fbpx
Testit

Yamaha CD-N500 -verkkosoitin-CD-soitin testissä

Verkkosoitin tuo aivan uudenlaisen käyttömukavuuden musiikinkuuntelijalle. Mutta pelkällä verkkotoistolla elävässä taloudessa voi tulla ihmetys eteen kun joku tarjoilee CD-levyllistä omaa musiikkiaan soitettavaksi. ”Että pitäisikö se nyt sitten tässä kesken illanistujaisten ripata, olivatkohan EAC:n kaikki asetukset edellisen batchin jäljiltä juuri oikein”… Tottakai automatisoitu rippaava verkkolevy on ratkaisu tähän, mutta emme me ehkä kaikkia kaverien omaamme huonomman musiikkimaun esimerkkejä halua kokoelmaamme.

”Tukee FLAC-tiedostoja
192kHz/24bittiset
mukaanlukien ja
myös Applen
ALAC-tiedostoja.”

Perinteinen CD-soitin siis puoltaa edelleen paikkaansa ja toisaalta, miksei se yksi ja sama laite voisi osata juurikin sekä CD-levyt että verkkotoiston. Yamaha CD-N500 tekee juuri tämän. Se on normaali, tuttu ja turvallinen CD-soitin. Mutta pyöreiden levyjen ymmärryksen lisäksi CD-N500 soittaa myös musiikkia DLNA-serveriltäsi, maailman miljoonia nettiradiokanavia ja lisäksi iLaitteeseesi tallentamat musiikit (nekin langattomasti). Ja voi sen USB-liitäntäänkin kytkeä muistitikullisen musiikkia, tai iLaitteen.

Hifistille kriittiset asiat

Hifiharrastajaa ei kiinnosta pitkä lista ominaisuuksia vaan niiden toimivuus ja todellinen laatu. A4-saaste kun on helppoa täyttää markkinointiosaston piirtämillä kukkakuvilla, vaikka todellisuus olisi hyvinkin karua.

Ensimmäinen iso plussa tulee kahdesta asiasta. Yamaha CD-N500 ei vain tue FLAC-tiedostoja 192kHz/24bittiset mukaanlukien vaan myös Applen ALAC-tiedostoja. Ja nuo kaksi formaattia ovat juuri ne, joilla musiikki tallennetaan häviöttömänä. Apple-maailman tuki on iso asia koska nyt omenaihmistenkään ei tarvitse miettiä yhteensopivuutta.

Ei koreilua, mutta kaikki oleellinen.

Toinen oleellinen asia on sitten tietysti äänenlaatu. Kytkin CD-N500:n normaaliin vertailulaitteistoon Transporter-verkkosoittimen rinnalle. Molemmat verkkosoittimet soittivat samoja tiedostoja joten lähtötilanne oli hyvin vertailukelpoinen. Loppulaitteisto oli tuttu MM-Audion MiniPRE-etuvahvistin, MaxiMono-päätevahvistimet ja Aurelia Graphica -kaiuttimet.

Hämmennys oli varsin suuri kun 700 euron monitoimikone kuulosti ensin hyvin samankaltaiselta kuin Logitech Transporter, tuo kyllästymiseen asti loistavaksi suitsuttamani verkkosoitin. Hyvä on, eivät ne aivan identtisiä soundillisesti ole, mutta Yamaha CD-N500 jää jälkeen varsin vähän ja ellei Transporterin tasoista ääntä ole kuullut, tai ellei halua sijoittaa kolminkertaista summaa pelkkään verkkosoittimeen, ääni on yksinkertaisesti loistava.

Hopeisena ja mustana, kuten perinteisesti on tapana.

Yläpäässä on pientä rapsakkuutta, mutta kevyellä musiikilla se jää helposti kokonaan huomaamatta. Bassopään potku on vähän referenssiä kevyempi, ihan viimeistä jäntevyyttä ei ole. Menevyys, elävyys ja rytmin kulkevuus ovat kuitenkin koko ajan vahvoina esillä, tämä ei ole soundeiltaan hiljainen hissukka. Jos ei ala jalka CD-N500:n seurassa vipata niin syy on sitten puhtaasti musiikkivalinnassa.

Tottapuhuen rytmisesti mennään jopa hieman etukenossa ja myös rytmin tarkkuus jää parhaille. Niille, jotka maksavat ainakin kolminkertaisesti. Billie Holidaylla soundi on hyvin avoin ja selkeä, jos toki enemmän suoraviivaiseen suuntaan kuin pehmeän soljuvaan kallellaan. Artikulaatio on hyvin selkeä, ja voisin kuvitella, että kunhan oheislaitteisto ei ole ylettömän räväkkäsointista, CD-N500 puolustaa paikkaansa erinomaisesti. Suoraan sanottuna järkihintaisen Yamahan äänenlaatu riittää mukavasti kalliimmankin oheiskaluston seuraan.

”Yamahan äänenlaatu riittää
mukavasti kalliimmankin
oheiskaluston seuraan.”

Turvallisen klassinen ja asiallisen moderni

Perinteiset kaukosäätimet alkavat olla helisemässä nykymaailman musiikkitulvan hallitsemisessa. Siksi Yamahallakin on iOS- ja Android-alustoilla toimiva Network Player Controller -sovellus. Sillä on sujuvaa ohjata kaikkia toimintoja, etenkin sitä verkkolevyltä musiikin soittamista ja nettiradioita, joissa isot kosketusnäytöt ovat mielekkäin tapa toimia. Lisäksi se mahdollistaa puhelimelle tallennetun musiikin toistamisen langattoman verkon yli Yamahan verkkosoittimella.

Perinteinen kaukosäädin toimii hyvin ja viiveettä CD-soittimen ohjaamisessa, mutta ilmainen NP Controller -älypuhelinsovellus on mielekkäämpi verkkomusiikin hallintaan.

Tiedostopohjainen materiaali on muuttanut koko hifialaa. Jotkut meistä kaipaavat visuaalisesti klassisen hifialttarin ja ulkoisesti Yamaha CD-N500 onkin erittäin perinteinen hifilaite. Yamaha palasi A-S2000:n ja CD-S2000:n esittelyssä vuonna 2008 hyvin klassiseen ja Yamaha-faneille tuttuun ulkoasuun, josta ei voi erehtyä – nämä ovat aitoja oikeita hifilaitteita eivätkä mitään muovileluja.

Yamaha CD-N500 onkin erinomainen esimerkki siitä, miten ulkoinen tyyli tuo ajatuksiin lämpimiä muistoja menneisyydestä ja kuitenkin toimivuus on ehdottoman tätä päivää. Ohjaus älypuhelimella, toisto USB-tikulta, iLaitteilta, verkkolevyltä ja nettiradioista, sen normaalin CD-levyn lisäksi. Kun äänenlaatu on vielä tämän hintaiselle tuotteelle ehdottoman mainio niin CD-N500:a on helppo suositella perinteisistä arvoista pitävälle musiikinkuuntelijalle, joka kaipaa mahdollisuutta päästä käsiksi moderneihin musiikkikanaviin.

Lyhyesti: Klassisen näköinen soitin, joka taittuu hyvin modernin ajan musiikkimuotoihin, ja kuulostaa hyvältä.
Hinta: 699 euroa
Valmistaja: Yamaha
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap