fbpx
Testit

Viewsonic Pro9000 -LED-laser-videoprojektori testissä

Jos et ole koskaan katsonut lempisarjaasi, -peliäsi tai -elokuvaasi pari metriä leveältä valkokankaalta, olet menettänyt paljon. Oikeasti iso kuva luo huomattavasti ”isoja” televisioita vahvemman tunnelman, katsottavasta materiaalista riippumatta.

”Kuvan kontrasti on
hyvin vahva ja värit
hohtavat voimakkaina.”

Projektorin kanssa on vain totuttu tyytymään siihen, että käyttö ei ole yhtä sujuvaa kuin televisioilla. Huone täytyy aina pimentää ja kallisarvoisen lampun muutamaa tuhatta käyttötuntia pitää varjella. Nämä kaksi asiaa saavat monen pään kääntymään olohuoneen kuvassa kohti televisiota. Kun sellainen on aina ollut niin kai sillä edelleenkin pärjätään.

Onneksi asiat kehittyvät. Tarjolla on päivänvalossa hyvin toimivia valkokankaita ja nyt myös projektori, joka ei käyttötunneista hätkähdä. Viewsonin Pro9000 tarjoaa uniikin 20 000 tunnin lampunkeston ja moneen käyttöön riittävästi ominaisuuksia. Se ei välttämättä ole paras ratkaisu mustalla verhoiltuun ja äänieristettyyn kotiteatteriin, mutta toimii erinomaisesti kun olohuoneeseen halutaan koko perheelle audiovisuaalista nautintoa.

Ei siis luolamiehille

Pitkän linjan kotiteatteriharrastajan on helppoa keksiä Viewsonic Pro9000:stä puutteita ja marmattaa, että joku toinen projektori tuottaa parempaa kuvaa ja on vieläpä hiljaisempikin. He ovatkin oikeassa, kun miettivät parasta mahdollista tykkiä mustalla nahalla ja vinyylillä, tai ainakin Moltonilla ja akustolevyillä verhoiltuun ”miesten huoneeseen”.

Pro9000:n kotelo on huomattavan pieni verrattuna järeisiin kotiteatterikanuunoihin. Pienestä koosta seuraavat pienet ilmakanavat eli suuret jäähdytysilman virtausnopeudet. Kun tykki on metrin päässä niin sen kohinan kyllä kuulee selvästi kun muuta ääntä ei ole. Leffan ääniraita onneksi peittää projektorin puhalluksen pienilläkin voimakkuuksilla.

Toisaalta pieni koko mahdollistaa helpon mukaan ottamisen vaikka mökille sadepäivien iloksi. Mukana tuleva kantolaukku helpottaa entisestään. Projektorissa on kaksi omaa kaiutinta, jolla saadaan auttava äänentoisto. Oleellisempaa on se, että siinä on myös Audio Out -liitäntä kuulokkeille, stereovahvistimelle tai tykin seuraksi takakonttiin mukavasti sopivalle kompaktille aktiivikaiutinparille.

Kaukosäädin kelpaa muuten luolamiehillekin. Se on erittäin hyvin käteen sopiva ja kaikki painikkeet on valaistu.

Liitännöissä on kaikki oleellinen ja mukava lisukkeena myös Audio Out, johon saa kiinni kuulokkeet, stereovahvistimen tai aktiivikaiuttimet. Äänenvoimakkuus säätyy tietysti kaukosäätimellä.

Karkkikuva

Kuvan väritoisto ei ole kalibroituun kuvaan tottuneen silmään aivan neutraali millään esiasetuksella, mutta Dark Room ja Theater pääsevät normaalikäyttäjälle riittävän lähelle. Kriittiselle harrastajalle parannusta saadaan kohtalaisen hyvin toimivalla värienhallinnalla, jolla tehdyt säädöt voi tallettaa User1- ja User2-muistipaikkoihin.

Pro9000 on DLP-projektori, mutta kauhisteltua sateenkaari-ilmiötä sillä on vaikea löytää. Tämä johtuu siitä, että valkoista valoa tuottavan lampun ja väripyörän sijaan kutakin väriä tuotetaan LED/laser-valonlähteellä. Tämä tarkoittaa oleellisesti pienempää sähkönkulutusta (eli pienempää lämmöntuottoa, jos sijoitat tykin erilliseen teatterihuoneeseen) ja pidempää käyttöikää kuin perinteisillä projektorilampuilla saavutetaan. Lisäksi valo ei himmene eikä muuta värisävyään samalla tavalla kuin normaalit lamput.

”Oikealla projisointipinnalla kelpaa kaahata
keskellä päivää Gran Turismoa niin,
että tie on oikeasti tien levyinen.”

Kuvan kontrasti on hyvin vahva ja värit hohtavat voimakkaina. Yleisilme on mukavan skarppi, paitsi jos väännät terävöityssäädintä oletusasentoa suuremmalle – se tekee karkeaa jälkeä. Jos yhtään kaipaat mielisaippuaasi elämää vahvempaa tunnelmaa niin tuskin petyt. Liiketoisto jää jälkeen parhaista, mutta ei häiritsevästi. Parhaimmillaan Pro9000:n tuottama kuva on silloin kun materiaali on alunperinkin mahdollisimman värikylläistä ja kaunista.

Koko perheen ilo

Olohuoneprojektorina Viewsonic Pro9000 toimii mainiosti kunhan sen viitsii asentaa oikein. Ehdottomasti järkevin asennus on ylösalaisin kattotelineelle. Kattotelineen sijaan projektori voi olla lepakkoasennossa myös takaseinällä olevalla hyllyllä. Ylösalaisinolo on oleellista koska linssinsiirtoa ei ole ja kuva projisoidaan linssistä kohtisuoraan osoittavan linjan yläpuolelle. Pöytäasennuksella kuva nousee katonrajaan.

Kompakti projektori on helppoa ottaa haluttaessa mukaan. Kantolaukku sisältyy hintaan.

Valovoima riittää suomalaisena talvipäivänä vaikka projisointipinta olisi pelkkä valkoinen seinä, mutta päivänvalokäyttöön suunniteltu kangas nostaa valotehon ja kontrastin aivan eri lukemiin kuin mattavalkoinen pinta. Se myös mahdollistaa suuremman kuvakoon ja edelleen riittävän kirkkauden.

Oikealla projisointipinnalla kelpaa kaahata keskellä päivää Gran Turismoa niin, että tie on oikeasti tien levyinen eikä tv-miniatyyri. Sillä kelpaa pitää viikonlopun mittainen leffamaratooni tai seurata aamusta iltaan lempiurheilua, Truck Trialia tai Formula Off Roadia. Kumpi vain niistä lempilajisi sitten sattuukaan olemaan. Vaikka tykki olisi päällä keskimäärin viisi tuntia päivittäin, sen lamppu kestäisi yli kymmenen vuotta.

Viewsonic Pro9000 tukee myös anamorfista linssiä eli halutessasi saat aidon leffateatterin tyylisen todella leveän 2,40:1-kuvasuhteen kuvan huoneeseesi. Iso kuva, josta voi nauttia koko perhe ilman huolta nopeasti simahtavasta lampusta on iso ilo. Iso ilo on siitäkin, että Pro9000 kuluttaa noin puolet sähköä verrattuna tyypilliseen tykkiin, 185 wattia vastaan tavanomainen noin 350 wattia.

Jos harrastukseesi kuuluu vaihtaa koko kotiteatterisi kalusto kerran vuodessa tai katsot elokuvan viikossa, Pro9000 ei pääse näyttämään pointtiaan. Mikäli hankit tykin käyttöön, jossa se on paljon päällä koko perheen iloksi eikä ajatus ole päivittää joka vuosi uuteen malliin, Viewsonic Pro9000 on erinomainen vaihtoehto.

Lyhyesti: Raikaskuvainen projektori, jonka kanssa lampun käyttötunnit eivät uhkaa täyttyä.
Hinta: 1 990 euroa
Valmistaja: Viewsonic
Kirjoittaja

2 Comments

 1. Minkälaisella kankaalla
  Minkälaisella kankaalla testasit ja kuinka valoisassa? Onko testisessiosta kuvia, joissa näkyisi kuva ja huoneen valoisuus? Mitä suosittelet päivänvaloon sopivaksi kankaaksi?

  • Samu Saurama

   Ei ole testisessiosta kuvia.
   Ei ole testisessiosta kuvia. Joulukuinen päivä ja valkoinen seinä olivat ne olohuonetestin ratkaisut. Paljon lisäpuhtia saa laadukkaala high-gain-valkokankaalla, monella valmistajalla on. Jos pointtina on katsoa tykillä kuvaa tilassa, johon tulee hajavaloa niin kankaaseen gainia 1,5-2 on minun ehdotukseni. Kyllä, hotspot on selvästi erottuva, mutta mieluummin se kuin haalea kuva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap