fbpx
Testit

M&K Sound LCR750, LCR750C ja SUR55T -kotiteatterikaiuttimet sekä C15S-aktiivisubwoofer testissä

Hintalaatusuhde 12
mk sound 750lcr sur55t c15s aloitus 9592

M&K Soundin kaiuttimien kanssa elokuvalla tulee välittömästi tunne ”tältä tämän kuuluukin kuulostaa”. 750-sarja tinkii hinnasta ja ulkoisesta eleganssista, mutta ei tippaakaan suorituskyvystä.

M&K Soundin uusi THX-luokiteltu 750-sarja on selvästi suunniteltu nimenomaan niihin mustalla ja tummanharmaalla sisustettuihin tiloihin, joissa kuvakokoa ei lasketa tuumissa vaan metreissä. Viimeistelyssä ei ole mitään vikaa, se on hyvin siisti, mutta musta vinyylipinta ja kaarelle taivutettu teräsverkko maskina ovat alleviivatun hienostelematon ratkaisu. 950-sarja ja ehkä nimenomaan satiinivalkoisenakin tarjottava litteä MP950 on sitten se suorituskyvyltään vastaava olohuoneeseen kauniisti istuva malli.

LCR750 ja LCR750C perustuvat samaan kahden 5,25-tuumaisen bassoelementin perusrakenteeseen kuin legendaarinen M&K Sound S150, jolla on tehty ”miljoonan” elokuvan soundtrackit. Diskanttiratkaisu on vain S150:ä yksinkertaisempi ja tehty yhdellä loivassa suuntaimessa olevalla kookkaalla 1,1-tuumaisella kalotilla. Diskantti on asennettu aavistuksen viistoon, jolloin vasemman ja oikean kaiuttimen diskantit osoittavat sopivasti kohti kuuntelualuetta.

mk sound lcr750 basso ja diskantti 9598
Pitkäiskuiset bassot ovat hyvin pienisäröiset, samoin tyypillistä kookkaampi tekstiilikalottidiskantti loivassa suuntaimessaan.

Elementit eivät ole mitään perustavaraa vaan tarkoitusta varten suunniteltuja. Bassokeskiäänisissä on jäykkä ja kevyt lasikuitukartio ja oikosulkurenkaallinen moottori. Ensin mainittu tarkoittaa, että elementin toistossa ei ole mitään epämääräistä sen toistoalueella ja jälkimmäinen sitä, että särö pysyy pienenä silloinkin kun liikepoikkeamaa on käytössä paljon. Diskantilla loiva suuntain, kookas kalotti ja puhekela sekä moottorin yleinen rakenne nekin ovat varmistamassa, että kaiutin ei ”lyö päätään kattoon” kun meno äityy kovaksi.

Epäuskottava Esson baarissa

Arvaan, että muutamakin isojen kaiuttimien ystävä hohhoijattelee sille, että näissä on vain pari tuollaista pikkuelementtiä ”bassoina”. Juju onkin juuri siinä, että M&K:n mallit on suunniteltu käytettäväksi aina subwooferin kanssa. Pääkaiuttimien bassotoisto ylettää juuri siihen 80 hertsiin, mutta ei alemmas. Tämä mahdollistaa yläbassolta ylöspäin ihan eri kaliiperin tykityksen kuin saman kokoisella peruskaiuttimella, joka yrittää hoitaa bassoalueen samoilla elementeillä.

Tämä yhdessä järeiden elementtien ja akustisesti seinälle tai ihan sen lähelle optimoidun toiminnan kanssa takaa, että kohtalaisen kompaktien kaiuttimien äänenpainekapasiteetti omalla toiminta-alueellaan on todella hurja – puhdasta ääntä irtoaa älyttömän paljon.

mk sound 750lcr sur55t c15s etusivu 9592

Joka toisessa M&K Soundin ulkomaisessa arvostelussa muuten todetaan, että ”kaiuttimet saisivat kyllä toistaa alemmas”. Eivät saisi! Nämä on nimenomaan optimoitu siihen käyttötilanteeseen, että subwoofer hoitaa matalimmat ja nimenomaan siksi toimivat niin hyvin. Joka tapauksessahan kotiteatterivahvistimella kannattaa ainakin 99 prosentissa tapauksia suodattaa kaikilta kanavilta bassot pois ja ohjata sekä kaikkien kaiuttimien bassokuorma että LFE-kanava (se .1 siinä esim. 5.1-määritelmässä) subwooferille tai subwoofereille. Jos nämä olisi tehty toistamaan bassoalue ilman subwooferia, niiden äänenpainevarat ja soundin puhtaus suunnitellussa käytössä heikkenisivät.

Keskikanavan malli LCR750C on itse asiassa muuten tasan sama kaiutin kuin vasemman kanavan LCR750, mutta logon asento maskiverkossa ja liitinpaneeli takana ovat vaaka-asennukseen suunniteltuja. Jos keskikanava asettuu vaakaan kuvan alapuolelle, diskantin tulee osoittaa yläviistoon ja vastaavasti jos keskikanava sijoitetaan kuvan yläpuolelle, kaiutin käännetään niin, että diskantti osoittaa alaviistoon. Maski voidaan tietysti kääntää niin, että teksti on oikein päin eikä ylösalaisin.

Optimiratkaisu on tietenkin iso akustisesti läpinäkyvä valkokangas, jonka takana kaikki kolme LCR750:stä seisovat pystyasennossa.

Optimiratkaisu on tietenkin iso akustisesti läpinäkyvä valkokangas, jonka takana kaikki kolme LCR750:stä seisovat pystyasennossa. Saman kankaan taakse saadaan sitten parhaimmillaan piiloon myös subwoofer ja mukavasti akustointia. Mutta kun sen keskikanavana toimivan LCR750C:n diskantti suuntautuu pystyasennossa vähän sivuun, pilaako se paljon? Ei, käytännössä ei juuri yhtään. Jos kuitenkin ehdottomasti haluat suoraan eteenpäin osoittavalla diskantilla olevan mallin keskikanavaan, valitse siihen sitten M&K Sound LCR950.

Sarjan surroundkaiuttimet kulkevat nimellä SUR55T. T-kirjain viittaa M&K Soundin käyttämään tripolirakenteeseen eli siihen, että surroundkaiuttimet säteilevät ääntä kolmeen suuntaan. Kohti kuuntelupaikkaa on tismalleen samanlainen bassokeskiääninen ja diskantti suuntaimella kuin pääkaiuttimissakin. Perusratkaisusta erotaan sillä, että lisäksi etu- ja takaviistoon säteilevät ääntä kolmetuumaiset laajakaistaelementit.

mk sound sur55t 9594
M&K:n surroundeissa on kohti kuuntelijaa samat elementit ja sama äänensävy kuin etukaiuttimissakin. Lisäksi on etu- ja takaviistoon osoittavat laajakaistaelementit, jotka avartavat surroundkentän tilavaikutelmaa ja vähentävät surroundkaiuttimien paikallistumista.

Noilla laajakaistoilla tuodaan hiven lisäavaruutta äänikenttään ja vähennetään surroundkaiuttimien paikallistumista. Saattaa kuulostaa kerettiläiseltä, mutta toisaalta jos Hollywoodin lähes jokainen iso studio käyttää M&K Soundin kaiuttimia leffojen teossa, voi ollakin, että tämä olisi kotonakin se juuri oikea tapa! Ja ainakin niin vanhemman kuin uudemmankin M-sarjan ja S150-sarjan kaiuttimien testien perusteella tripolisurroundit toimivat erinomaisesti.

Mikäli leffahuoneessasasi on sivusuunnassa nihkeästi tilaa, SUR55T:tä vähemmän seinältä törröttävä M40T on varmasti mielekäs vaihtoehto. Ainakin, ellet ihan tärykalvot verissä tuuttaa kaikkia elokuviasi.

Upouusi subwoofer

C15S on M&K Soundin uusin subwoofer-malli. Samoin kuin LCR750:t, se on suunniteltu asennettavaksi kotiteatterihuoneen rakenteisiin piiloon. Pinta on pääkaiuttimien lailla siistiä, mutta koreilematonta mustaa vinyyliä ja jokaisella neljällä kyljellä on kiinnityspisteet, jotta A) subwoofereita voi pinota tarkoitukseen riittävä määrä päällekäin ja B) subwoofer-paketti voidaan kiinnittää mukana tulevilla järeillä L-raudoilla alustaansa. Myös teräslevyt pinon rakentamiseen tulevat mukana. Lisäksi kunkin subwooferin alle on myös pehmeät tassut.

mk sound c15s subwoofer kiinnitysrauta 9590
C15S-subwooferin mukana on kiinnitysraudat, joilla voit pultata subin lattiaan kiinni. Pysyy sitten varmemmin kiinni kun innostut antamaan enemmän hanaa.

Hyvin matalalinjainen vain yhden unitin korkuinen eli suomeksi 45 mm korkea VA500-vahvistinyksikkö on erillinen kuten custom install -tuotteessa kuuluukin. Puolen kilowatin verran bassoelementille vauhtia antavan vahvistimen voit sijoittaa muun elektroniikan kanssa samaan laitetelineeseen ja vetää sieltä normaalin tukevan kaiutinkaapelin subwooferille.

Vahvistimessa on perussäädöt: jakotaajuus, vaihe ja voimakkuus. Lisäksi on kolme EQ-valintaa, joilla voidaan tasoittaa subwooferin äänensävyä sen mukaan, millaiseen paikkaan se sijoitetaan. AV-vahvistimissa on huonekorjaimia auttavasta asialliseen joten kotiteatterisubwooferissa sellaiselle ei ole huutavaa tarvetta. C15S keskittyy vain oleelliseen: Hyvin järeä ja pitkäiskuinen 15-tuumainen bassoelementti riittävän kookkaassa ja tukevassa suljetussa kotelossa plus tarpeeksi vahvistintehoa.

Vääräoppinen kuuntelu

Aloitan LCR750-sarjan kuuntelun juuri siten, miten niitä ei ole tarkoitettu käytettävän. Ilman subwooferia ja pelkällä musiikilla stereoparina. Kaiuttimet ovat jotakuinkin etuseinässä kiinni, pienellä etäisyyden hienosäädöllä voi vaikuttaa sopivasti basson ja alakeskialueen voimakkuuteen. Musiikilla M&K Soundin kaiutinsarja ei ole koskaan ikävän tai rasittavan kuuloinen ja parhailla äänitteillä, jotka muuten sattumalta ovat tosi usein elokuva-soundtrackejä, soundi on todella loistava.

Keskialue ja diskantti ovat puhdassointiset, alakeskialue ja yläbasso luonnollisella tasolla. Yleinen äänensävy on aivan aavistuksen kirkkaaseen kallellaan eli optimisijoituksessa – diskanttia aina vähän vaimentavan akustisesti läpinäkyvän valkokankaan takana – soundi osuu täydellisen kohdalleen. Jos tuo pieni kirkkaus rasittaa sinua ja et käytä kaiuttimia valkokankaan takana, jotakuinkin jokaisessa kotiteatterivahvistimessa on jotain sävynsäätöjä, joilla voit laskea diskantin tasoa pykälän tai kaksi. Tarpeeseen vaikuttavat myös sinun makusi ja kuuntelutilasi akustiikka.

mk sound 750lcr 9596
M&K Sound LCR750 on kovin koreilematon. Diskantti on käännetty kohti kuuntelusuuntaa

Silloin kun LCR750:stä kuuntelee kaksikanavaisena, stereokuva on huomattavan ilmava ja hengittävä. Esittäjiä ei sijoiteta kuvainnollisella nuppineulalla kolmiulotteiseen stereokuva-avaruuteen vaan jokainen on jonkun kokoinen – ei vain yksittäinen piste.

Ihan kuuntelemalla pelkkää LCR750-paria kuulee sen, miten käsittämättömän nopealiikkeinen, lujaa potkaiseva ja sävykäs on seinän vieressä käytettäväksi suunnitellun suljettukoteloisen kaiuttimen bassopää. Tämän rinnalla hyväkin refleksiviritetty kaiutin tuntuu tasaisen pehmeältä huminalta.

Miten käsittämättömän nopealiikkeinen, lujaa potkaiseva ja sävykäs on seinän vieressä käytettäväksi suunnitellun suljettukoteloisen kaiuttimen bassopää.

Musiikinkuuntelussa on aina se, että yksi tykkää tälläisestä äänensävystä, toinen tuollaisesta ja kolmas sellaisesta. Ja saa tykätäkin. En siis voi väittää, että LCR750-paketti olisi ainoa toimiva ratkaisu musiikinkuuntelijalle. Mutta hyvin toimiva se kyllä on, jos eleettömän neutraali, hyvin dynaaminen ja napakan tarkka äänitteen avaaminen sopii sinulle. Ruusunpunaisia maisemia tai vaahtokylpysoundia kaipaavien kannattaa etsiä muita vaihtoehtoja.

Asian ytimeen

No nyt. Koko LCR750-sarja käyttöön eli keskikanava paikoilleen ja SUR55T-tripolisurroundit kuuntelupaikan sivuille, kaikki kiinni Integra DTR-60.6-kotiteatterivahvistimeen. Äänenvoimakkuuden ja etäisyyden säädöt kaikille kaiuttimille kohdalleen subwooferia myöten, mutta ei huonekorjausta. Ei vaatimattomampaa eikä highendimpää. Nyt otetaan ensin selvää, miten hyvin kaiuttimet toimivat yhteen ilman digitaalivelhojen paikkauksia.

Jo ensisekunneista kuulee heti sen, miten saumattoman tasaisesti äänikenttä ympäröi kuuntelijan. Tripolisurroundit eivät ole kikkailua vaan oikesti erinomainen ratkaisu siihen, että tehosteet osuvat tarvittaessa kohdalleen, mutta yleinen surroundkenttä on riittävän suuri, ilmava ja saumattomasti etukanaviin istuva.

mk sound c15s subwoofer 9595

Foley-artistien pienetkin keksinnöt kuuluvat loistavan selkeinä eli kaikki äänimaiseman yksittäiset risahdukset, maiskahdukset ja muut tehosteet välittyvät juuri kuten ne on suunniteltukin. Tarkkuus kuuluu tietysti selvänä myös ihmisäänellä. ”If the theatrics is supposed to scare me, you have the wrong man Bond” Casino Royalen alussa kertoo sen, että artikulaatio on erinomainen ja dialogista on superhelppoa saada selvää. Yksi hyvien kaiuttimien piirre on, että ne aina parantavat katsojien ulkomaankielen ymmärrystä ainakin pykälällä-parilla.

Action rävähtää päälle pidäkkeettömästi ja tiukalla potkulla. Bassopäässä on mehevyyttä ja ulottuvuutta, mutta suljettukoteloinen subwoofer pitää kontrollin samalla tavalla loistavasti kuin suljettukoteloiset pääkaiuttimet. Tulos on todella tiukka isku, jossa erottuu selkeästi alku ja loppu. Kyse ei ole vain tasaisesta huminasta ja muminasta. C15S vavauttaa basson alas asti, tiiviissä kotiteatterihuoneessa saatetaan venyä hyvän matkaa 20 hertsin alapuolelle. Voimaa siis on, jopa mukavalla tavalla vähän alleviivatusti, mutta myös tarkka ja taitava kontrolli.

Tila välittyy todella aidosti ja saumattomasti.

Räminää ja pauketta on helppoa toistaa. Se, jossa M&K Sound erityisesti eroaa peruskaiuttimista edukseen, on äänikentän ja äänensävyn yhtenevyys. Tila välittyy todella aidosti ja saumattomasti. Kolme identtistä etukaiutinta ja äänensävyllisesti identtiset, mutta kolmeen suuntaan säteilevät tripoli-surroundit ovat hyvin terve lähtökohta monikanavaäänelle.

Toinen heti selväksi, kirjaimellisesti, käyvä asia on se, miten mielettömän vaivattomasti dialogin pienetkin äänenpainot erottuvat. Ei, en pidä äänenvoimakkuutta ollenkaan kovalla, selvästi alle referenssivoimakkuuden, jolla minun korvani väsyvät nopeasti. Näyttelijöiden ja myös Aston Martinin äänensävy välittyvät niin tarkan selkeästi, että huomaan joutuvani kuivaamaan silmäkulmaani.

LCR750-sarja välittää siis myös sen kaikkein tärkeimmän: elokuvan tunnelman.

Vähän väliä Vesperin ja Bondin sanailut saavat minut hymyilemään taitavalle piruilulle. LCR750-sarja välittää siis myös sen kaikkein tärkeimmän: elokuvan tunnelman. Uppoudun miljoona kertaa katsottuun testipätkään kuin katsoisin sitä ensimmäistä kertaa ja jännitän Casino Royalen korttipelin tunnelmassa. Taustamusiikki nostaa tunnelmaa erinomaisesti ja se saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä, heti seuraavassa lohkotaan vitsejä ja hymyilen sekä kohtaukselle, että pitkään itsekseen sille, miten yksinkertaisista asioista hyvän kotiteatterin soundipuoli koostuu.

Kokonaisuuden sitominen yhteen on oleellista

Materiaalista riippumatta monikanavainen ääniraita vie M&K Sound LCR750-kaiutinsarjaalla todella tiukasti esityksen mukaan ja jos hetken katsomisen jälkeen pitää laittaa muiden asioiden takia pause päälle, tuloksena on todella epätodellinen olo täydellisesti mukanaan vieneen äänimaiseman hävittyä.

Hyvä bassotoisto on monen osan summa. Yksi osa on se, että kaiutinjärjestelmä kykenee sekä saamaan äänen liikkeelle että myös loppumaan juuri silloin kun tarvitaan. Tämä viittaa nyt taas siihen suljettuun koteloon, joka on niin tarkka kuin vain mahdollista. Asian huomaa niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin elokuvassa olevien autojen äänien sävyissä ja luonteessa. Ei ole vain yleistä murinaa ja jyrinää vaan koneromantikon silmät jatkuvasti kostuttavia tarkkoja ja aitoja soundeja. Tällä kaiutinsarjalla voi melkein jo arvata kohdalleen pelkän pakoäänen perusteella, paljonko nokassa on overlappiä.

mk sound lcr750 takaa logo 9600
THX-hyväksyntä. Tarvitseeko sitä selitellä sen enempää?

Yksi asia, jonka LCR750-kaiutinsarja C15S-subbari ”pienokaisensa” kanssa tuotti testin aikana poikkeuksellisen monta kertaa, on kyyneleet silmiin. Vuoroin hienojen soundien kanssa ja vuoroin hienon sisällön, joka välittyi todella mukaansatempaavasti.

On kotiteatterin kaiuttimia, jotka soivat mahtavammin, sähäkämmin, tuhdimmin tai muuten jotenkin enemmän. Mutta on todella harvoja kaiuttimia, joilla elokuvassa tulee tosiaan ihan heti alusta alkaen tunne ”tältä tämän kuuluukin kuulostaa”. M&K Sound onnistuu siinä aina. Aiemmin testaamani S150:t ovat soundiltaan hivenen leppoisammat ja vielä uskottavammat, mutta ero ei ole valtavan suuri. S150:n soundi pysyy myös hallittuna suuremmilla äänenpaineilla kuin LCR750:n, mutta jos budjetti on rajoitettu, LCR750 plus hyvä akustointi on parempi ratkaisu kuin S150 ja vaatimaton akustointi.

mk sound lcr750 liitannat seinakiinnityspisteet 9601
750LCR:n takaseinässä on hyvä määrä kiinnityspisteitä seinäkiinnikkeille.

Uusittu LCR750-sarja on saanut maailmallakin kehuja. avforums antoi Editors Choice eli Toimituksen valinta -palkinnon kaiutinsarjalle: ”LCR750-sarja hyötyy valmistajan pitkästä kokemuksesta, kokonaisuus on sekä hienostunut että mukaansatempaava. Samojen elementtien käyttö kaikissa kaiuttimissa kuuluu yhtenäisenä ja äänensävyllisesti tasapainoisena äänikenttänä. Toisto on myös huomattavan tarkkaa, detaljit toistuvat erinomaisesti ja neutraalissa soundissa ei ole mitään värittymiä.”

7review myöntää S150-isovelimallin olevan vielä edellä, mutta kiittelee LCR750:n hintalaatusuhdetta: ”Ei voi kiistää, että nämä kaiuttimet kykenevät paljon hintaistaan parempaan suorituskykyyn. M&K Sound S150:lla on vielä etumatkaa, mutta alle puolta halvempina LCR750:t tarjoavat todella paljon vastinetta rahoillesi.”

Lyhyesti: Esteettisesti keskiverrot ja suorituskyvyllisesti loistavat kaiuttimet kotiteatteriisi.

Hinnat

M&K Sound LCR750: 1 200 euroa pari

M&K Sound LCR750C -keskikanava: 600 euroa kappale

M&K Sound SUR55T -surroundit: 1 300 euroa pari

M&K Sound C15S -subwoofer: 2 800 euroa (sisältää VA500-vahvistinyksikön)

Maahantuoja: Concept Hifi

M&K Sound -jälleenmyyjäsi

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap