fbpx
Testit

DSPeaker Anti-Mode 8033S subwooferin huonekorjain testissä

Subwooferin paras ystävä

Subwooferin pahin vihollinen on huone. Se sotkee bassotoistoa aiheuttamalla kuminaa, korostumia ja vaimentumia. Avuksi on kaksi vaihtoehtoa: raskas akustointi tai hyvä huonekorjain – kuten Anti-Mode.

Monille meille jykevä subwoofer on pakkohankinta kotiteatteriin ja mitä alemmas se toistaa, sitä parempi. Liian moni kuitenkin tyytyy tehdasasetuksen tuottamaan ääneen, eikä jaksa paneutua säätöihin juuri ollenkaan, äänenvoimakkuutta lukuunottamatta. Kunhan ikkunat heiluvat ja naapuri valittaa niin pakkohan sen on olla hyvä. Tavallaan ymmärrän.

Manuaalin lukeminen on varmasti todella haastavaa, puhumattakaan sen sisäistämisestä. Ja vaikka olisitkin tehnyt tämän uroteon ja säätänyt kaiken kohdalleen, niin huomaat ettei se kuulosta vieläkään hyvältä.

Kunhan ikkunat heiluvat ja naapuri valittaa niin pakkohan subbarin on olla hyvä.

Suomalaisen DSPeakerin uusin automaattinen subwooferin taajuuskorjain, Anti-Mode 8033S, antaa helpon ratkaisun tähän ongelmaan ja jatkaa hyväksi havaittua konseptia. Uusi versio lisää kourallisen käyttömukavuutta ja hyppysellisen teknologiaa mukaan pakettiin. Hinnaltaan tämä S-malli on satasen vanhempaa C-mallia kalliimpi, mutta lisärahan arvoinen.

Vaativien olosuhteiden sankari

Monissa tavallisissa olohuoneissa ja akustoimattomissa huoneissa resonointi matalilla taajuuksilla on normaalia. Se vain saattaa aiheuttaa ikäviä hetkiä elokuvien ja musiikin parissa. Subwooferien omat säätömahdollisuudet ovat erittäin vaihtelevia ja kirjavia, mutta suurimmassa osassa ne eivät auta huoneen aiheuttamiin ongelmaan.

Mukana tulee mikrofoni. Yksinkertainen kapseli riittävän pitkän johdon päässä.
Mukana tulee mikrofoni. Yksinkertainen kapseli riittävän pitkän johdon päässä.

Anti-Mode ratkaisee tämän ongelman. Se toistaa matalataajuisia testisignaaleita subwooferin kautta ja kalibroi siten itsensä. Näin se pystyy vaimentamaan huoneeseen soimaan jäävät ja bassotoistoa sotkevat ns. seisovat aallot. Käyttö on helppoa, kunhan ensin jaksaa hieman vilkaista manuaalia. Tai itseasiassa kolmen kohdan pikaopas on painettu pienen laitteen takalevyyn.

Yksi S-mallin parhaimmista uudistuksista on selkää ja hermoja säästävä automaattinen on/off-kytkin. Se kytkee laitteeseen virran päälle huomatessaan signaalin vahvistimelta.

Muita uudistuksia ja parannuksia C-malliin verraten ovat kullatut liittimet, parannettu dynamiikka, kaksi sisääntuloa stereovahvistimia varten ja uusi, tyylikkäämpi kotelo. Purkki on hyvin simppeli ja pieni. Muutamalla ledillä ja parilla napilla varustettu musta laite on helppo piilottaa.

Vanha koira, uudet temput

Onko äänellinen ero sitten merkittävä? Lyhesti sanottuna: Se riippuu. Se riippuu itse subbarista sekä huoneesta. Parhaimmassa tapauksessa Anti-Mode nostaa subwooferin aivan uudelle tasolle. Tasolle, josta ei halua enää luopua.

Laitetta testattiin kolmessa huoneessa ja kolmella eritasoisella subwooferilla. Kaikissa tapauksissa ääneen saatiin parempaa dynamiikkaa ja tarkkuutta. Kumisevuus poistui suurimmaksi osin joka huoneesta, vaikka bassoiltaan todella huonosti hankalaan huoneeseen sitä jäi vielä jonkun verran. Elokuvissa räjähdykset saivat identiteetin ja musiikissakin saatiin useampi nuotti ulos bassoista tavallisen yhden sijaan.

S-mallin saa helposti kiinni stereojärjestelmäänkin.
S-mallin saa helposti kiinni stereojärjestelmäänkin.

Subwooferin tasolla oli pieni vaikutus muutokseen. Anti-Mode onnistui nostamaan jopa halvimman (n. €200) subbarin taivaaseen. Normaalia paremmin akustoidussa huoneessa se taas ei pystynyt parantamaan oikeasti hyvää subbaria. Äänessä tapahtui kyllä pieniä sävyeroja, mutta ei niin suuria, että olisin jäänyt nyökyttelemään suu auki näyttäen idiootilta. Vaikka tämä toteutui muiden yhdistelmien kanssa, niin olisin silti kaivannut sitä viimeistä tyrmäystä.

Edullisinta akustointia

Laitteen kyvyt on nyt käyty läpi ja ainoastaan yksi kysymys on jäljellä. Onko se hintansa arvoinen? Joku varmasti maksaa saman verran pelkästä subbarista, toinen paljon enemmänkin. Anti-Mode ei varmasti tee yhtään settiä huonommaksi ja monissa tapauksissa se on pakollinen, jotta bassopään saa kunnolliseksi.

Vaihtoehtona voit tietenkin heittää mummovainaan ryijyjä seinille. Se ehkä parantaa akustiikkaa, ja varmistaa poikamieselämän jatkumisen. Huoneen ammattimainen akustointi on varmasti kalliimpaa kuin 375 euroa. Etenkin, jos aiot pureutua myös tilan basso-ongelmiin. Anti-Moden hinnalla et pääse edes alkuun.

Lyhyesti: Napin painalluksella subbarin ja huoneen yhteispelin tasaava huonekorjain.
Hinta: 375 euroa
Valmistaja: DSPeaker

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

3 Comments

  1. Oletko kilpailuttanut ikinä
    Oletko kilpailuttanut ikinä antimodea sijoituksen kanssa? Tarkoitan tällä sitä, että laitetaan 2-4kpl subbareita pahimpiin paikkoihin=huoneenkulmiin ja annetaan antimoden hoitaa hommansa. Vastaavasti laitetaan subbarit parhaille mahdollisille paikoille ja jätetään antimode välistä pois. Tämmöinen tuli itselle mieleen kokeilla, mutta 2kpl on enimmäis määrä milla päästä testaamaan. Jotenkin veikkaisin, että antimode ei pärjäisi, kun 4kpl subbareita käytössä, mutta toisaalta sinulta luulisi subbarikapasiteettia löytyvän tämmöiseenkin kokeiluun, mutta aika taitaa olla kortilla…..
    Ps. Odotan innolla, että joskus vuoden tamperelainen olisi antimode, eikä mitkään poliisit, kyllä se niin kova laite on.

    • Samu Saurama

      Normaalissa kenkälaatikon
      Normaalissa kenkälaatikon muotoisessa huoneessa neljällä subbarilla saadaan erittäin hyvä lopputulos. Bassokalikka per seinustan keskikohta tuottaa tasaisen vasteen joka puolella huonetta kunhan ei mennä ihan seinän viereen (25m2 huoneessa aikoinaan kokeiltuna 50cm piti olla etäisyyttä). Siihen Anti-Mode ei pysty, eikä mikään muukaan huonekorjaus. Ne tekevät optimituloksen aina yhteen paikkaan.

      Toisaalta, jos kuuntelupaikka on ihan seinässä kiinni, monisubbarijärjestelmä ei pure ja hyvä huonekorjain puolustaa paikkaansa. Samoin, jos ei ole mahdollista käyttää subbaria keskellä joka seinustaa sisustusksellisista tai muista syistä.

      Kumpikaan ei siis ratkaise kaikkia ongelmia, aina pitää toimia tilanteen mukaan.

      PS. Pahin tilanne on vain yksi subbari, jo kahdenkin käyttö tasaa huonevastetta.

  2. Teksti oli siis tarkoitettu
    Teksti oli siis tarkoitettu SubbariSamulle, mutta kaikki innollla kommentoimaan, jos ei kokemuksesta, niin epäilyksistään ainakin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap