fbpx
Testit

Linn Akurate Exakt DSM -verkkosoitin ja Exakt Akubarik -digitaaliaktiivikaiuttimet testissä

Aikaisemmin testattu Klimax Exakt -järjestelmä on suurelle osalle meistä aivan mahdoton. Sen kuudenkympin hintalappu aiheuttaa helposti välittömän ja pitkäkestoisen ahdistuksen. Pienemmissä tiloissa myös Klimax-kaiuttimen koko voi aiheuttaa pientä päänvaivaa. Se on toki muodollisesti enemmän kuin pätevä, mutta mitat vain ovat suuret, sille ei voi mitään.

”Digitoitua vinyyliääntä,
kerettiläisyyden huippu?”

Akurate Exakt tuo jonkinasteista helpotusta. Perusratkaisu on sama kuin Klimax Exaktissa, karrikoidusti sanottuna se entinen ohjelmalähdelaatikko on muuttunut pelkäksi ohjelmalähteen valintalaatikoksi ja signaali siirretään muuttumattomana digitaalisena kaiuttimille, joissa tehdään kaikki muu. Huonekorjaus, kaiutinelementtien yksilöerojen tasaamiset, elementtien taajuusvasteen muokkaus halutuksi ja jakosuodot hoituvat kaikki DSP:llä digitaalisesti ja mahdollisimman vähin häviöin.

Vasta tämän jälkeen signaali kulkee DA-muuntimelle eli muunnetaan analogiseksi. Analogisignaali sitten ohjaa vahvistinasteita, joita on oma jokaiselle kaiutinelementille.

Akurate Exaktin hintalappu on sahattu poikki puolivälistä Klimax Exaktin vastaavaa. Ei 32 000 euron hinta tarjoushifiä ole vieläkään, mutta jo huomattavasti suuremmalle joukolle mahdollinen kuin se päälle kuusikymppiä. Mahdollisuuksia parantaa hinnan lisäksi se, että Exakt Akubarik -kaiutin on selvästi pienempi kuin järkälemäinen Klimax 350 -kaiutin.

HDMI ja levysoitin

Linnin verkkosoittimet ovat jo pitkään tukeneet HDMI:tä yhtenä kanavana äänelle. Kuvaan DSM-verkkosoittimet eivät koske, mutta ne osaavat poimia äänen erikseen. Konserttivideoiden, elokuvien ja muun audiovisuaalisesti hienon materiaalin ääni siis saadaan soimaan Linnin laitteistossa. Ja jos haluat monikanavajärjestelmän niin sekin onnistuu, koska normaali AV-vahvistin voidaan kytkeä hoitamaan keski- ja surroundkanavat.

Akurate Exakt DSM:ssä on yhteensä kymmenen digitaalituloa ethernetin-verkkokaapelin lisäksi. Verkon kautta toistuvat ihan kaikki, mitä tietokoneesikin voi toistaa eli käytännössä koko maailman musiikkitarjonta. DSM:t pienimmästä suurimpaan osaavat tietysti toistaa kaikki oleelliset ääniformaatit aina 24bit/192kHz -signaaleihin saakka. En ole varma, onko joku muu keskusyksikkö vielä monipuolisempi ja joustavampi kuin Linnin DSM -soittimet, mutta vaikea niistä on pistää sillä saralla oleellisesti paremmaksi.

Ja koska Linn on Linn ja heidän tavaramerkkinsä on LP 12 -levysoitin, on luonnollista, että sekin saadaan kiinni kaikkein moderneimpaankin laitteistoon. Analogisia linjaottoja on kolme, joista yksi balansoitu XLR-liittimillä ja kaksi balansoimatonta. Viimeksi mainituista toinen voidaan määritellä normaaliksi linjaliitännäksi tai tarpeen mukaan MM- tai MC-äänirasialle sopivaksi levysoitinliitännäksi.

Kun kaiuttimissa kaikki tehdään digitaalisesti niin se tarkoittaa, että analogisten ohjelmalähteiden signaali muunnetaan Akurate Exakt DSM:ssä digitaaliseksi. Digitoitua vinyyliääntä, kerettiläisyyden huippu? Siitä myöhemmin lisää.

3K Driver Array on Akurate ja Klimax -kaiuttimien osa. Siinä siirrytään pienin askelin taajuuden pienentyessä kookkaammalle elementille. Käytännön tulos on hyvin laaja ja tasapainoinen kuuntelualue.
50% hinta, 90% laatu?

Uteliaisuus kasvaa, kuinka paljon Akurate Exaktin ääni eroaa tuplasti kalliimmasta Klimax Exaktista? Onko Akurate Exakt paksun hintalappunsa arvoinen vai jopa lähes yhtä hyvä kuin lippulaiva? Eli saako puoleen hintaan 90-95% laadusta?

Valitan, ei saa. Saa runsaasti yli puolet, mutta Akurate Exakt ei ole sama asia kuin Klimax Exakt.

Linnin kalibrointi tehdään laskennallisesti ja kuuntelemalla korvin, ei mikrofonipohjaisella automaatilla. Eroja siis varmasti tulee siitäkin, miten käyttäjä on laitteet säätänyt.

Klimaxin hulvaton reservissä olevan voiman tunne ei ole samalla tavalla läsnä Akuratella, nopeus ja kevytliikkeisyys kiitettävän hyvin kyllä. Voimaa on, tarvittaessa rajustikin, vain se äärettömän reservin tunne puuttuu. Bassopään ulottuvuus on Akurate Exaktissa numeroillakin ilmoitettuna hieman vaatimattomampi 28 Hz kuin Klimax Exaktein 20 Hz, mutta bassotoisto on paljon muutakin kuin hertseinä ilmoitettava numeroarvo.

Siinä, missä Klimax Exaktissa on varmasti riittävästi vahvistintehoa, kolme kilowattia per kaiutin, joutuu Akuraten omistaja tyytymään ”vaatimattomaan” 600 wattiin per kaiutin. Lisäksi Klimaxin bassopää on servo-ohjattu ja Akubarikin ei. Perusrakenne Exakt Akubarikissa on tietysti samanlainen kuin aiemmin testatussa analogisessa Akubarik Aktiv -aktiivikaiuttimessa.

Akubarik-kaiuttimen pohjassa on kaksi yhdessä toimivaa bassoelementtiä, joista näkyville jää vain toinen - alempi.

Musiikin kylmät väreet

Linnin tapa toistaa ääntä on keskittyä musiikkiin ja esitykseen, ei niinkään ääniteteknisten detaljien ruotimiseen. Vaan on Akurate Exaktin kanssa jo pakko sanoa, että paremmin tehty äänite kuulostaa kyllä rajusti paremmalta kuin liian räkäinen. Niin siinä aina käy kun laitteistoa parantamalla vedetään verhoa kerros kerrokselta esityksen edestä. Uskaltaisin arvata, että Exakt-omistajat ovat äkkiä myös varsin laajan Studio Master -laatuisen äänitearkiston omistajia.

Bassotoiston hyvä ulottuvuus kuultaa läpi yllättävän monella äänitteellä. Se siis on Akubarikissakin oikein hyvällä tolalla, Klimaxissa vain sitten erinomaisella. Bassopää on huomattavalla helppoudella kaiken materiaalin toistava, halutessaan voi uppoutua pelkästään nautiskelemaan hetkeksi bassokuvioiden seuraamiseen. Sujuu tietysti helpoimmin silloin kun musiikilla ei muuten ole kamalasti sanottavaa…

HDMI:t, tutummat digitaaliliitännät, ethernet ja analogiset tulot lyövät kättä Akurate DSM:n takapaneelissa.

Sitten kun sisältö vetää mukaansa niin jalka alkaa ottaa vaistomaisia pieniä askelia matolla eteen ja taakse. Niin käy helpoimmin nimenomaan niillä Studio Mastereilla kun vain biisi on hyvä. Olen ennenkin päästänyt suustani, ettei Linn sentään dildoa saa liimattua täysin munattomaan esitykseen eikä digitaalitekniikka valitettavasti asiaa muuta. Paska musiikki on paskaa. Sen sijaan hyvällä musiikilla Akurate Exakt imaisee hyvin esitykseen mukaan, oli se sitten smooth jazzia tai ärjyvää metallia.

Joista muuten jälkimmäisenä mainittu vie kiitettävän hyvin festaritunnelmaan. Meshuggah ärjyy uskottavasti, skittanuotit sinkoavat ärähtävästi ja rumpuvyörytys peittää hennomman kuuntelijan kokonaan alleen. Ja harppaamalla 30 vuotta taaksepäin Pikimustaan Sapattiin, aikakone vie hetkeen, jossa Ozzy näyttää lähes nuorelta. Kitarariffit saavat nyökkimään, jalan tamppaamaan tahtia ja kylmät väreet selkäpiihin.

Ei sillä, BIS:n Sibelius-tallenne tuottaa vähintään yhtä kylmät väreet. Kymmenistä, sadoista, tuhansista säikeistä kietoutuu valtava teos, jonka isin lapsuuden naapurinsetä kirjoitti. Teos, joka liikkuu kevyesti, hyökkää väkevästi, puhaltaa lempeästi kuin kevään ensimmäinen lämmin tuulenvire ja painostaa kuin pahin painajainen. Kutakin vuorollaan. Yhden instrumentin äänialan yhdeltä reunalta koko orkesterin hyökyyn.

Sitten hyppäys Norah Jonesiin ja koko etuseinä tulvii pehmeää musiikkia, joka saa hakemaan mukavamman asennon tuolilla. Kaipaamaan rahia, ehkä suuhunpantavaakin. Kokonaisvaltaista nautiskelua.

Umpidigitaalisuudestaan huolimatta Akurate Exakt tukee älppärinsoittoa kiistattoman loistavasti.

Onnellisia ovat kerettiläiset

Vielä kuuntelutuokion päätteeksi se kerettiläisyys vailla vertaa, digitoitu vinyyli. Saden Smooth Operator soi hyvin kevytliikkeisesti, vaivattomasti. Soljuvuus paljastaa soundin vinyyliksi vaikka se kulkeekin AD-muunnoksen, huonekorjauksen ja sen jälkeen DA-muunnoksen läpi. Ei häiriöitä, ei häiritsevyyttä, ei tökkimistä. Vain taitavan tanssijan lailla yhtenevällä liikesarjalla kulkevaa musiikkia.

Ennemmin minä laittaisin hyvää vinyyliä lautaselle soimaan kuin nielisin seuraavaa soitettavaa. Mutta digitaalisesti maailmaa käsittelevälle laitteelle on luonnollisempaa, että se tukee myös HDMI:ssä liikkuvaa ääntä niin asia pitää toki kokeilla. Eaglesin Hotel Californian me olemme kaikki kuulleet hifipiireissä, halusimme tai emme. Haluistani tai siis haluttomuudestani huolimatta Australian keikan Blu-ray toistuu hillittömän vahvalla tunteella ja kuvan yhdistäminen hyvään ääneen on erittäin vahvan tunteen luoja.

Kuitenkin lippulaivaa helpompi

Akurate Exakt on tarkka ja elävä tapa toistaa musiikkia, lajista täysin riippumatta. Se kaivaa tutuilta äänitteiltä paljon uutta suupielet hymyyn vetävää ja yllyttää kokeilemaan uutta musiikkia, sitäkin lajirajoista riippumatta. Lisäksi se kelpuuttaa miljoona eri ääniformaattia, ohjelmalähdettä ja on helppo ohjata. Läpikuultavuus, tarkkuus, välittömyys ja intiimi läsnäolo ovat kaikki erittäin korkealla tasolla.

Mutta Akurate Exakt ei ole Klimax Exakt. Akuratesta puuttuu lippulaivan jatkuvasti kylmät väreet selkäpiissä pitävä ote, hurja voiman ja kontrollin tunne, vaivaton auktoriteetti. Se tunne, pitääkö kontrolli vai täytyykö lempibiisin jälkeen käydä vaihtamassa kuivat housut. Silti, vaikka hinta ei olisi este Klimax Exaktin hankinnalle, koko voi olla. Ja silloin Akurate Exakt voi olla ainoa kelpaava vaihtoehto.

PS. Linn Akurate Exakt -järjestelmä on Musiikin.com-liikkeessä kuunneltavissa vielä 23.-24.5.2014 eli omakohtainen kokeilu on kiinnostuneille enemmän kuin suotavaa.

Lyhyesti: Kallis, mutta hintansa arvoinen kokonaisuus
Hinta: 32 000 euroa
Valmistaja:

Linn kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap