fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Apocalyptica – Plays Metallica, Vol. 2 – BMG

Valokeilaan mars!

Jousisoittimet on viritelty jättibändin taajuuksille studioalbumin muodossa melkein 30 vuotta debyyttijulkaisun jälkeen. Mukaan on tällä kertaa saatu äärimmäisen arvovaltaisia vieraita, jopa haudan takaa.

Pitkään on opiskelijakaverusten alkuun laittama juttu kantanut. Metallicasta se lähti, mutta varsin pian omat selloheavysävellykset tulivat mukaan kuvioihin. Ympyrä sulkeutuu nyt ainakin hetkeksi, yhtyeen palatessa musiikillisiin lähtökuoppiinsa. Metallica on edelleen maailman suurin heavybändi, siksi bändin jäsenten mukaan lähteminen on massiivinen juttu. Ei juuri pekkaa pahemmaksi jää Slayer-legenda Dave Lombardo, jonka tiukkaa rumpalointia kuullaan vauhtipala Blackenedillä. Hämmennystä ja kunnioitusta herättää myös Cliff Burtonin alkuperäisten bassoraitojen möyryäminen Ride the Lightning järkäle Call of Ktululla.

Albumin keskiössä olevan Onen kanssa Apocalyptica on nähnyt melkoisesti vaivaa. Sovituksessa on draaman kaarta kerrakseen ja Hetfieldin puhelaulu viimeistelee tiiviin tunnelman. Albumin modernin jylhät soundit syventävät nekin kuunteluelämystä. Onen lisäksi levylle on valittu muitakin Metallican pidempiä, polveilevampia ja vähemmän puhkisoitetumpia kipaleita. Vaikka sovituksellisia vapauksiakin on otettu, niin saman tien alitajunta poimii Metallican alkuperäiset versiot mukaan. Jostain syystä St. Angerin ja Houlier Than Thoun kanssa yhdistely ei meinaa onnistua. Hätäisesti kasatun oloisista kappaleista tulee hermostunut olo.

Ne on ne sellot, mitkä tekevät Apocalypticasta edelleen astetta mielenkiintoisemman verrattuna perinteisiin rokkibändeihin. Jos Apocalyptica tekisi sähkökitaravetoisia versioita Metallican kappaleista, niin eivät ikimaailmassa olisi kyseisiä herroja mukaan albumille ja muihin yhteisiin projekteihin saaneet. Toisaalta, hetkittäin sellot on saatu kyllä ällistyttävän paljon sähkökitaroilta kuulostamaan. Vaikka taiteenpalo on kaiken taustalla, niin on sanomattakin selvää, että Metallican mukanaolo merkitsee huomattavaa nostetta Apocalypticalle, taloudellisestikin. Maailmalla on tällä hetkellä tuhansia bändejä, jotka ovat kateellisia näin perusteellisesta Apocalyptican ja Metallican yhteistyöstä.

Apocalyptica 2024
Apocalyptica 2024
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap