fbpx
Testit

Monitor Audio Silver 300 -lattiakaiuttimet testissä

Tyylikästä tasapainoa

Vastikään uusittu Silver-sarja on hillityn tyylikäs ja tasapainoinen sekä ulkoisesti että äänellisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita ollenkaan, että ne olisivat tylsän kuuloiset.

Nykyinen Monitor Audio Silver -sarja edustaa jo kuudetta sukupolvea, siitä mallisarjan nimi Silver 6G. Monitor Audio -brittifirma on siis ehtinyt hieroa ulkoisesti hyvin linjakasta konseptia varsin pitkään, ja se kuuluu. Oikeastaan voisimmekin tosiaan aloittaa kaikkein oleellisimmasta eli siitä, miltä Silver 300 kuulostaa.

Billie Holidayn Lady In Satin -levyn I’m A Fool To Want You, yli puoli vuosisataa vanha ja minullakin ainakin parikymmentä vuotta pyörinyt kappale avautuu, no, miten tämän sanoisi… Jos sanoisin, että täydellisesti niin te ette uskoisi. Ja jos rahaa on reippaasti enemmän ja tilaan mahtuu selvästi isommat pömpelit, on tietysti olemassa kaiuttimia, jotka voivat välittää levyn tunnelman vielä vahvemmin. Mutta toisinpäin siis, en keksi äänessä oikein mitään, josta osaisin valittaa. En keksi yhtään mitään, josta voisi suoraan sanoa ”kylläpäs tuo virhe osaa ärsyttää”. Silver 300 on hyvällä tavalla neutraalin tasapainoinen kaiutin.

Stereokuva on hienon ilmava ja pakoton kaiken ollessa silti oikeilla paikoillaan.

Runsaan kahden metrin päästä kuunneltuna stereokuva on hienon ilmava ja pakoton kaiken ollessa silti oikeilla paikoillaan, syvyyssuunnassakin. Kuunteluetäisyyden kasvaessa keskialueen ja diskantin toistavat pienet elementit luovat aina vain ilmavamman ja suuremman stereokuvan. Niin käy aina – fysiikan lait. Kohtalaisen pienikokoinen keskiäänielementti tuo mukanaan sen, että sen sovitus diskanttiin on täysin saumaton. Keskialue on puhdas ja vääristymätön, läsnäolon tunne on riittävän vahva ja artikulaatio on silmille sylkemättömän korostumaton, mutta selkeä. Billie laulaa lämpimän täyteläisenä aivan edessäni ja suun liikkeet erottuvat hyvin hyvin kauniina.

Tähän väliin muuten yksi asia. Nämä uudet Monitor Audio Silver -sarjan kaiuttimet on suunniteltu niin, että ne sijoitetaan lähelle seinää. Valmistajan ohje on noin 30 cm tilaa kaiuttimien takana, mutta kokeilu omassa tilassa 0 – 40 cm etäisyydellä kannattaa. Jos laitat kaiuttimet perinteishifistisesti metrin päähän seinästä, soundi jää ohueksi ja pahimmillaan ponnettomaksi. Eli älä sooloile vaan tee kuten valmistaja suosittelee, silloin saat soundin, jossa on hyvin lihaa luiden päällä, mutta ei rasvaa pehmentämässä iskevyyttä.

Säädettävät jalat voi varustaa piikeillä.
Säädettävät jalat voi varustaa piikeillä.

Voimaa sorjan muodon piilossa

Iskusta puheenollen, Hans Zimmerin säveltämä Black Hawk Down -soundtrack ja sieltä kappale Bakara soimaan. Silver 300 on kuin naispuolinen mustan vyön karateka. Sorjasta ulkomuodosta ei kukaan uskoisi, miten lujaa se potku rintalastaan jysähtää, jos yhtään yllyttää. Bassoilla ei ole tippaakaan löysyyttä, vain jäntevää voimaa ja huomattavan hyvin ulottuvuutta. Valmistajan lupaus alarajataajuudesta on 32 hertsiä, mutta huone saattaa venyttää bassotoistoa käytännössä vielä selvästi alemmas. Saman levyn aloitusraita on muuten vielä parempi siihen ulottuvuuden kokeiluun eli kappaleen vaihto.

Hunger-raidalla huomio vain kiinnittyy ensin taas suureen ja ilmavaan stereokuvaan, joka lähentelee surroundäänen tapaa ottaa koko huone haltuun. Dialogi on keskellä juuri kuten pitääkin, mutta koko muu teos laajentuu etuseinän täyttäväksi ja äänikenttä hiipii vielä sivuseiniä ja kattoakin pitkin saaden koko tilan soimaan. Niin, mutta se bassopää! Kun päästään vauhtiin alakerta ryskii voimalla paineistaen huonetta hienosti.

Toisaalta, onhan noissa yhteensä neljässä 6,5-tuumaisessa bassoelementissä yhtä paljon pinta-alaa kuin yhdessä 12-tuumaisessa. Vaikka Silver 300:t ovat sirolinjaiset kaiuttimet, niissä tosiaan riittää kapasiteettia. Metallican Whiskey In The Jar -coveri ja Megadeathin Skin o’ My Teeth murahtavat niin, että sisuskaluissa tuntuu. Metallicasta tulevat mieleen bändin tuoreimmat todella pahasti kompressoidut levyt ja se, että Silver 300:lla niiden kuuntelu on kyllä keskivertoa helpompaa – kaiuttimet ovat juuri sen verran anteeksiantavat, että vähemmän highend-tasoiset äänitteet eivät riivi korvia.

Bassopäätä on helppoa säätää oman tilan ja maun mukaan koska kaiuttimien mukana tulee refleksiputkien tulpat. Todennäköinen toimiva viritys on kaiuttimen molemmat refleksiputket auki tai vain toinen tukittu. Tulppaamalla molemmat putket kaiuttimen saa sitten soimaan ilman bassokuminoita todella pienissäkin huoneissa (onko kylpyhuonee… anteeksi opiskelijaboksisi äänentoisto kunnossa?).

Monitor Audio Silver 300 on suunniteltu toimimaan seinän lähellä ja pienissä huoneissa yläbassoa voi rauhoittaa lisää tulppaamalla refleksiputken tai jopa molemmat.
Monitor Audio Silver 300 on suunniteltu toimimaan seinän lähellä ja pienissä huoneissa yläbassoa voi rauhoittaa lisää tulppaamalla refleksiputken tai jopa molemmat.

Nuo tulpat ovat ehkä ainoa asia, josta valmistajaa voisi vähän soimata. Ne ovat kevytrakenteista materiaalia suhteessa bassoelementtien voimaan ja ilmaa puhaltaa tulpatustakin putkesta jonkin verran läpi. Vaan äkkiäkös kovan luokan harrastaja hakee kaapista äidin kutomat villasukat ja rullaa niistä tiukemmat tulpat putkiin.

Tekniikka äänen takana

Monitor Audio Silver 300 on kuudennen sukupolven Silver-malliston keskimmäinen lattiakaiutin ja pienempi kahdesta aidosta kolmitiemallista. Keskialuelle on oma nelituumainen elementtinsä, jonka underhung-tyyppinen puhekela mahdollistaa erittäin tarkan kartion ohjaamiseen koska pitkää liikevaraa ei tarvita.

6,5-tuumaiset bassoelementit ovat pitkäiskuisia, jotta ilmaa saadaan alimpia taajuuksia varten liikkeelle paljon. Riittävä kotelotilavuus tarkoittaa myös hyvää hyötysuhdetta ja herkkyys onkin 90dB. Valmistaja lupaa jopa 116 desibelin maksimiäänenpaineen, joka on todella raju määrä ääntä näin solakasta kaiutinparista.

Diskanttielementti on Monitor Audion ”tyyppimerkintä”, kullanhohtoinen tuumainen metallikalotti. Tai tarkalleen ottaen se ei ole yksinkertainen metallikalotti, C-CAM-nimi tulee sanoista Ceramic-Coated Aluminum/Magnesium eli metallikalotin pinnalla on keraaminen pinnoite lisäämässä jäykkyttä. Tuloksena on pitkälle ultraäänialueelle ylettävä diskanttitoisto. Sama C-CAM-rakenne on myös keskiääni- ja bassoelementeissä, mutta niissä röpelöpinnalla, jolla haetaan resonanssittomuutta toiminta-alueella.

Kolmikirjaimiset lyhenteet ovat aina korneja, mutta myös DCF eli Dynamic Coupling Filter on oleellinen osa rakennetta Monitor Audion kaiutinelementeissä. Tekniikka on alunperin ollut vain Platinum-lippulaivasarjan kaiuttimissa, mutta nyt se on laajennettu myös tuoreeseen Silver-mallistoon. Kyse on nylon-renkaasta puhekelan ja kartion välissä. Oikein mitoitettuna se on jäykkä sillä taajuusalueella, jolla kyseisen elementin halutaan toistavan ääntä. Tätä korkeammilla taajuuksilla rengas antaa periksi ja vaimentaa elementin toistoa juuri siellä, missä sitä vaimennetaan jakosuotimessakin. Tulos on kaiutinelementti, jonka toisto vaimenee automaattisesti halutulla alueella ja siten jakosuodin voi olla mahdollisimman yksinkertainen. Nylon-rengas on myös rei’itetty puhekelan jäähdytyksen maksimoimiseksi.

Silver 300 -lattiakaiuttimet toimivat luonnollisesti stereoparina oikein mainiosti. Mutta…

Monitor Audio Silver -malleissa kaiutinelementit on kiinnitetty koteloon takalevystä elementtiin asti ylettyvillä pitkillä pulteilla. Tämä tuo mukanaan muutamia etuja verrattuna perinteiseen ratkaisuun, jossa elementit kiinnitetään ruuvein suoraan kaiuttimen etulevyyn. Ensimmäinen etu on puhtaasti visuaalinen. Koska kiinnitys tapahtuu kotelon taustapuolelta ei kaiuttimen etupuolella näy minkäänlaisia kiinnitysruuveja. Lisäksi kun kotelon etu- ja takalevy sidotaan mekaanisesti toisiinsa, on tulos paljon normaalia jäykempi rakenne. Kotelo on näin akustisesti kuolleempi, suomeksi sanottuna siis parempi toimintaympäristö kaiutinelementeille.

Yksin vai seurassa?

Silver 300 -lattiakaiuttimet toimivat luonnollisesti stereoparina oikein mainiosti. Yksinkertaisen konstailematon muotokieli mahdollistaa sopivuuden moneen suomalaiseen kotiin. Värivaihtoehtojakin on kuusi: tammi, musta tammi, ruusupuu, pähkinä, kiiltomusta ja testiyksilöiden kiitettävän hyvin sormenjälkiä hylkivä satiinivalkoinen.

Monitor Audiolla on mallistossaan monikanavajärjestelmää miettivälle erityisen mielekkäitä komponentteja. Ehdottomasti houkuttelevin on Silver C350 -keskikanavan kaiutin, jossa on tasan samat elementit kuin Silver 300 -lattiakaiuttimessa. Diskantti ja keskiäänielementti ovat kaiuttimen keskellä päällekäin, se on akustisesti erittäin hyvä asia, ja 6,5-tuumaiset pitkäiskuiset bassot sitten kaiuttimen reunoilla. Tulos on sisustuksellisesti helppo vaakamallinen keskikaiutin, jonka suuntakuvio (ja tietysti äänensävy myös) on identtinen pääkaiuttimien kanssa.

Surroundkanaviin voi toki laittaa minkä vain Silver-sarjan pääkaiuttimen jos tila ja lompakko sen mahdollistavat. Kompakti Silver 50 -jalustakaiutin tuntuu äkkiseltään hyvin luontevalta vaihtoehdolta, mutta Silver FX -mallilla olisi ässä hihassaan. Sen voi kytkimellä valita joko normaalikaiuttimen toimintaa mukailevaksi tai sitten hyvin laajalle säteileväksi dipoli-surroundiksi. Ja se on tietysti optimoitu toimimaan ihan seinässä kiinni, harva meistä kaipaa seinästä kovin paljon ulos sojottavia kaiuttimia tasan kävelevän kaverin kallon korkeudella.

Kuudennen sukupolven Silver-sarja ei ole vielä ehtinyt maailmalla laajasti testeihin. Pikkuveli mallista on onneksi kaksi artikkelia. What Hifi? on testannut malliston pienimmän lattiakaiuttimen Silver 200:n sekä sellaisenaan että osana monikanavaista 5.1 järjestelmää.

Stereoparin testissä www.whathifi.com/monitor-audio/silver-200/review kiiteltiin tasapainoisuutta läpi taajuuskaistan, helppoa sijoitettavuutta, herkkäliikkeisyyttä ja nopeutta sekä elävyyttä. ”Silver-lattiakaiuttimet läpäisevät jokaisen testin kun etsitään mahdollisimman yleispäteviä kaiuttimia” he totesivat.

Monikanavaisessa järjestelmässä www.whathifi.com/monitor-audio/silver-200-av12/review painotettiin paljon malliston kaikkien kaiuttimien hyvin samanlaista äänensävyä. Asia, joka monikanavajärjestelmässä on luonnollisesti erittäin oleellinen. ”Harvoin löytyy kaiutinsarjaa, joka toimii yhtä hyvin sekä musiikilla että elokuvilla”, oli yhteenveto. Ja minä olen hyvin varma siitä, että nämä pykälää isommat Silver 300:t pykälää isommalla Silver 350C -keskikanavan kaiuttimella toimivat vielä oleellisesti paremmin.

Lyhyesti: Tyylikkäästi viimeistellyt ja hyvin tasapainoisesti soivat ”kompaktijärkäleet”.
Hinta: 1 990 euroa pari (2 150 euroa pari kiiltävän mustalle)
Maahantuoja: Concept Hifi

Monitor Audio -kauppiaasi:
Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap