fbpx
Testit

Monitor Audio Bronze 1 ja 2 -jalustakaiuttimet testissä

Pureutuisitko musiikkiin vai äänitteeseen?

Monitor Audion Bronze-sarjan jalustakaiuttimilla on paljon yhteistä, mutta selvästi toisistaan poikkeava luonne.

Bronze-sarja on brittiläisen Monitor Audion edullisempaa päätä ja Bronze 1 ja Bronze 2 sen pienimmät ja edullisimmat mallit. Bronze 1 on hifiharrastajan mittapuun mukaan varsin pieni kaiutin. Juuri ja juuri sitä kokoluokkaa, että se saattaa pärjätä musiikinkuuntelussa mukavasti ilman erillistä subwooferia. Sisustussuunnittelijan vinkkelistä se on ehkä suurin kaiutin, joka saadaan hankkia ilman, että naapuripitäjän takalaidalle pitää rakentaa erillinen kuunteluhuone. Näkemyksiä on useita…

Monitor Audio Bronze 1 perustuu refleksiviritetyyn koteloon kuten lähes kaikki tämän kokoluokan hifikaiuttimet ja 5,25-tuumaiseen bassokeskiääniseen. Kaiutinelementti poikkeaa kilpailijoista nurinpäin käännetyllä ripustuksella, joka saa basson näyttämään poikkeuksellisen linjakkaalta. Bronze 2 on muuten hyvin samanlainen, mutta kotelotilavuudeltaan suurinpiirtein tupla ja pykälää isommalla 6,5-tuumaisella bassolla tehty. Molemmissa on Monitor Audiolle tyypillinen kullanvärinen metallikalottidiskantti suojaverkon takana piilossa.Vaikka erilliset suojamaskit kiinnittyvätkin molempien kaiuttimien naamatauluihin siististi magneetein, diskantin oma suojaverkko on hyvä olemassa. Kangaskalottidiskantti ei ole ole kertalaakista entinen, jos siihen tulee pieni vekki. Metallikalotti sen sijaan on. Sitä ei voi palauttaa takaisin muotoonsa uteliaan tassun, kynänpään tai muun vastaavan törmäyksen jäljiltä ja äänenlaatu kärsii selvästi rutuista.

Siisti perusviimeistely

Muutaman satasen hintaluokassa valmistaja ei ole yrittänyt haalia pingpongian hienointa koteloa vaan on säästänyt rahat oleellisempaan, niihin äänenlaatuun vaikuttaviin komponentteihin. Tulos on se, että kotelot ovat perussiistejä, mutta ei niillä Habitaren muotoilupalkintoa voiteta. Testissä olleen White Ash -Bronze 1:n ja Black Oak -Bronze 2:n lisäksi värivaihtoehtoja ovat tamminen Pearlescent Walnut ja ruusupuun punertava Rosemah.

Asiallinenhan viimeistely on, mutta puheenaiheet naapurien ja vieraiden kanssa täytyy keksiä muualta. Nyt esimerkiksi sataa vettä eli musiikinkuuntelu on erinomainen tapa viettää aikaa.

Kaiuttimien mukana tulee pölymaskien lisäksi refleksiputken tulpat. Ne muuttavat ylä- ja keskibassoa miedommaksi. Jos huoneesi on pieni ja/tai sijoitat kaiuttimesti ihan seinään kiinni, tulppaus kannattaa. Samoin mikäli aiot liittää systeemiin subwooferin, seinustasijoitus ja refleksiputkien tulppaus helpottavat subbarin saumatonta sovitusta. Pienemmässä Bronze 1:ssä on vielä takaseinässä kierteet seinätelineelle.

Bassopää on sijoituksen mukaan säädettävä.
Bassopää on sijoituksen mukaan säädettävä.

Helppo pienokainen – Bronze 1

Kuuntelut piti hoitaa hieman normaalista poikkeavalla tavalla. Kesä nimittäin sattui järjestämään tilanteen, jossa serverille pääsyn mahdollistava palomuuri olikin muualla. No, älppäriä lautaselle ja musiikkia pyörimään. Vähän eri soundi, eri kappaleet, mutta tuttua musiikkia tutussa huoneessa kuitenkin.

Vanha Steely Dan rullaa rennosti, onko se LP:n soundi vai Bronze 1:n luonne? Ehkä molempia, mutta pienokainen on kyllä hyvin helpon kuuloinen. Jos verrataan mahdollisimman neutraaliin soundiin niin on Bronze 1:n luonteessa pientä isottelua, jolla peitetään se, että pienellä kotelolla ja pienellä bassoelementillä ei lähdetä kisaamaan hyvän ukonilman bassotoistolle. Todennäköisesti suurin osa kuuntelijoista hankkii tälläiset pienet kaiuttimet soimaan hillityllä voimakkuudella ja mieto lisälämpö soundissa on pelkästään tervetullutta. Eikä se kriittistäkään kuuntelijaa varsinaisesti rassaa, onpahan vain sen verran olemassa, että se kuuluu.

Tuota pientä yläbasson tuhtiutta lukuunottamatta Monitor Audio Bronze 1 on ääneltään erittäin tasapainoinen ja miellyttävä, helposti kuunneltava kaiutin. Se ei tuskin sinkoaa ensimmäisenä esille myymälän rivistöstä, mikä on usein vain hyvä asia. Ne minä-tässä-nyt-huomaatko-luonteiset saattavat aiheuttaa kuunteluväsymystä ensimmäisen levyn jälkeen, Bronze 1 sen sijaan antaa musiikin rullata juuri sillä luonteella, mikä äänitteelle on taltioitu. AC/DC ärisee uskottavasti, Santana soljuu sujuvasti ja vanhat leffa-soundtrackit vievät mielen mutkaisille vuoristoteille kiihkeisiin takaa-ajokohtauksiin.

Tarkempi isoveli – Bronze 2

Monitor Audio Bronze 2 on kolmisen desibeliä herkempi kuin pieni Bronze 1. Se tarkoittaa, että se samalla kuunteluvoimakkuudella se pärjää puolta pienemmällä teholla. Valmistaja ehdottaa vahvistimeksi 30 – 100 -wattista peliä, mutta rauhallisella voimakkuudella kuuntelija saattaa pärjätä vielä paljon pienitehoisemmallakin. Ihan pienitehoisten putkivahvistimien äänestä pitäville vinkiksi.

Perusluonteeltaan Bronze 1 ja Bronze 2 ovat hyvin samankaltaisia, mutta pieniä luonne-eroja on. Muitakin kuin se, että Bronze 2 toistaa bassopäätä selvästi pienempää ykköstä mehevämmin. Siinä, missä Bronze 1 antaa musiikin virrata rentona ja helppona, Bronze 2 pureutuu selvästi syvemmälle äänitteeseen. Kaivaa esille yksityiskohtia, piirtää stereokuvaa kolmiulotteisemmin. Keskialueen näistä kahdesta pienempi Bronze 1 toistaa tasapainoisemmin. Isoveli ei ole paljoa perässä, mutta sen kuulee, että Bronze 2:n 6,5-tuumainen bassoelementti on Bronze 1:n pykälää pienempää 5,25-tuumaista elementtiä vaikeampi sovittaa tuumaiseen diskanttiin.

Kullanvärinen diskantti, Monitor Audion tunnusmerkki.
Kullanvärinen diskantti, Monitor Audion tunnusmerkki.

Sitten kun biisin oleellinen osa on joku koukuttava bassokuvio kuten Chisun Minä ja mun pää -kappaleella, Bronze 2 toki vie pikkumallia kuin pässiä narussa. Mehevä potku luo huoneeseen sykkeen, joka saa kuuntelijan kiitämään musiikin tahdissa. Joten kumpi parempi?

Millainen kuuntelija sinä olet?

Tavallaan Bronze 1 ja Bronze 2 täyttävät juuri ne ennakkoluulot tai -odotukset, joita ulkoasu kaiuttimille luo. Kookkaampi Bronze 2 on hifistiuskottavampi eteenpäin sojottavine refleksiputkineen ja isompine elementteineen. Sen soundi kaivautuu pikkuveljeä syvemmälle äänitteeseen. Sillä kuulee stereokuvaan tehdyt kikkailut ja ylipäätään tilavaikutelman syvyyssuuntaa paremmin kuin pienemmällä Bronze 1:llä.Ja sitten toisaalta. Vaikka molemmat kaiuttimet ovat varsin tasapainoisia, suorassa vertailussa Bronze 1:n keskialueen puhtaus vie voiton. Minua viehättää myös sen kyky antaa musiikin virrata helppona äänitteeltä toiselle, tyylilajista seuraavaan. Ei se ole maailman tarkin kaiutin, se ei varmasti ole maailman uskottavin kaiutin, mutta jos sinä uskot siihen niin se palkitsee kyllä. Kun vain nojaat taaksepäin ja annat musiikin soida, Bronze 1 vie sinut musiikkimatkalle kappale toisensa jälkeen.

Minun valintani näistä kahdesta olisi kyllä selvä, välirahan sijoittaisin akustointiin tai parempaan elektroniikkaan ja kaiutinvalinta osuisi Bronze 1:n. Ehkä olen jo kamalan vanha, mutta ajatus sohvalla makoilusta hyvän musiikin tulviessa huoneeseen houkuttaa hyvin paljon.

Lyhyesti: Samankaltaisesta ulkoasusta huolimatta malleilla on hyvin erilainen äänellinen luonne, valitse sinulle paremmin sopiva.
Hinnat
Monitor Audio Bronze 1: 330 euroa parilta
Monitor Audio Bronze 2: 430 euroa parilta
Maahantuoja: Concept Hifi

Monitor Audio -kauppiaasi:


Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap