fbpx
Testit

Miller& Kreisel S150 ja S150T -kaiuttimet ja X12-aktiivisubwoofer testissä

Hollywood-studioiden vakiokalustoa
mk-sound-s150-aloitus

M&K:n kaiuttimia on käytössä käytännössä kaikilla Hollywoodin isoilla studioilla ja nimenomaan S150 on se luottotyökalu, jolla on miksattu lukuisia äänimaailmastaan palkittuja elokuvia ja TV-sarjoja.

Aloitetaan ihan siitä, että nyt testissä olevan kaiutinsarjan kapasiteetilla voi hyvin koetella lähes minkä vain kuunteluhuoneen rakenteellista kestävyyttä. Testissä oleva THX Ultra2 -luokiteltu S150 on Miller & Kreiselin klassikkokaiutin, nykyinen kolmas versio esiteltiin vuoden 2018 lopulla ja tuotantomalleja alkoi saada 2019. S150:n luonnollinen seuralainen surroundkanavissa on S150T ja sitten vielä perustaksi riittävän laadukas ja järeä subwoofer.

Erikoisen näköisen S150-kaiuttimen etulevy on ihan täynnä ääntä säteilevää pintaa. Kaksi bassokeskiäänistä ovat lasikuitukartioisia 5,25-tuumaisia ja kolme loivalla suuntaimella varustettua diskanttia poikkeuksellisen kookkaita 1,1-tuumaisia tekstiilikalotteja.

mk-sound-s150-etusivu
M&K Sound S150 -kaiutinta käytetään kolmessa etukanavassa: vasemmalla, keskellä ja oikealla.

Viiden kaiutinelementin hyvin tiiviissä nipussa on kyse älykkäästä tavasta hallita kaiuttimen suuntakuviota eli äänikeilan muotoa niin, että tuote sopii optimaalisesti kotiteatteriin. Elokuva ja tv-sarjoja katsottaessa on kuuntelijoita usein enemmän kuin yksi. Tämän takia kotiteatterissa on oleellista saada tasapainoista ääntä sivusuunnassa useammalle kuuntelupaikalle. Lattian ja katon kautta tulevat heijastukset taas ovat puhtaasti sotkevia, niihin suuntiin S150 säteilee ääntä rakenteensa ansiosta tyypillistä peruskaiutinta vähemmän.

Pureuduin kaiuttimen rakenteeseen kaiuttimen suunnittelijan Gert Christensenin haastattelussa joten voitte lukea sieltä aiheesta tarkemmin.

S150:t hyvässä seurassa

Luonnolliset seuralaiset etukanavieen kolmelle S150:lle on S150T-tripolisurroundit. S150T:ssä on kohti kuuntelupaikkaa S150:stä tutut diskantti ja bassokeskiääninen mutta myös kaksi 3,5-tuumaista laajakaistaelementtiä, yksi osoittaa etuviistoon ja toinen takaviistoon. Tulos on kaiutin, joka tuottaa puhdasta surroundkanavan signaalia suoraan kohti kuuntelupaikkaa, mutta laajentaa tilavaikutelmaa ja vähentää surroundkaiuttimen paikallistumista säteilemällä ääntä myös etu- ja takaviistoon.

mk-sound-s150t-tripoli-surround-maski-ja-ilman
M&K Sound S150T -tripoli-surround

Useimmissa täkäläisissä kotiteattereissa on yksi tosi hyvä paikka ja suomalaisten huoneiden pienuuden takia sitten jokunen vähemmän hyvä paikka. Etenkin lähellä sivuseiniä istuville surroundkaiuttimet paikallistuvat helposti selkeiksi äänilähteiksi sen sijaan, että ne vain loisivat ison ja avaran tilavaikutelman.

Tripoli-rakenne vähentää paikallistumista ja M&K:n surroundeilla hyvä kuuntelualue on tavallista suoraan säteilevää kaiutinta laajempi. Ihan sama ilmiö oli kuultavissa myös aiemmin testaamani pienemmän kaiutinsarjan M4T-surroundilla.

…pystyy tuottamaan kokoonsa nähden huomattavan paljon puhdasta ääntä…

S150 on suunniteltu käytettäväksi subwooferin kanssa. Se ei sellaisenaan toista keski- eikä alabassoja, mutta… Koska sitä ei ole suunniteltukaan hoitamaan kahta alinta oktaavia, se pystyy tuottamaan kokoonsa nähden huomattavan paljon puhdasta ääntä yläbassoilta korkeimpiin diskanttitaajuuksiin saakka. Suljetun kotelon ansiosta S150:n bassotoisto on sekä todella nopea ja napakka että helppo sovittaa laadukkaaseen subwooferiin. Kuten Miller & Kreiselin lippulaiva-subwooferiin, mallinimeltään X12. Nyt niitä oli tässä hyvin herkullisessa kokoonpanossa kaksin kappalein.

X12-subwoofer, tiukempi tapaus

M&K X12:ssa on kaksi aktiivista, pitkäiskuista ja järeää 12-tuumaista bassoelementtiä. Vahvistintehoa on 400 wattia jatkuvaa ja 700 wattia hetkellistä. Nuo lukemat saattavat kuulostaa pieniltä suhteessa joihinkin nykyisistä kilowattihirviöistä, mutta X12:n keskivertoa kookkaamman kotelon iso ilmatilavuus ei ole yhtä jäykkä jousi haraamassa kartioiden liikettä vastaan kuin trendikkäät pikkusubbarien miniatyyrikotelot. Toisin sanoen, X12:sta saa yhtä paljon puhdasta ääntä vähemmällä teholla kuin pienikokoisesta subwooferista.

mk-sound-X12-subwoofer-edesta-ja-takaa
M&K Sound X12 on 65cm korkea järkäle.

M&K X12:ssa on pari yksinkertaista lisäjujua siihen, että ääni on tosiaan mahdollisimman tarkkaa ja puhdasta. Ensimmäinen oleellinen asia on suljettu kotelo. Suljetun kotelon bassotoisto on nopeampi kuin refleksikotelon koska refleksikotelossa refleksitoiminnon heräämiseen menee aina hetki. Rakenteensa takia refleksi kuulostaa enemmän tai vähemmän pehmeältä kun taas hyvin suunniteltu suljettu on napakampi ja tarkempi.

Toinen asia on se, että bassoelementeistä yhden kartio osoittaa ulospäin ja toisessa magneetti- eli moottoripuoli onkin se ulospäin näkyvä. Kummassakin kartiot liikkuvat samaa tahtia joko sisään tai ulospäin, mutta toisen elementin asentaminen ”takaperin” estää moottorien lineaaristen säröjen kertaantumisen. Tulos on siis vähemmän säröä, puhtaampi bassotoisto. M&K myös muistuttaa, että X12:ssa on täysin analoginen etuaste eli DSP:n tarvitsemia edestakaisia AD- ja DA-muunnoksia ei tarvita.

mk-sound-X12-subwoofer-kaksi-12-tuumaista
X12:ssa yksi elementti on kartio eteenpäin ja kotelon alapinnassa oleva vastaavasti moottoripuoli ulospäin. Tällä saadaan vähennettyä säröä.

Kaksi pitkäiskuista 12-tuumaista tarkoittaa oikein mukavaa äänenpainereserviä ja kun näitä 44 x 45 x 66 -senttisiä järkäleitä on kaksin kappalein, kapasiteettia on todella hienosti. Eli sama asia toisinpäin, normaaliäänenpaineilla elokuvaa katsottaessa subbarit pääsevät hyvin vähällä, reserviä jää vielä hyvin jäljelle.

Lisää voimaa, uskottavuutta ja rauhallisuutta

Johtuen siitä, että M&K S150 on suunniteltu toimimaan aina subwooferin tukemana, siitä on voitu tehdä selvästi tyypillistä jalustakaiutinta herkempi. 92dB herkkyys tarkoittaa, että S150 soi samalla äänenvoimakkuussäätimen asennolla 5 – 10 desibeliä lujempaa kuin perusmallinen jalustakaiutin. Tämä yhdessä puolen kilowatin tehonkeston kanssa tarkoittaa hulvatonta äänenpainekapasiteettia. Toisaalta neliohminen kuorma tarkoittaa, että S150:ä ei kannata laittaa minkään ihan rimpulan vahvistimen perään.

Ethän laittaisi 1 500 euroa kappaleelta maksavia erittäin tarkkoja monitorikaiuttimia rimpulavahvistimen perään?

Toisin et kai sinä muutenkaan laittaisi 1 500 euroa kappaleelta maksavia erittäin tarkkoja monitorikaiuttimia rimpulavahvistimen perään, ethän? Testin elektroniikka koostui Oppo UDP-203 -UHD-Blu-ray-soittimesta, Integra DRX 5.2 -AV-vahvistimesta ja Integran esivahvistinantoihin kytketystä viisikanavaisesta Emotiva BasX A-5175 -päätevahvistimesta.

Verrattuna aikaisemmin testaamiini M7- ja M4T-kaiuttimiin, S150:t ja S150T:t kuulostavat vaivattomammilta, välittömämmiltä ja sekä rauhallisemmilta että tarpeen tullen pelottavammilta. Miller & Kreisel S150 -kaiutinpaketti pystyy välittämään tunnelmaa kiitettävän autenttisesti ja vaivattomasti.

Sama kohtaus elokuvasta tuntuu massiivisemmalta, voimakkaampana päälle hyökyvältä ja aidommalta.

M7 ja M4T -kotiteatteri vei syvälle elokuvan tunnelmaan, mutta S150:t saavat tilan tuntumaan suuremmalta ja vaikuttavammalta. Sama kohtaus elokuvasta tuntuu massiivisemmalta, voimakkaampana päälle hyökyvältä ja aidommalta. Koska kuuntelin suuremmalla äänenvoimakkuudella? Ei, ihan samalla voimakkuudella S150:t pystyvät tiivistämään tunnelmaa vielä oleellisesti siitä oikein hyvästä, johon pienillä MK Soundin kaiuttimilla pääsi.

Epäuskottavaa hehkutusta

Vaikka lukisi ne kaikki maailman isoimpien julkaisujen ”sairaan siisti, paras ikinä” -henkiset arvostelut M&K Soundin kaiutinjärjestelmistä, voi olla vaikea uskoa, miten hyvin kokonaisuus toimii, ellei sitä kuule itse. Se nimittäin toimii aivan käsittämättömän hyvin ja kaikki osat selvästi tukevat toisiaan.

mk-sound-x12-mitat
X12:n mitat. Tämä ei ole pikkulasten subwoofer.

Vaivatonta voimaa on valtavasti. Dynamiikka ja vakaus ovat lisäksi tasapainossa läpi taajuuskaistan, alimmilta bassoilta aina ylös diskanttiin saakka. Missään vaiheessa ei tule sellainen olo, että joku osa-alue kyykkäisi ennen muita. Minun korviani lukuunottamatta, mutta niiden suojana on onneksi äänenvoimakkuussäädin.

Voima ei myöskään peitä alleen kaikkia hienoja nyansseja, mitä ääniraidalle on taltioitu ja luotu. Ja siinä, missä pikkukaiuttimet ovat usein parhaimmillaan hillityillä äänenvoimakkuuksilla, S150 tuntuu vain nauttivan siitä, että hanaa annetaan lisää. Toki niillä voi kuunnella hiljaakin, mutta se on kuin ajelisi superautolla rantabulevardia. Makeaa, mutta oleellinen osa suorituskyvystä jää vielä piiloon. Yhtä lailla rauhallisessa kuuntelussa kuin lahkeet lepattaen referenssitasollakin Miller & Kreisel S150 -sarja on vaivaton, rasittamaton, selkeä ja luo hämmentävän hienon ja aidon äänimaiseman.

Miller & Kreisel S150 -sarja on vaivaton, rasittamaton, selkeä ja luo hämmentävän hienon ja aidon äänimaiseman.

Lentokoneiden pyyhkäisyt edestä taakse kuuluvat poikkeuksellisen yhtenäisinä ja kyse on nyt ihan yksinkertaisesta 5.1-järjestelmästä eikä 16-kanavaisesta lippulaivajärjestelmästä. Tila on iso, aito, vakaa, hallittu ja aina tunnelmaa tukeva.

Elokuvasta seuraavaan

Vaikea puoli on saada artikkeli kirjoitettua järkevässä ajassa. Jokaista testielokuvaa tulee katsottua moninkertaisesti normaalia pidempään ja testattavia leffoja kertyy paljon normaalia korkeampi pino. Ihan toki vain siksi, että varmasti saisin luotettavasti käytyä kaiutinsarjan läpi. Pelkästään sen takia…

mk-sound-s150-liitannat-takaa
M&K S150 on takaa hyvin pelkistetty. Valmistaja ei usko koristeluun, suorituskyky riittää.

M:n ja James Bondin keskustelu M:n kotona Casino Royalessa piirtyy hallittuna ja tarkkana, siirtyminen Nassaulle antaa selkäpiitä kutkuttavasti lisää vauhtia vaikka kyse on vain tulossa olevasta kohtauksesta, jossa Bondia pidetään autojen parkkeeraajana. ”Certainly sir, sorry sir.”

Hallittu ja vaivaton, ne ovat ehkä selkeimmin MK Soundin S150-sarjaa kuvaavat sanat. Mikään ei koskaan riivi, mikään ei koskaan hyppää tarpeettomasti esille vaan kokonaisuus on aina hallittu, selkeä ja tarkoituksenmukainen. Artikulaatio toimii täydellisesti, kun Bond ja Vesper Lynd nokittelevat toisiaan junassa Monte Negroon. Ylimääräistä särmää, joka alkaisi ärsyttää, ei löydy kertaakaan, mutta kaikki kuuluu silti läpikuultavan vaivattomasti.

Ylimääräistä särmää, joka alkaisi ärsyttää, ei löydy kertaakaan, mutta kaikki kuuluu silti läpikuultavan vaivattomasti.

Tässä on hyvä esimerkki siitä, mistä Gert Christensen haastattelussaan puhui. Kun Hollywoodin studioiden työntekijät tekevät äänen kanssa pitkää työpäivää, rasittavuus olisi todella, niin, rasittavaa. Kotonakaan M&K Soundin S150 -sarja ei aiheuta kuunteluväsymystä vaikka katsoisi aamusta iltaan elokuvia, TV-sarjoja ja hotkaisisi välipalaksi vielä pätkät pelien ääniraitoja.

Harppaus toiseen klassikkoon, 5th Element -elokuvaan, paljastaa, ettei kaikki huoneessa ole niin tiukasti kiinni, etteikö X12-parivaljakko saisi rakenteissa välillä aikaiseksi rämähdystä siellä ja toista täällä. Bassopää ulottuu käytännössä alle 20 hertsiin ja vaikka äänenvoimakkuus on ehkä tarpeettomankin suuri koko elokuvan katsomiseen, matalimmatkaan vavahdukset eivät saa neljää 12-tuumaista kuin juuri värähtämään. Sitä se suuri pinta-ala tekee.

mk-sound-s150-diskanttielementti-rakenne
M&K Sound S150:n diskanttielementin rakenne.

Leeloo ottaa labrasta hatkat ja siirtyy keikkumaan rakennusten seinillä oleville reunuksille, bassomättö paineistaa huoneen mehevästi, mutta kontrolloidusti. Joidenkin suljettujen subwooferien ongelma, kuivakan ponneton toisto, ei vaivaa X12:ta. Voimaa on mehevästi, mutta ilman ylihyökymistä. Tarkkuutta ja kontrollia on kuitenkin selvästi refleksiversioita paremmin. Ja niin poliisien kuin Korben Dallasinkin alias Bruce Willisin auton terävät äänet eivät riivi korvia vaikka selvästi teräviä ovatkin.

Leeloon saadessaan matkalippunsa, multipass – kuten muistatte, lentoaseman taustahäly piirtyy tällä 5.1-järjestelmällä todella upeasti ympäri huonetta. Tuntuu toistuvan kattoa myöten vaikka sinne ei ole yhtään kaiutinta asennettu. Miller & Kreiselin tripoli-surroundit ovat erinomaisen hienosti toimivat.

Tripoli-surroundit ovat erinomaisen hienosti toimivat.

Ryminää ja pauketta on suhteellisen helppoa tuottaa. Sen sijaan aitous, sävykkyys ja tunteisiin vetoaminen on huomattavasti vaikeampaa. Divan esitys saa Miller & Kreisel S150-kaiutinsarjalla kylmät väreet niin vahvoina selkäpiihin, että olo on kuin seisoisi pihalla raekuurossa ilman paitaa.

Herkistelystä huolimatta on toisaalta pakko myöntää, että Korbenin ja Ruby ”Supergreen ” Rhodin räiskintäkohtaus heti Divan opperan jälkeen hihitytti huomattavan paljon. Paineaallot lävähtävät läpi kuuntelijan käsittämättömällä voimalla ja nopeudella.

mk-sound-iw150-uppokaiutin
IW150 on seinään upotettava versio S150:stä. Näillä voit tehdä kotiteatterin, jossa kaiuttimet eivät vie huoneestasi yhtään tilaa.

Erikoisen hyvä paketti

S150 sarjaan sisältyy useita samasta perusrakenteesta toteutettuja versioita joista S150 on ehkä eniten perinteiseltä kaiuttimelta näyttävä versio. M&K S150 on S150-sarjan etukanavien kaiuttimista se selkeimmin perinteiseltä kaiuttimelta näyttävä versio. Jos nyt suurinpiirtein neliöetulevyyn pakatut kaksi bassokeskiäänistä ja kolme diskanttia näyttävät kenenkään silmiin perinteiseltä kaiuttimelta. MP150 on litteä malli, jonka voi asettaa seinän viereen tai omalla seinäkiinnikkeellään suoraan seinälle. Nostamalla subwooferin jakotaajuus 80 hertsistä sataan hertsiin, MP150 toimii käytännössä identtisesti S150:n kanssa. Sitten on vielä IW150, joka on seinään upotettava koteloton malli, yhtä hyvin soiva kuin S150.

mk-sound-mp150-musta-ja-valkoinen-maski
MP150 on S150:stä litteämpi versio ja vie vain vähän tilaa seinustalle asennettuna.

S150-sarjasta on siis mahdollista rakentaa Hollywood-studion tasoa hipova (harvan tila ja tilan akustiikka pärjäävät niille huippustudioille vaikka kaiutinjärjestelmä ja elektroniikka olisivatkin referenssitasoa) kotiteatteri monenlaiseen tilaan. Kokonaan piiloon, reteästi esille tai jotain siltä väliltä. Ja kun haluat äänikentän nousevan kattoon saakka, mallistossa on Atmos-järjestelmään sopivia kaiuttimia tarjolla sekä upotettavina että pinta-asennettavina.

On ihan selvää, että elleivät M&K:t olisi todella erinomaisia, ne eivät olisi Hollywoodin jotakuinkin jokaisen ison studion luottokaiuttimet elokuvien ja TV-sarjojen ääniraitoja tehtäessä. S150-sarja kaksine bassokeskiäänisineen ja kolmine diskanteineen on vielä se koko merkin alkuperäinen ydin. Ei ihme, että hifijulkaisut ympäri maailmaa ovat varsin haltioissaan.

Sound & Visionin artikkeli pdf-muodossa: ”Niin paljon kuin pidinkin S150:stä musiikilla, niin elokuvilla ne todella heräsivät henkiin. Sillä, mitä materiaalia heitin pyörimään, ei ollut mitään väliä. S150:t ja S150T:t käsittelivät sen vaivattomasti, selkeästi ja vertaansa vailla olevalla tarkkuudella. M&K Soundin päivitys ei ole vain ylläpitänyt hienoa traditiota, vaan pystynyt parantamaan sitä entisestään.”

Techno Dad kiitteli kaiutinsarjaa vuolaasti Youtube-arvostelussaan: ”Jos rakentaisin varta vasten suunniteltua kotiteatteritilaa, valitsisin S150-sarjan M&K:t enempiä miettimättä ja sen jälkeen voisin unohtaa koko asian. Tämä olisi viimeinen kaiutinjärjestelmä, jota koskaan kotiteatteriini tarvitsisin. Musiikinkuuntelussa S150:t ja subwoofer olivat puhdas ilon lähde. Jopa suun liikkeistä muodostuvat äänet kuuluvat erittäin selkeinä erinomaisen erottelukyvyn ansiosta. Mikään ei käynyt korville, teki vain mieli lisätä äänenvoimakkuutta. Totta puhuen minun tulee näitä tosi ikävä, niin musiikilla kuin elokuvillakin.”

Home Cinema Choice testasi upotettaviin IW150-malleihin perustuvaa järjestelmää: ”Kolme etukanavaa kuulostavat tasan tarkkaan identtisiltä ja ovat lisäksi kertakaikkisen läpinäkyvä väylä tallenteeseen. Erottelukyky ja puhtaus ovat ihastuttavia, samoin se tunne, että kuulet ihan tarkalleen, mitä äänisuunnittelija on halunnut. Suorituskyky on sellainen, että rakastut siihen välittömästi – painele koekuuntelulle.”

Jos oikeasti haluat kuulla, millainen äänimaisema elokuviisi on äänistudiossa luotu, M&K S150 -kaiutinsarja on todennäköisesti aidoin tapa välittää tunnelma alkuperäisessä muodossaan kotiteatterissasi.

PS. On, M&K:lla on nykyään myös S300-isovelimalli. Yritän olla ajattelematta sitä.

PPS. Esimerkkejä elokuvista, joiden ääniraitojen teossa on käytetty M&K Sound -kaiuttimia: Star Wars -uusi trilogia, Iron Man, The Incredibles, The Lord Of The Rings -trilogia, Finding Nemo, Pirates Of The Caribbean, Black Hawk Down, Pearl Harbor ja Wall-E.

PPPS. Esimerkkejä tunnetuimmista studioista, jotka käyttävät M&K Sound -kaiuttimia: Warner Bros, 20th Century Fox, Universal, Paramount, Dreamworks, HBO, Skywalker Sound, Disney, THX, DTS, Dolby Labs, Sony Music ja Lucas Film.

Lyhyesti: Ehdotonta referenssilaatua ilman ihan holtitonta hintalappua.

Hinnat

M&K Sound S150: 1 590 euroa kappale (musta tai valkoinen)

M&K Sound MP150: 1 590 euroa kappale (musta tai valkoinen)

M&K Sound IW150: 1 450 euroa kappale (musta, eturitilä maalattavissa haluttuun sävyyn)

M&K Sound S150T -surroundkaiutin: 1 890 euroa pari (musta tai valkoinen)

M&K Sound X12 -subwoofer: 3 390 euroa (musta)

Kuvat: Valmistaja

M&K Sound jälleenmyyjäsi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap