fbpx
Artikkelit

Vintage-hifi – osa 3

Vintage-laitteita on mahdollista hankkia monella eri tavalla. Nykyisenä nettiaikakautena ostajan ja myyjän on helppo kohdata verkossa. Suosittuja kauppapaikkoja ovat monenlaiset nettikaupat, esim. Audioscope.net tai Springair.de, nettien huutokaupat, eBay, Huuto.net jne. Laitteita löytää usein myös hifiin liittyvien keskustelufoorumeiden myyntipalstoilta esimerkkinä kotimainen Hifiharrastajat.org.

”Vintage-laitteet tarjoavat
jopa vuosikymmeniksi
nautittavia kuunteluhetkiä.”

Mukavana piirteenä on markkinoille tullut kivijalkaliikkeitä, jotka ovat erikoistuneet vanhemman hifi-kaluston myyntiin. Esimerkiksi Classic Audio, Kallion Retro ja Vintage Audio tai Asadon Aarteet ovat liikkeitä, joissa laitteisiin voi tutustua paikan päällä. Näissä pienissä puodeissa on menneiden aikojen tunnelmaa ja nykyään niin harvinainen henkilökohtainen palvelu.

Luonnollisesti joissakin hifiliikkeissä myydään uusiin laitteisiin vaihdossa tulleita laitteita, mutta verrattuna 1970-1990-lukuihin, ovat valikoimat ja käytettyjen välittäminen vähentyneet. Omat laitteeni olen hankkinut sekä kivijalkaliikkeistä, että hifiharrastajilta myyntipalstoilta löytyneiden myynti-ilmoitusten perusteella. Kattavin kotimainen myyntipalsta löytyy Hifiharrastajat.org keskustelufoorumilta.

Osat vaihtoon

Varaosia, vetorullia ja -hihnoja, ääni- ja lukupäitä, kaapeleita äänivarsiin ja kaikkea muuta aiheeseen liittyvää myyviä verkkokauppoja on runsaasti Internetissä ja vinkkejä hankintapaikoista löytää myös harrastajien keskustelupalstoilta. Todella vanhoihinkin laitteisiin on saatavana osia ja joissakin tapauksissa on mahdollista tilata esimerkiksi hihnoja tai vetorullia perustuen osien mittatietoihin. Esimerkiksi kasettidekeissä on usein käytetty samaa vetokoneistoa valmistajan useammassakin mallissa, jolloin toisen mallin osat ja hihnat sopivat suoraan.

Sähköisiä komponentteja sekä huoltotyökaluja on saatavana elektroniikkaliikkeistä. Esimerkiksi Partco, Radio Duo sekä Yleiselektroniikka ovat laajan valikoiman tarjoavia liikkeitä. Erikoisempien komponenttien hankinnassa saattaa joutua turvautumaan erikoistuneiden ulkomaisten komponenttikauppojen tai harrastajien varastoihin.

Tee se itse

Koska olen aina ollut tekniikasta kiinnostunut, olenkin pyrkinyt tekemään vanhempien laitteiden perushuollot itse. Olen korjannut muutamien kasettidekkien vetokoneistoja, levysoittimien ohjauskytkimiä, säädellyt vahvistimia ja luonnollisesti vaihdellut levysoitinten hihnoja. Ellet ole varma miten huoltotyö tehdään, kannattaa laite toimittaa asiansa osaavaan hifi-huoltoon, jolloin ei synny korvaamattomia vahinkoja.

Lopussa kiitos seisoo, kun huolellisen puhdistuksen sekä mahdollisten huoltotöiden jälkeen, vanha laite herää henkiin uudesti syntyneenä. Hyvin pidettynä vintage-laitteet tarjoavat vuosiksi tai todennäköisemmin jopa vuosikymmeniksi edelleen nautittavia musiikin kuunteluhetkiä. Wanhassa wara parempi.

Mistä tietoa vanhoista laitteista?

Internetissä on lukuisia keskustelupalstoja ja sivustoja, joiden avulla voidaan selvittää laitteiden tietoja, saada korjausvinkkejä ja säätöohjeita sekä ladata skannattuja huolto-ohjeita.

Suosittuja ovat mm. seuraavat sivustot:

Levysoittimet – www.vinylengine.com
Kasettinauhurit – www.vintagecassette.com
Virittimet – www.fmtunerinfo.com
Käyttöohjeet – www.hifiengine.com
Klikkaa tästä lukeaksi juttusarjan ensimmäisen osan:
audiovideo.fi/artikkeli/vintage-hifi-osa-1
Klikkaa tästä lukeaksi juttusarjan toisen osan:
audiovideo.fi/artikkeli/vintage-hifi-osa-2
Kirjoittaja

2 Comments

 1. Missä voisi Helsingissä
  Missä voisi Helsingissä huoltaa C-kasettinauhurin ym vanhaa hifiä? Kukahan on ”TM:n ja Hifilehden testivoittaja-huollon ammattilainen”?
  -Erkka

  • Samu Saurama

   Helsingissä on ainakin kaksi
   Helsingissä on ainakin kaksi huoltoa, Taritel (Hakaniemessä) ja Elektro Nipeka (Kumpulassa). Kysy vaikka niistä ensin. Käytettyjä myyvistä liikkeistä voi kysellä lisää infoa sopivista huoltopaikoista. Lyhyellä puhelinkierroksella varmasti selviää.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap