fbpx
Testit

Monitor Audio Gold 300 -lattiakaiuttimet testissä

Supersuorituskykyä hillityssä kuoressa
monitor-audio-gold-300-aloitus

Gold 300 on kohtalaisen sirolinjainen ja perinteisen näköinen kaiutin, mutta se pystyy viemään kuuntelijan häkellyttävän hienosti teokseen sisälle. Hillitty ulkoasu piilottaa taakseen erittäin kovan suorituskyvyn.

Testasin aikaisemmin Monitor Audio Silver 300 ja Silver 500 -kaiuttimet. Niille on luotu selkeä äänensävyllinen ero, isompi Silver 500 on oleellisesti muhkeampi ja paremmin kookkaisiin tiloihin sopiva kun taas solakampi Silver 300 on bassoiltaan kevyempi ja tasapainottuu hyvin vähän pienemmässä tilassa.

Oletin tietysti, että kalliimmassa Gold-sarjassa asiat olisivat samalla tavalla. Testasin 6,5-tuumaisilla bassoilla (kuten Silver 300) olevaa Gold 200:a aikaisemmin ja pidin paljon. Nyt sitten otin kuunneltavaksi kasituumaisilla bassoilla (kuten Silver 500) olevan Monitor Audio Gold 300:n, mutta sen äänensävypäs ei olekaan selkeästi sirompaa mallia muhkeampi. Enemmän basson sijaan kuuntelija saa parempaa bassoa ja sitä kautta myös paremman keskialueen ja diskantin.

monitor-audio-gold-300-nauhadiskantti-9420
Kullanhohtoinen nauhadiskantti on saanut loivan suuntaimen ympärilleen. Keskiäänielementti on poikkeuksellisen pienikokoinen: 2,5-tuumainen.

Premiumia laajalle alueelle

Tarinassa Gold 200:sta on paljon tietoa Gold-sarjasta ylipäätään joten en luettele kaikkia teknisiä ratkaisuja tässä uudelleen. Nykyisen viidennen sukupolven oleelliset isot päällepäin näkyvät uudistukset ovat pieni 2,5-tuumainen keskiäänielementti ja suuntain laskostetun nauhadiskantin ympärillä. Tulos on hyvin laaja ja tasainen suuntaavuus, kaiuttimia voi kuunnella lähes mistä suunnasta vain ilman äänensävyn muuttumista.

Kaiuttimien rakenne on Monitor Audioa parhaimmillaan. Elementit kiinnitetään takalevyn kautta pitkillä kotelon läpi kulkevilla pulteilla, jotka samalla tukevat kotelon etu- ja takaseinät toisiinsa. Tulos on hyvin jäykkä ja resonoimaton rakenne, jossa ääni tulee hallitusti vain kaiutinelementeistä eikä epämääräisesti resonoivasta kotelosta. Kotelot ovat muutenkin hyvin tukevat. Eivät aivan niin kahelin massiiviset kuin Platinum-versiot, mutta erittäin järeät kyllä.

monitor-audio-gold-300-refleksiputki-9423b
Refleksiputkien päät ovat runsaasti pyöristetyt, tämä minimoi puhallusäänet. Monitor Audion termi rakenteelle on HiVe II.

Kaiutinkotelon nahkainen yläpinta vaati minulta hieman totuttelua. Johtuu varmasti siitä, että en elä ”premium-maailmassa”. Mutta kun muutaman kerran pehmeää nahkaa on sormillaan silittänyt, se alkaa tuntua ja myös näyttää varsin makealta. Viimeistelyt ovat hyvin hienoja, kiiltävän mustan ja eebenpuun lisänä ovat satiinivalkoinen ja mattapintainen pähkinä.

Paljon samaa, mutta oleellinen eroavaisuus

Tietysti Monitor Audio Gold 300 kuulostaa hurjan paljon samanlaiselta kuin Gold 200, keskialuetta ja diskanttia toistava moduuli on molemmissa identtinen. Bassopuolen muutos tekee vain sen, että Gold 300:ssa paremman bassotoiston lisäksi keskialue ja diskantti pääsevät loistamaan vielä Gold 200:a paremmin.

Billie Holiday, Lady in Satin ja I’m a Fool to Want You, intiimiä läsnäoloa on Gold 300:lla vielä annos lisää verrattuna Gold 200:n. Ja kannattaa muistaa, että kyseessä on 1950-luvun lopun albumi eli bassopotku ei nyt ollut ollenkaan se kantava voima. Gold 300:n auktoriteetti vain nostaa Billien entistä vahvempana ja aidompana esille.

Gold 300:ssa paremman bassotoiston lisäksi keskialue ja diskantti pääsevät loistamaan vielä Gold 200:a paremmin.

Jatkopalana ”tuore” Billy Gibbons ilman BFG:tä ja albumi The Big Bad Blues. Bring It To Jerome sykkii hyvin vahvana ja välittömänä. Sopivan lämpimänä, aitona. Slämmiä on hyvin, sopivasti mehevyyttä kuin täydellisessä barbeque-ruoassa, riittävästi rasvaa nostamassa maut esille eikä kuitenkaan liikaa mitään.

Numeroiden perusteella kaiuttimien eroa on hyvin vaikea arvioida. Monitor Audio Gold 200:lle luvataan 35 hertsin alarajataajuus ja Gold 300:lle 30 hertsiä. Ei mikään maata kaatava ero, mutta soundiero on selvä. Gold 300 on uskottavampi, soundiltaan selvästi isompi ja vaivattomampi. Päinvastoin kuin Silver-sarjan Silver 300 ja Silver 500 -mallien erot, Gold 300 ei ole erityisen paljon tuhdimpibassoinen kuin Gold 200, vain parempibassoinen. Gold 300:n bassotoisto on nopeampi, vähemmän kaiutinmainen, tarkempi ja jykevämpi – kaikkea tätä yhtäaikaa – kuin Gold 200:n.

monitor-audio-gold-300-bassoelementti-9418b
Kahdeksantuumaiset bassot edustavat RDT II eli ”Rigid Diaphragm Technology” -tekniikkaa. Idea on tehdä mahdollisimman jäykkkä, mutta samalla kevyt kartio. Tähän on päästy komposiittirakenteella, jossa Nomex-hunajakennoytimen takapuolella on hiilikuitupinta ja etupuolella keskiäänielementin lailla keraamisesti pinnoitettu alumiinin ja magnesiumin seos. Tulos on valmistajan pienisäröisin kartiotekniikka ikinä.

Nopeammin, vaivattomammin ja uskottavammin

Gold 300:n kaksi kahdeksantuumaista per kaiutin tarkoittavat, että bassoalueella säteilevää pintaa on lähes yhtä paljon kuin yhdessä 12-tuumaisessa elementissä. Visuaalisesti kapea kaiutin vain tuntuu olevan monelle helpompi joten kaksi kasia on sisustuksellisesti sujuvampi kuin yksi 12-tuumainen.

George Thorogoodin klassinen Get A Haircut ensin yllyttää avaamaan hanaa ja sitten paljastaa, että itse asiassa tämä tyylihuonekalu potkaisee tarvittaessa PA:n voimalla, vain sivistyneemmin ja tarkemmin. Sohvalla svengatessa Howlin’ For My Baby ja Killer’s Blues humahtivat albumilta samalla vauhdilla ilman, että ehdin edes hamuilla kaukosäädintä.

Kyyneleet virtaavat silmistä hillittömän hihittämisen ansiosta.

Mutta miten taittuu sofistikointunut britti siihen kaikkein highendeimpään testimateriaaliin kautta aikojen: Analog Pussy ja Trance N Roll? No, takomalla rintalastaani pajavasaralla ”kevyttä” 145 bpm tahtia. Kyyneleet virtaavat silmistä hillittömän hihittämisen ansiosta. Spherma Pornomatic -raita varmistaa, että Gold 300:t riittävät ihan hyvin pienimuotoisen Rave-tapahtuman järjestämiseen olohuoneessa kunhan vain vahvistimessa riittää ruuti. Tidalia pyörittävän GoldNote DS-10 -streamerin perässä oleva Emotiva XPA-DR2 -päätevahvistin varmistaa sen nyt testitilanteessa.

Räkärollia ja tissiteknoa? Siihenkö näistä lähes 6 000 euroa parilta olevista kaiuttimista on… No, nuo mainitut tyylilajit paljastavat hyvin sen, mihin kaiutinparin dynamiikka riittää ja toisaalta myös sen, lähteekö tennari tamppaamaan vai olisiko ollut sama valita epämukavat kengät. Pienenä varmistuksena vielä AC/DC, Stiff Upper Lip ja Meltdown: Ja ”Man it’s getting hot hot hot”, hauskanpidon pilaamisesta Gold 300:a ei ainakaan voi syyttää. Päinvastoin, yllyttää siihen erittäin hyvin äänitteen tyylistä ja luonteesta riippumatta.

monitor-audio-gold-300-jalat-9422b

Menevän lisäksi sivistynyt

”My name is Lyman Zerga” tulee sellaisella uskottavuudella, että tältä mieheltä (Saul Bloom) ostaisi sujuvasti vaikka hiekkaa Sahraan. Pari raitaa taaksepäin ja Ocean’s Eleven -soundtrackin perustestiraita The Plans. Mahtipontinen bassomatto on pohjalla, mutta selvästi tyypillistä kontrolloidumpana, vähemmän päälleliimattuna, vähemmän pömpöttävänä. Herrat Clooney ja Pitt punovat juonia artikulaatiolla, jossa mikään ei sylje korville, mitään ei korosteta, mutta selkeys on erinomainen. Nämä ja ainakin Gold C250 -keskikanavan kaiutin olisi todella hieno, tyylikkään ja sivistyneen kotiteatterin etukolmikko. Niin hieno, että minä alan jo suunnittelemaan naapurin auton myyntiä rahoitusta varten.

monitor-audio-gold-300-jalka-9425b
Säädettävät jalat ovat erittäin tukevat.

Tyylikkäästä ja sivistyneestä puheenollen, nyt soi Igor Stravinskyn Kevätuhri. Teos, joka vie minut aina lapsuuteen ja konserttien alkuihin vaikka en suoraan muistakaan, missä olisin juuri Kevätuhria muksuna kuullut. Todennäköisesti vain yhdistän Kevätuhrin puolikakofoniselta kuulostavan alun siihen kun ennen konsertin alkua soittajat vetelivät ja tööttäsivät testisignaaleja (ehkä hekin siis ovat hifistejä!). Joka tapauksessa koko etuseinä hengittää Gold 300:lla tilan akustikkaa, tunnelma on hyvin vahva.

Kaiuttimet myös paljastavat ääniteiden luonteen salamannopeasti. Tidalista löytyy niin kamalan kuuloisia versioita klassisista teoksista, että oks(enn)at pois. On kuivaa, on viiltävää, on monella tavalla kamalaa. Ja sitten on niitä loistavia äänitteitä. Onneksi en osaa sanoa sovituksista ja soittamisesta kovin paljoa, tulisi vielä vaikeampaa valita kuuntelukelpoiset albumit.

monitor-audio-gold-300-varivaihtoehdot
Gold 300 värivaihtoehdot vasemmalta: satiinivalkoinen, tumma tammi, eebenpuu ja pianomusta.

Diplomaattinen fitness-ohjaaja rokkari

Neutraali. Se sana tulee taas mieleen moninaisine merkityksineen. Tasapainoisen neutraali voi olla todella eloton ja tylsä, jos se tarjoillaan ilman puhtautta ja läpikuultavuutta. Mutta sitten kun äänellinen luonne on hyvin tasapainoinen ja se tarjoillaan kiitettävän dynamiikan, vaivattomasti toistuvan hurjan erottelukyvyn ja yleisen helpon kuunneltavuuden seurassa, tasapainoisen neutraalista tulee todella syvälle äänitteeseen upottava.

Ja sen tasapainoisuuden ansiosta Gold 300 ei ole yhden tempun taikuri vaan se taittuu yhtä hyvin Astor Piazzollan kuin AC/DC:nkin puolelle. Gold 300 potkaisee tranceen vauhtia niin, että tanssilattian tahti hirvittää heikompikuntoista ja heti jatkoksi Tšaikovskin baletit täyttävät huoneesi sulavasti. Gold 300 on hieno esimerkki siitä, miten yhden osa-alueen parantaminen saattaa muuttaa koko kaiuttimen vielä oleellisesti hienommin soivaksi. Gold 200 on tosi hyvä, mutta silti Gold 300 tippaa vaille pyyhkii sillä pöytää.

Ulkomaiset julkaisut ovat hyvin samaa mieltä Gold 300:n hienosta viimeistelystä ja kiitettävästä äänenlaadusta.

Gold 200 on tosi hyvä, mutta silti Gold 300 tippaa vaille pyyhkii sillä pöytää.

Hi-Fi Choice antoi Gold 300:lle ”vaatimattomasti” viisi tähteä ja Editor’s Choice eli Toimituksen valinta -palkinnon. Kommentit olivat ”Satumaisen hieno rakenne ja viimeistely, läpikuultavan erotteleva äänenlaatu ja alas kouraiseva väkevä bassotoisto”.

Stereophile puolestaan piti kaiuttimia materiaalista riippumatta ihastuttavina. ”Kyllä, ne ovat arvokkaat hankkia, mutta nykypäivän highend-tarjonnasta voi hankkia paljon kalliimmalla paljon vähemmän mielihyvää tuovat kaiuttimet. Gold 300 ansaitsee vakavan suosituksen ja kuuntelun rauhassa.”

Long Live Vinyl rinnasti kohtuukokoisen Gold 300:a kahteen hurjaan vertailukohtaan: ”Huippuluokan äänenlaatu ja luksusviimeistely. Gold 300:t tarjoavat kaiken sen uskottavuuden ja auktoriteetin, mitä Tannoy-kaiuttimeni valtavine 15-tuumaisineen ja kuitenkin samaan aikaan ne ovat yhtä syvällisen erottelevat ja hienostuneet kuin Quad-elektrostaattini.”

monitor-audio-gold-300-etusivu

Monitor Audio on taikonut Gold-sarjan isoimmasta kaiuttimesta luomuksen, joka viehättää silmää – usein enemmän myös sisustusvastaavan silmää kuin möhkälemäiset mallit – ja pystyy silti todella kovan luokan äänelliseen suoritukseen. Itse asiassa äänenlaatu on sen verran kovaa luokkaa, että kaiutinparin hintaa voi pitää vähintäänkin kohtuullisena.

Ai niin. Sama muistutus kuin Gold 200:n kanssa. Tee itsellesi palvelus ja varmista, että niin oheislaitteistosi kuin soitettavan musiikkisi äänenlaatu on kunnossa. Jätä Spotify kevyemmille vempeleille ja kuuntele hyvää musiikkia Tidalista, Deezer Hifistä, Hi-Res-tiedostoista, CD-levyiltä ja älppäreiltä.

Edit. Monitor Audio laski eurohintojaan ja uusi Gold 300:n hinta on tasan viisi tuhatta euroa.

Lyhyesti: Haluaisin. Ja itse kaiuttimia suunnittelevalle siihen yltävät valmiit mallit ovat äärimmäisen harvinaisia.

Hinta (satiinivalkoinen, pähkinä, pianomusta ja eebenpuu): 5 000 euroa parilta (vanha hinta 5 750 euroa parilta)

Maahantuoja: Concept Hifi

Kuvat: Valmistaja ja Samu Saurama

Monitor Audio Gold 300 on kuunneltavissa jälleenmyyjilläsi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap