fbpx
Testit

ProCaster WA-01 -langaton lähetin ja vastaanotin testissä

Langattoman aikakauden juhlaa

Välillä signaalikaapelin veto äänelle on toivottoman vaikeaa, ellei satu tarvitsemaan highend-pyykkinarua keskelle kulkuväylää. Lattialle tai ylemmäs. Tarvitaan riittävän hyvälaatuinen langaton linkki siirtämään musiikki haluttuun paikkaan.

Hifisti esittelee ylpeänä laitteistonsa kaapeleita ja muistaa mainita, paljonko niihin on mennyt rahaa (paitsi puolisolleen). Normaalikuluttaja sen sijaan toivoisi johtosopan vähenemistä ja hardcore-harrastajallakin on tilanteita, joissa hän vaivihkaa miettii, että ”olisipas helppoa, jos ei tarvitsisi vetää johtoa tuonne”…

Sähköähän kaikki hifilaitteet tarvitsevat, mutta etenkin uudemmissa tai sähköiltään remontoiduissa asunnoissa pistorasioita on yleensä paljon. Kaikissa langattomissa järjestelmissä pitää muistaa, että suurta määrää sähkötehoa ei voi ohjata ilman yli. Tai voi, sitä sanotaan mikroaaltouuniksi, mutta harva haluaa olohuoneestaan sellaista. Pelkän musiikkisignaalin siirto sen sijaan voidaan tehdä oikein hyvin ja vastaanottopäässä on sitten vahvistin. Joko erillinen tai aktiivikaiuttimien sisälle rakennettu.

Selkeimpiä käyttökohteita langattomalle äänisignaalin siirrolle on esimerkiksi se kun subwoofer on kynnyksettömän oviaukon eri puolella kuin stereot. Tai jos kotiteatterin surroundkanaville on vaikea vetää kaapeleita koko huoneen läpi. Tai jos haluat musiikin soimaan piharakennuksessa ilman, että signaalikaapeli odottelee nurmikolla ruohonleikkurin saapumista.

Mahdollisimman yksinkertainen

ProCaster WA-01 on halpa ja yksinkertainen tapa saada siirrettyä ääni tietokoneelta tai miltä vain analogiääntä ulos tuuppaavalta ohjelmalähteeltä ilmateitse haluttuun paikkaan. Vastaanottimessa on 3.5-millinen stereoplugi, joka antaa äänen ulos – esimerkiksi subwooferille. Lähettimessä on samanlainen 3,5-millinen stereoplugi, johon ääntä antava laite kytketään. Lisäksi tietokoneeseen kytkettynä se tunnistuu samantien USB-äänilaitteeksi eli analogista piuhaa koneen kuulokeliitännästä langattoman lähettimen liittimeen ei tarvita.

WA-01 toimii tietokoneen USB-äänikorttina.
WA-01 toimii tietokoneen USB-äänikorttina.

Jos hankit WA-01-paketteja useampia, vastaanottimia voidaan parittaa samaan lähettimeen useita, jopa kuusi. Tämä mahdollistaa hyvin yksinkertaisen monihuonejärjestelmän, jossa sama musiikki saadaan helposti soimaan ympäri taloa.

Macissä WA-01-lähetin näkyi heti äänikanavana ulkomaailmaan ja saman pitäisi valmistajan lupauksen mukaan tapahtua Windowsissa. Ei siis ohjelmistojen tai ajurien asentelua vaan muutamassa sekunnissa suoraan käyttöön.

Mukana tulee kaapelit käytännössä mitä vain kytkentää varten. Uros-RCA:t ovat 40- ja 150-senttisissä kaapeleissa, joiden toisessa päässä on se 3,5-millinen miniplugi. Lisäksi on runsaan kymmenen sentin mittaiset kaapelit, joissa on naaras-RCA:t ja miniplugi.

ProCaster WA-01:lle luvataan CD-tasoinen äänenlaatu, mutta etenkin silloin kun siirretään alunperinkin analogista signaalia siirron laatu ei ole ihan yksinkertainen asia. Se ei riitä, että siirtotie on CD-tasoinen.

Yllättävä äänenlaatu

Lähetin tekee AD-muunnoksen analogiäänelle, jotta pystyy lähettämään sen digitaalisesti vastaanottimelle. Vastaanotin taas tekee saamalleen digitaalisignaalille DA-muunnoksen eli kääntää bittivirran takaisin analogisignaaliksi. On selvää, ettei näitä voi tehdä ilman minkäänlaista äänenlaadullista muutosta. Se itse langaton siirto voi tapahtua vaikka miljoonan bitin tarkkuudella, mutta muunnokset ovat aina mukana. Oleellista onkin, miten paljon laatu muuttuu eli mihin kaikkeen WA-01 on sopiva ja mihin sen laatu ei riitä.

Se, että jouduin tekemään äänenvoimakkuuden hienosäädön aina kun vaihdoin kaapelista WA-01:n tai päinvastoin vaikeutti selkeiden äänenlaadullisten erojen kuulumista huomattavasti. Se kertoo jo aika paljon laadusta. Käytännössä esimerkiksi subwooferin tai surroundkanavien signaalin siirtoon WA-01 on täysin riittävä. Samoin siihen, että haluaa bileissä saada musiikin soimaan monessa huoneessa ilman että lattioilla ja kynnyksillä kulkee kaapeleita.

Kaikki tarpeelliset kaapelit ovat mukana.
Kaikki tarpeelliset kaapelit ovat mukana.

Mutta miten pitkälle äänenlaatu riittää kun ryppyotsainen hifiharrastaja alkaa syynätä nyansseja? 20 Fingers: Short Dick Man ja Analog Pussy: Trance N Roll -kappaleilla äänenvoimakkuus mahdollisimman hyvin tasattuna erot ovat olemattoman pieniä. Ehkä bassoilla on hieman enemmän lihaa luiden päällä kaapelilla. Ehkä. Ja ehkä diskantti on kaapelikytkennällä aivan aavistuksen kuulaampi. Ehkä. Tosi ehkä.

Joten järeämmät työkalut käyttöön, viime vuosisadan puolivälissä tehty Billie Holidayn Lady in Satin -äänite. Ja kyllä, pieni täyteläisyyden lisääntyminen ja yleisen puhtauden parantuminen kuuluu juuri ja juuri kun vaihdan WA-01:stä johdonpätkään. WA-01:llä diskanttiin ilmestyy pieni sävyero ja tilavaikutelmassa on mahdollisesti paremmin ilmavuutta kaapelilla. Ero on niin suuri, että vilkuilen koko ajan etuvahvistimen sisääntulovalitsimen merkkivaloa, jotta tiedän varmasti, kuuntelenko kaapelilla vai langattomasti…

Nopeassa vaihtelussa ero tahtoi hävitä järjestään. Pidemmällä kuuntelulla kaapelivaihtoehto tuntuu rauhallisemmalta, mutta ero on edelleen pieni ja WA-01:lle on paljon käyttöpaikkoja.

Mukana tulee tietysti kaksi virtalähdettä.
Mukana tulee tietysti kaksi virtalähdettä.

Minä olin odottanut, että ero olisi pieni, monessa suhteessa merkitykseton, mutta suhteellisen helppo löytää. Vaan ei, eroa on lähes mahdoton löytää. Se ei toki estä highendharrastajia suhtautumasta ProCaster WA-01:n ylimielisesti. Eri asia, suostuisivatko he sokkona kokeilemaan, erottuuko WA-01 ketjusta vai ei.

Ihannappi monikäyttöpulikka

ProCaster WA-01 on superhyvä kapistus kun pitää saada analoginen äänisignaali siirrettyä esimerkiksi toiselle puolelle huonetta tai eri huoneeseen. Valmisajan lupaamaa jopa sadan metrin kantomatkaa en voinut testata, mutta ilman esteitä välissä WA-01 on kyllä hyvä ratkaisu monihuonejärjestelmän laajentamiseen piharakennukseen saakka.

Kiviseinäisessä tilassa yhteys katkeaa helpommin eli älä kuvittele, että homma toimii sokkeloisessa betonikellarissa kun haaveilet saavasi musiikin siirrettyä talon päädystä toiseen. Naapurihuoneeseen yhteys toimi hyvin ja kerrosten välillä toimivuus hyvin paljon riippuu rakenteista. Ainoa tapa varmistaa toimivuus on kokeilla. Etukäteen kannattaa tietysti miettiä, voiko lähettimen ja vastaanottimen sijoittaa niin, että välille osuisi mahdollisimman vähän esteitä – etenkään betonia ja rautaa.

Aktiivisubwooferille tai surroundkanaviin kytketyille aktiivikaiuttimelle (tai vahvistimelle tavallisille passiivikaiuttimille) WA-01 on täydellisen helppo ratkaisu saada signaali ilman kaapeleita lattialla ja kynnyksillä. Se linkin aiheuttama kymmenen millisekunnin viivekin on helppoa huomioida AV-vahvistimen asetuksissa. Käsin asetuksia tehtäessä langattomalla linkillä ohjattavia kanavien etäisyys vain tuodaan 10 ms eli noin 3,4 metriä lähemmäs todellisuutta (tai muita kanavia saman verran kauemmas). Hyvää automaattikalibrointia käytettäessä se havainnoi viiveen ja tekee kaiutinasetukset suoraan oikein.

Nykyaika on kyllä monessa suhteessa helppoa. Vain kymmenen vuotta sitten langattoman siirron hankkiminen kotiin olisi tarkoittanut auton myymistä pohjakassaksi. Ja nyt tälläisen saa 70 eurolla.

Lyhyesti: Äänenlaadullisesti hyvälaatuinen langaton linkki mono- tai stereoäänelle.
Hinta: 69,90 euroa
Maahantuoja: Verkkokauppa.com

ProCaster-kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap