fbpx
Testit

M&K Sound M70, M50 ja M40T – kotiteatterin seinäkaiuttimet testissä

Lujaa ja uskottavasti
mk-sound-m50-m70-m40t-aloitus-9432

M&K Sound päivitti pienimmän eli M-sarjansa. Uusi mallisto on entistä sisustusystävällisempi ja soundiltaan entistä uskottavampi, aika hyvä yhdistelmä.

M&K Sound uusi pienimmän M-sarjansa. Sen, jota esimerkiksi Sony Pictures on käyttänyt Blu-Ray tuotannossaan ja DTS ääniformaattien kehitystyössään. Uudessa M-sarjassa on kolme kaiutinmallia. M50 on yhdellä bassoelementillä, M70 tuplabassoilla ja merkille tunnusomainen M40T on kolmeen suuntaan säteilevä surroundkaiutin. Kaikki M-sarjan kaiuttimet on helppo kiinnittää seinälle ja kaiuttimia saa kaikissa oleellisissa värisävyissä eli sekä satiinimustana että -valkoisena.

Uusia malleja voi toki käyttää useammallakin eri tavalla, mutta yksi hahmottuu minulle loogisimpana. M70 tuplabassoineen sekä tarjoaa enemmän potkua että vähentää ääntä sotkevaa lattiaheijastusta, se on selkein kolmessa etukanavassa käytettävä kaiutin. Pienimmissä tiloissa ja lyhyellä kuunteluetäisyydellä yhdellä bassoelementillä toteutettu M50 toimii tietysti sekin, mutta enemmän minä näkisin M50:n Atmos-kattokanavien ja tarvittaessa surroundkanavien kaiuttimena. Hintaero kolmen etukanavan kanssa M50:stä M70:n ei kuitenkaan ole maata kaatava.

mk-sound-m70-lcr-9436
Tuplabassoinen M70 on selkein ratkaisu kolmeen etukanavaan.

M&K Sound M40T on suunniteltu nimenomaan surroundkaiuttimeksi (tosin sopivalla väärinkäytöllä sille on muitakin sovelluksia, aiheesta lisää artikkelin lopussa). Sen tripoli-rakenne tarkoittaa, että kaiutin säteilee ääntä kolmeen suuntaan. Kohti kuuntelupaikkaa on samanlaiset diskantti ja bassokeskiääninen kuin M50 ja M70 -malleissa, mutta näiden lisäksi on kolmetuumaiset laajakaistaelementit etu- ja takaviistoon.

Sillä, että surroundkanavien ääntä säteillään sopiva määrä myös kohti etu- ja takaseiniä, saadaan aikaiseksi normaalia laajempi äänikenttä. Tämä kuuluu surroundkentän ilmavuutena ja lisäksi vähentää surroundkaiuttimien paikallistumista kaiuttimien lähellä istuville. Huippustudiossa tila voidaan rakentaa äänen ehdoilla, mutta kotiteattereissa osa katselijoista istuu tyypillisesti melko lähellä surroundkaiuttimia. Rakenne on erittäin toimivaksi havaittu niin edellisen M-sarjan testissä kuin myös S150-sarjan testissä. Uusi M40T on myös oleellisesti litteämpi kuin vanha M4T, tämä tietysti helpottaa kaiuttimen visuaalista häviämistä huoneeseen.

mk-sound-m40t-9441b
M40T tripolisurround säteilee kolmeen suuntaan ja luo todella hienon ilmavan ja avaran äänikuvan. Erinomaisen epäkaiutinmainen surroundkaiutin.

Yksinkertaisen kaunis rakenne

M50:ssä ja M70:ssä ei ole mitään, mikä äkkiä pistäisi silmään erikoisuutena. Pieniä, siistejä ja konstailemattomia kaiuttimia. Juju onkin siellä yksityiskohdissa. Nelituumaisissa eli kymmensenttisissä bassokeskiäänisissä on pinnoitettu lasikuitukartio, hyvin jäykkä ja kevyt, mutta silti resonanssiton. Ja kun tietää suunnittelija Gert Christensenin tietotaidon määrän elementtisuunnittelusta, voi olla varma, että tuo nelituumainen elementti on todella tiukasti optimoitu käyttötarkoitukseensa.

Neodyymimagneetti on kooltaan murto-osa saman tehoisesta ferriittimagneetista ja siksi diskanttielementin moottori on voitu tehdä hyvin pienikokoiseksi. Tämä mahdollistaa tuumaisen tekstiilikalotin sijoittumisen hyvin lähelle bassokeskiäänistä. Käytännössä kaiuttimet siis toimivat lähes pistemäisinä äänilähteinä.

mk-sound-m70-basso-ja-diskantti-9438b
M70 diskantti- ja bassoelementit.

Gert Christensen viettää huomattavan paljon aikaa kaiuttimien lopullisen äänensävyn hienosäädössä. Jakosuodin optimoidaan äänensävyn ja vaihetoiston suhteen hyvin tarkkaan ja mallien ”voicing” eli tuo äänensävyn hienosäätö voi kestää kauan. Näin malleista ei saada vain ”nämä taajuusvasteet näyttävät hyviltä” -tasoisia vaan ”nämä kuulostavat juuri siltä, mitä halusimme” -laatuisilta.

Kaikissa M-sarjan malleissa on superyksinkertainen seinäkiinnitysmahdollisuus. Yksi tai kaksi ruuvia seinään ja kaiuttimien takana olevat kiinnikkeet mahdollistavat kaiuttimen laskemisen ruuvin / ruuvien varaan. Sama kiinnitysjärjestely toimii, jos asennat M50:iä Atmos-kattokanavia varten. Kaksi kupukantaista ruuvia kattoon oikealle etäisyydelle toisistaan, kaiutin ruuvien kohdalle ja pieni siirto sivusuunnassa. Ruuveja varten olevien kiinnikkeiden lisäksi takaseinissä olevat isot kumityynyt varmistavat resonanssittoman ja tukevan istuvuuden.

Oleellinen idea M&K Sound -kaiuttimien kanssa on se, että ne ovat suorituskykyynsä nähden varsin pieniä koska kaiuttimet on suunniteltu aina subwooferin kanssa käytettäväksi. Testiä varten M70, M50 ja M40T -kaiuttimet saivat M&K Sound V12 -subwooferin seurakseen.

mk-sound-m40t-m50-seinakiinnitys-liittimet-9439b
Kaikki kaiuttimet ovat helposti seinälle ripustettavia.

Iso, elävä ja läpikuultava esitys

Aloitan testikuuntelun musiikilla. Vain kaksi M&K Sound M70 -kaiutinta ja V12-subwoofer niihin sovitettuna GoldNote IS-1000 -stereovahvistimen perässä.

Rinneradion Rok-albumi täyttää huoneen. Tilavaikutelma on hyvin suuri ja avara. Joskus tuntuu, että koko etuseinä tulvii musiikkia, mutta nyt tila leviää kahdella kaiuttimella sivuseinille saakka. Soittajien paikkoja ei näytetä laserosoittimella, kyse on enemmän kokonaisen esityksen tuomisesta suoraan eteesi. Billie Holiday ja Lady In Satin -levy kertoo, että kaiuttimien äänensävy on hyvin puhdas ja tasapainoinen. Artikulaatio on selkeä, mutta ilman joidenkin hifimallien tuomaa alleviivausta. Soundista on mahdotonta osoittaa mitään vikaa tai puutetta, M70 on kaikin puolin erittäin hyvin tehty pieni kaiutin.

Soittajien paikkoja ei näytetä laserosoittimella, kyse on enemmän kokonaisen esityksen tuomisesta suoraan eteesi.

Sitten vaihto, M70-parin tilalle M50-pari ja subwooferin tasoa vähän pienemmälle koska M50 ei ole ihan yhtä herkkä kuin M70. Äänensävy on todella hyvin samanlainen molemmilla kaiuttimilla, M70 erottuu edukseen vain yläbasson ketteryyden osalta. Sitten kun hanaa annetaan enemmän, M70 pysyy kaksinkertaisen säteilevän pinta-alansa ansiosta hallittuna suuremmille äänenpaineille.

Sekä M50 että M70 pystyvät kyllä välittämään musiikinkin tunnelman hämmentävän hienosti. Ja kuten pienten kaiuttimien kanssa tapaa olla, ne toimivat erittäin hyvin tarvittaessa todella lyhyelläkin kuunteluetäisyydellä. Kauempaa kuunneltuna ääni on ilmava ja avara, hieman suurpiirteinen ja detaljien sijaan kokonaisuuteen painottuva. Vastaavasti lähempää kuunneltuna äänite avautuu paljon tarkempana, minä istuin pehmeällä matolla kaiuttimien edessä ja melkein koko Lady In Satin -albumi hulahti ylitseni ilman mitään kiirettä vaihtaa seuraavaan testiäänitteeseen.

Verrattuna moneen hifikaiuttimeen M&K Sound M-sarja ei kaunistele, kiillota ja glitteröi diskanttia eikä korosta bassoa päälleliimatun mukauskottavaksi. Tämän takia se kuulostaa erilaiselta kuin moni perinteinen hifimerkki. M-sarjan kaiuttimilla sinulle ei erikseen osoitella jokaista yksityiskohtaa vaan kokonaisuuden välittäminen rasittamattomana ja kuunteluväsymystä tuottamattomana on oleellisempaa.

mk-sound-v12-subwoofer-valkoinen-9433b
V12-subwoofer on hyvä yhdistelmä tarkkuutta ja mehevyyttä.

Kohti illan päänäytöstä

Suurin osa ostaa M&K Soundia nimenomaan tinkimättömän kotiteatterin kaiuttimiksi, vaikka niillä voikin kuunnella lempiäänitteitään erittäin sujuvasti. Siirryn hiljalleen kohti monikanavaisuutta laittamalla Mafia III -pelin scoren soimaan. Niin aloitusraita New Bordeaux kuin myös No One Is Untouchable vievät salamana 1960-luvun alleviivatun rasistiseen amerikkalaiskaupunkiin ja vihamielisille rämeille, tunnelma välittyy käsinkosketeltavan vahvana.

Samoin Ocean’s Eleven -elokuvan soundtrackin raita The Plans piirtää vahvasti elävinä eteeni herrat Clooneyn ja Pittin. Dialogi toistuu intiiminä ja läsnäolevana, mutta jälleen kerran, ei alleviivattuna vaan oikean kokoisena osana kokonaisuutta.

Dialogi toistuu intiiminä ja läsnäolevana, mutta jälleen kerran, ei alleviivattuna vaan oikean kokoisena osana kokonaisuutta.

Black Hawk Down -soundtrackin ensimmäinen raita Hunger on usein toiminut bassotestiraitana. Nyt kun bassopuoli hoituu V12-subwooferin ansiosta mehevänä, mutta kontrolloituna ja ilman muita äänialueita peittävää humppaamista, tämäkin raita välittää enemmän Mogadishun monisyistä tunnelmaa kuin pelkkää seinien tutinaa. Ainoa huono puoli on se, että meinasin jumiutua kuuntelemaan kaikkia Tidalista löytyviä Hans Zimmerin loistavia leffasoundtrackejä eikä tämä tarina edennyt.

Stereosta monikanavaan

Niin superisti kuin Zimmerit 2.1-järjestelmällä soivatkin, M&K Sound kyllä paljastaa kaikki kykynsä vasta kun kaiuttimista rakennetaan monikanavajärjestelmä. Käytin Emotiva BasX A-5175-päätevahvistinta ajamaan kolmea M70:ä ja kahta M40T:tä ja Integra DRX 5.2:a pelkkänä AV-esivahvistimena.

Ensimmäinen asia on se, että vasemman ja oikean kanavan kanssa identtinen keskikanava integroituu M&K Soundin setissä äänikuvaan täydellisesti (kaikissa leffateattereissa ja studioissakin kolme etukaiutinta ovat aina identtisiä). Keskikaiuttimien tuominen mukaan terävöittää etusektorin tilavaikutelmaa huomattavasti. Ilmavuus ja avara luonne ovat edelleen olemassa, mutta kaikki edessä tapahtuva – dialogi, panoroinnit, yksittäiset tehosteet, yleinen tilan piirto – on keskikaiuttimen kanssa paljon tarkempaa kuin kahdella kaiuttimella. Tilavälityksessä sivusuuntainen tarkkuus paranee useita kertaluokkia ja syvyyssuunta aukeaa viitteellisestä hyvin selkeäksi.

Vasemman ja oikean kanavan kanssa identtinen keskikanava integroituu M&K Soundin setissä äänikuvaan täydellisesti.

Toinen asia on se, että tripolisurroundit toimivat taas mainiosti. Surroundkaiuttimet eivät paikallistu – pakko hehkuttaa tässä välissä the Dark Night -Batmanin loistavan tunnelmallista soundipuolta – vaan vain jatkavat elämää suurempaa tilavaikutelmaa sivu- ja takaseinille sekä kattoon. Kyllä, tosiaan kiitettävän hyvin myös takaseinälle ja kattoon vaikka minulla on vain yksi pari M40T:tä sivuseinillä. M40T:n tripoli-rakenne on todella iso apu saumattoman ja uskottavan surroundäänikentän luomisessa.

Kolmas hyvin oleellinen juttu on kaiuttimien soundin rasittamattomuus. Näillä voisi katsoa leffaa vaikka aamusta iltaan ilman, että korvat väsyvät. Asialla on tietysti eniten merkitystä studiotyöskentelyssä, jossa saatetaan tehdä pitkiä työpäiviä äänimaisemaa kasattaessa. Rasittamattomuus vain kääntyy myös loppukäyttäjän eduksi: voit katsoa hyviä ohjelmia vaikka aamusta iltaan läpi viikon ilman, että väsyt jokaista yksityiskohtaa alleviivaavaan soundiin.

mk-sound-m50-9440b
M50 on nappivalinta esimerkiksi Atmos-kattokanavien kaiuttimeksi.

Tässä järjestelmässä en saanut M50-kaiuttimia kattoon Atmos-kanaviin, mutta koska ne kuulostavat äänensävyllisesti identtisiltä – kuten muuten kuulostavat M40T-surrounditkin – M70-kaiuttimien kanssa, ne ovat täydellisen sopiva ratkaisu kaiutinjärjestelmän laajentamiseen.

M-sarja ei ole vain uusien elokuvien premium-ääniraitojen katsomiseen sopiva. 1960-luvun bondjamesbondit hoituvat sujuvasti, ”Mr. Bond, I suppose you wouldn’t care to – ahem – raise the limit?”, kuten Sylvia Trench rohkeasti kyseli. TV-sarjat saavat uskottavuutta, tiiviin tunnelman ja vakavalaatuista koukuttavuutta kuten myös pelit, joissa on hyvin tehty äänimaisema. Nykypeleissä tuppaa olemaan.

mk-sound-m50-m40t-9446
Keskellä M50, laidoilla M40T:t.

Iso askel isovelimalleja kohti

Jos hankit pienikokoisia laatukaiuttimia puhtaasti musiikinkuunteluun, M&K Sound M70 ja M50 voivat olla juuri täydellisen kuuloiset tai sitten saatat kaivata yhteen tai toiseen suuntaan erilaisen äänensävyn. Se on täysin hyväksyttävää, me saamme pitää monenlaisista asioista. Vain omakohtaisella kokeilulla selviää, onko MK Soundin luonne sinulle juuri nappi.

Sen sijaan, jos kaiutinsarja hankitaan elokuvien, TV-sarjojen ja pelien äänimaisemia varten musiikinkuuntelun lisäksi, M&K Soundin M-sarja pystyy piirtämään monikanavaisen ääniraidan tilavaikutelman hämmentävän uskottavasti ja saumattomasti. Tämän kompaktin, mutta hyvin tehdyn kaiutinsarjan peseminen ei enää monelta sujukaan. Hinta on toki kalliimpi kuin ”5.1-markettisarjojen”, mutta enemmän kuin kohtuullinen huomioiden osien laadun – sekä mekaanisen laadun että äänenlaadun.

mk-sound-m40t-9442

Pienilläkin M&K Soundin M-sarjalaisilla pystyt uppoutumaan hienon syvälle teokseen ja äänenpainevarat riittävät kaiuttimen koko huomioiden todella pitkälle. Ja siinä kun S150-sarja kuulosti selvästi uskottavammalta, kiihottavammalta, piinaavammalta ja hienommalta kuin aiemmin testaamani M7:t ja M4T:t, uudet M70, M50 ja M40T ovat paljon lähempänä S150-sarjan kykyjä. Todella tiukka suoritus näin pienikokoisilta kaiuttimilta.

PS. Jos haluat saada tilan täytettyä musiikilla uskottavasti ja tasapainoisesti, mutta ilman isoa kaiutinmäärää, käytä M&K Sound M40T -tripolikaiuttimia huoneen vastakkaisilla seinillä ja tue niitä sopivalla napakan meheväsointisella subwooferilla. Kokeilin tätä ja tulos on aivan mainio ”supertaustamusiikkilaitteisto”, jolla voi kuunnella mitä vain, jos tarkoitus on keskittyä musiikin sisältöön ja tunnelmaan eikä stereokuvan ruotimiseen.

Lyhyesti: Entisestään parannettua referenssitasoa niin pienessä paketissa, että kaiutinsarja mahtuu varmasti pienimpäänkin huoneeseen.

Hinnat

M&K Sound M70: 449 euroa kappale

M&K Sound M50: 329 euroa kappale

M&K Sound M40T: 849 euroa parilta

M&K Sound V8 -subwoofer: 890 euroa kappale

M&K Sound V10 -subwoofer: 1 290 euroa kappale

M&K Sound V12 -subwoofer: 1 450 euroa kappale

Maahantuoja: Concept Hifi

M&K Sound jälleenmyyjäsi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap