokorostusta, Lift 25 ja Lift 35. Niiden käyttö on vähintäänkin makuasia, mutta esimerkiksi pelien kanssa minäkin voisin käydä painamassa pienen tunnelmallisen boostin moottorien jyrinään.

Profel Nuovo Gamba on subwoofer, jota voi suositella vaativaan käyttöön melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se on sävykäs ja tarkka akustisen musiikin ystävälle. Lisäksi toisto ulottuu infraäänialueelle ja sopivasti huoneen nurkkaan sijoitettuna äänenpainevarat riittävät leffamaanikollekin.

Lukijat varmasti huomaavat, että jarrutan vielä vähän – jossain on joku pieni mutta. Se on se, että mainittu poikkeuksellisen hyvä pääkanaviin integroituminen voi toteutua tai olla toteutumatta jos subbari vain kytketään tyypilliseen tapaan stereojärjestelmässä pääkaiuttimien rinnalle. Vain silloin kun jakosuodot tehdään niin pääkaiuttimille kuin subwooferillekin, saadaan varmasti saumaton sovitus. Se voidaan tehdä myös normaalin AV-vahvistimen bassonohjauksella ja kannattaakin monikanavajärjestelmässä. Stereoratkaisussa pääkaiuttimien signaali kannattaa ehdottomasti kierrättää subwooferin kautta parhaan sovituksen takaamiseksi, jos vain mahdollista.

Lyhyesti: Huippusubbari, joka on kohtuuhintainen ja kohtuukokoinen.
Hinta: 1 900 – 2 200 euroa riippuen viimeistelystä
Valmistaja: Profel
Kirjoittaja

4 Comments

 1. Veikkaan että tässäkin
  Veikkaan että tässäkin elementteinä tutut ja turvalliset XLS-kympit..?

  • Profel ei käytä XLS kynppejä
   Profel ei käytä XLS kymppejä

  • Samu Saurama

   Ehkä valmistaja ei halua
   Ehkä valmistaja ei halua kertoa kaikkia valttejaan…

Share via
Copy link
Powered by Social Snap