fbpx
Uutiset

Genelec AIW26B MKII, uusi seinään upotettava aktiivikaiutin

Genelec julkisti 27.1.2016 uuden seinään upotettavan aktiivikaiutinmallin, Genelec AIW26B:n. Lisäys: Ja paransi sitä samantien MKII-versioksi, muutoksesta tarkemmin tämän artikkelin lopussa. Etulevyltään 57,4 x 35 -senttinen kaiutin on vain 103 milliä syvä eli se mahtuu sujuvasti normaaliin väliseinärakenteeseen. Vaihtoehtona on tehdä syvyydeltään pieni uusi seinä vanhan päälle ja upottaa siihen niin AIW26B MKII -kaiuttimet kuin mahdollisesti muukin viihde-elektroniikka ja käyttää loppupinta-alaa akustointiin.

AIW26B:n käyttökohteita ovat tietysti julkiset tilat kuten esimerkiksi galleriat ja ravintolat, mutta kotona se on erinomainen vaihtoehto kun vaatimuksena on ehdottoman hyvä äänenlaatu ja samalla kaiuttimien näkymättömyys. Litteys mahdollistaa kovatasoisen kotiteatterin ilman, että kaiuttimet vievät tilaa syvyyssuunnassa eli pieneenkin leffahuoneeseen saadaan tiukasti tykittävä soundi ja lattiapinta-alaa jää maksimaalisen paljon jäljelle vaikka kaiuttimet ovatkin rakenteisiin upotetut. Vastaavasti olohuoneesi äänentoisto onnistuu ilman, että lattialla seisoo pömpeleitä tai seinässä roikkuu kiinnikehässäkässä perinteistä kaiutinpurkkia.

Genelecillä oli aikaisemminkin AIW26, mutta B-malli on kehittynyt ensimmäisestä versiosta. Aloitetaan siitä hurjimmasta, äänenpaineresursseiksi luvataan 110 desibeliä eli sama kuin kookkaissa G Five ja 8050 -malleissa. Tämä on mahdollista koska AIW26B hyödyntää seinän tarjoamaa tukea maksimaalisesti. Lyhytaikaiseksi äänenpainepiikiksi kaiutinparille luvataan 120 desibeliä, joko riittää? Alarajataajuudeksi vapaassa kentässä sanotaan 39 hertsiä eli normaalihuoneessa käytännön alaraja on noin 35 hertsiä. Se tarkoittaa, että musiikinkuuntelussa suurin osa käyttäjistä selviää sujuvasti ilman erillistä subwooferia.

AIW26B:ssä on 6,5-tuumainen bassoelementti, 19-millinen diskantti suuntaimella ja kummallekin oma 120-wattinen vahvistin. Jakosuotimet ja vahvistimet sisältävä RAM1-yksikkö kytketään kaiutinosaan nelinapaisella kaapelilla. Näin vahvistimen säädöt kaiuttimen voimakkuudelle ja sekä basson että diskantin sävynsäädöille ovat käytettävissä vaikka itse kaiutin häviääkin seinäpintaan. Riippuen huoneen koosta ja kaiuttimen etäisyydestä nurkkaan, bassotoisto voidaan muiden Genelecien tavoin hakea tasapainoiseksi noilla säädöillä. Samoin, jos huone on akustiikaltaan kova, voidaan diskantin tasoa vaimentaa kaksi desibeliä ja estää soundin käyminen äksyksi. Vastaavasti mikäli sijoitat kaiuttimet akustisesti läpinäkyvähkön valkokankaan taakse, voit nostaa diskantin tasoa 2 dB ja kompensoida siten kankaan aiheuttaman diskanttivaimennuksen.

Lisäys 16.9.2016: Genelec uusi AIW26B:n kiinnitysjärjestelmän vielä entistä helpommaksi. Tämän uutisen kuvat ovat nyt AIW26B MKII -versiosta. Kaiutin säilyi muuten ennallaan, mutta kiinnitys seinään on tehty niin helpoksi kuin ikinä mahdollista. Lue tästä MKII-version asennusohje.

AIW26B:n uusi kiinnitystapa on sekä aiempaa helpompi että tukevampi kuin alkuperäisen AIW26:n ja AIW26B MKII:n vielä sitäkin helpompi. Kaiuttimen maski voidaan tietysti maalata seinän sävyiseksi ellei vakiovalkoinen käy.

PS. Kotiteatterikäytössä surroundkanaviin riittää varmasti pykälää pienempi ja testissäkin käynyt Genelec AIW25.

Hinta: 2 245 euroa kappaleelta

Lisätiedot: www.genelec.com/installation-speakers/architectural-speaker-series/aiw26b-active-wall-speaker

Kirjoittaja

2 Comments

 1. aheikkinen

  Valitettavasti
  Valitettavasti uppoasennettavat mallit on hinnoiteltu ulos markkinoilta.

  Esimerkkinä; mallistossa säteilijöiden koolla mitaten ylemmäs sijoittuva 8250A maksaa nykykurssilla 1749 euroa. Tuollaisella hintaerolla asennustelineeseenkin on vielä hyvin varaa. Pelkästään äänenlaatua tarkastellen ei-upotettavalla dsp-kajarilla saa erittäin reilusti enemmän vastinetta sijoitukselleen. Eikä ne tavalliset mallitkaan mitään rumia ole asennettuna, kun seinä-/kattoasennustelineitäkin löytyy laajasta mallistosta aivan jokaiseen tarpeeseen.

  • Samu Saurama

   Se on totta, että AIW:t ovat
   Se on totta, että AIW:t ovat elementtien kokoon nähden kalliita. Veikkaan pääsyyksi ihan sen, että tuotantomäärät ovat paljon pienemmät kuin 8000-sarjan alumiinimunilla.

   Välillä on tilanteita, joissa mahdollisimman litteä rakenne on oleellista. Silloin AIW26 on erittäin paljon houkuttelevampi ja mahdollisempi kuin lähes 30cm syvä (+n.10cm seinäkiinnikkeestä) G Five / 8050 / 8250.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap