fbpx
Testit

Epson EH-TW550 -LCD-videoprojektori testissä

Tosi noloa. Testissä on tykki, joka ei ole edes Full HD -vehje vaikka selvästi harrastajien terävin kärki on jo siirtymässä Full HD:sta neljä kertaa skarpimpaan 4K-kuvaan. Mitäs tälläinen reliikki oikein arvostelussa tekee?

”Sopivan kuvan saa kun
laite on katselupaikan
edessä pöydällä.”

No ensinnäkin, TW550 on ei ole vain pieni ja kevyt vaan matkustaa sujuvasti ja turvallisesti mukana tulevassa pehmustetussa laukussa. Herättääkö jo ensimmäisiä ajatuksia? Se on niin pieni, että testatessani sitä leffahuoneessani ajattelin laittaa sen oman TW9100:ni päälle. Itse asiassa tykki mahtuu laukkuineenkin tyypilliseen kannettavan tietokoneen laukkuun, sen tietokoneen kanssa.

Yksinkertainen käyttöönotto

Linssisiirtoa ei ole eli sijoitusvaihtoehdot eivät ole parhaiden lailla vapaat. Toisaalta, projektorin optiikka on tehty sellaiseksi, että juuri sopivan kuvan saa kun laite on katselupaikan edessä pöydällä. Tämä tarkoittaa myös, että TW9100:n ei tarvinnut nöyrtyä pikkumallin jalustaksi. Zoomissa on hyvin varaa saamaan kuva pöytäsijoituksella riittävän suureksi monen kokoisissa huoneissa.

Valikot ovat suomeksi ja säädöt simppelit. Suoraan sanottuna värikalibrointi HCFR:n ja spektrometrin kanssa puuhaten tuskin innostaisi tämän projektorin ostajaa.

Kaukosäädin on vaaksan mittainen pulikka. Valaistuja näppäimiä ei valitettavasti ole.

Pikainen kuvasäätöjen tarkistus osoitti, että Elokuva-asetuksella Kirkkaus +4 ja Kontrasti -7 tuotti kuva, jossa on vähän nollasäätöjä vähemmän potkua, mutta kaikki mustan ja valkoisen sävyt tallessa. Värikylläisyyttä sai laskea -8:n saakka eli oletusarvot tekevät melkoista karkkikuvaa. Näiden yksinkertaisten säätöjen jälkeen kuva oli riittävän neutraali tuodakseen elokuvan sävymaailman hyvin esille.

Miksi kuva ei ole neutraali suoraan laatikosta? Koska valmistajat kokevat myyvänsä vääristyneellä karkkikuvalla paremmin kuin realistisella. Tämä ei siis ole ollenkaan tavatonta vaan enemmänkin hyvin tavallista.

Leffan kanssa projektorin huminan huomaa vain silloin kun tulee täysin äänetön kohtaus. 550 ei ole täysin äänetön kuten parhaat kotiteatteriprojektorit, mutta se on myös huomattavasti pienempi, joka tarkoittaa pienempiä eli kovempaa pyöriviä puhaltimia ja ahtaampia ilmakanavia. Kolmen vuoden takuu lampulle tarkoittaa varsin huolettomia hetkiä

Liitännöistä paljastii HDMI:n lisäksi mm. kaksi USB:tä, toisen tietokoneeseen liittämiseksi ja toisen USB-tikulta toistamiseen.

Erottelee elokuvat puupasta

Ei, EH-TW550 ei missään nimessä ole kuvanlaadullinen huippu. Ei kai sitä kukaan olettanutkaan projektorilta, joka on kotiteatterikoneiden halvimpia. 2,5m päästä kaksi metriä leveä kuva oli projektorille selvästi liikaa. Jos maltat katsoa parimetristä kuvaa neljästä metristä eli normaalisti sohvalla lojuen ja vastakkaiselle seinälle projisoiden, homma toimii paljon paremmin.

Katselin R.E.D.-Blu-raylta Skyline-leffan traileria ja TW550:llä näki selvästi, miten tarpeeton koko pätkä on. Jatkona seuranneet Game of Death ja Chloe taas imaisivat heti mukaansa siinä missä The Fighter jäi mietityttämään muutaman lupaavan näyttelijän takia.

Eli hyviä elokuvia TW550:llä katselee oikein mielellään. Mainittu R.E.D. tempaisi mukaansa sujuvasti vaikka juuri katselimme sen läpi kakkososan Blu-ray-julkaisua odotellessa. Samoin Ocean’s -trilogian olisin voinut katsoa hyvin kokonaankin läpi.

”Parimetrisellä kuvalla pelaaminen
on ihan eri asia kuin
töllön tuijottaminen.”

Leffojen ja tv-sarjojen katselu valkokankaalta on aika itsestäänselvää. Moni unohtaa kuitenkin sen, että parimetrisellä kuvalla pelaaminen on ihan eri asia kuin töllön tai etenkään läppärin ruudun tuijottaminen. Oli kyse sitten Pelasta maailma, tapa kaikki -älypeleistä tai virtuaalikaahaamisesta, aidon levyinen tie edessä tuo rajusti lisää kokemukseen.

Pelien maailma on myös se, jossa 3D-kuvalla on iso merkitys. Elokuvapuolella kyse on valitettavan usein vielä päälleliimatun makuisesta efektistä, mutta kaikki pelit tehdään alunperinkin kolmiulotteisena. Ne vain yleensä joudutaan näyttämään kaksiulotteisena, paitsi 3D-näytöllä. Jos et kolmedeestä perusta niin sitähän ei tietenkään tarvitse käyttää. Laseja EH-TW550:n mukana ei tule, mutta tuki yleislaseille on. Epson-merkkisille ja muille.

Liiketoistossa näkyy etenkin yli-isolla kuvalla epätasaisuutta, jota TW9100:ssa ei ole tippaakaan. Neljä kertaa kalliimmassa EH-TW9100:ssa. Elokuvien ulkokohtaukset ovat TW550:llä mukavan raikkaita. Hämärät pätkät ovat ne, joissa kovan luokan projektorien kyvyt kaivaa esille tummia sävyjä ovat oleellisesti paremmat. Samoin mustan tasossa on ero, sysipimeässä leffahuoneessa TW550:n harmaa pohjasävy näkyy, olohuoneteatterissa taas ei juurikaan.

Projektorin rungossa on linssin eteen siirrettävä ovi. Eipähän linssisuojus huku reissussa.

Koska valovoimaa on runsaasti, voi tykkiä käyttää hyvin myös huoneessa, jota ei ole verhoiltu mustilla jätesäkeillä. Esimerkiksi autopelin pelaaminen sujuu pilvisenä päivänä vetämättä verhoja ikkunaan, samoin lastenohjelmien pyörittäminen. Vähemmän kriittinen leffailtapäiväkin luonnistuu, illasta tietysti puhumattakaan.

Eli pelkkää kikkailua ja efektejä ei TW550:llä jaksa katsoa. Jos ainoa pointti on erotella kussakin kohtauksessa käytetty CGI:n laatu, on joku tämän vuoden huiputykki siihen toimivampi työkalu.

En tarkoita, etteivätkö paremmat tykit tuottaisi hienompaa elämystä. Koitan vain saada sanottua senkin, että hyvästä elokuvasta on helppoa nauttia halvemmallakin pelillä.

Tirkistelijöille on parempiakin vaihtoehtoja

Pikselitirkistelijälle EH-TW550 ei siis ole hyvä vaihtoehto. Mikäli aikoo koko elokuvan keskittyä muuhun kuin itse elokuvaan, näkyy ero huipputykkeihin räikeänä. Paljon räikeämpänä kuin muistaa hintaeron olevan. Kuvasta on vaikea laskea näytelijöiden yksittäisiä kulmakarvoja ja metsästä puunlehtiä, väritoistokaan ei ole studiotasoa. Jos on valmis maksamaan 4-5 kertaa enemmän, saa kuvanlaatuakin oleellisesti enemmän.

Sen sijaan, jos tarkoitus on vain nauttia ison kuvan aikaansaamasta vahvasta immersiosta hyvillä elokuvilla, parhailla televisiosarjoilla ja innostavimmilla peleillä, TW550 puoltaa paikkaansa hyvin. Se on helppo ottaa kesäksi mökille, viikonlopuksi reissuun ja illaksi kaverille.

Lyhyesti sanottuna: yhdistä tämä simppeliin, edulliseen ja kunnolla potkaisevaan äänentoistoon niin tulos on varmasti hauskaa koko rahalla kunhan muistat olla rypistämättä omaa otsaasi.

Lyhyesti: Halpa tapa levittää elokuva, tv-sarjat ja pelit aidon kokoisiksi.
Hinta: 699 euroa
Valmistaja: Epson
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap