fbpx
Testit

Elac SUB 2050 -aktiivisubwoofer testissä

Pehmeän mureaa voimaa

Subbari, joka murahtaa täyteläisen lämpimästi ja integroituu järjestelmääsi poikkeuksellisen vaivattomasti.

SUB 2050 on yksinkertainen pianomusta tai pianovalkoinen kuutio, joka seisoo matalan jalustalevyn päällä. 38 senttiä suuntaansa lattialla tarkoittaa hyvin kohtuullista tilankulutusta ja vaakaraidallinen pöytäliina päällä saa 44 sentin korkeuden näyttämään vielä todellisuuttakin pienemmältä. Järeä 12-tuumainen kurkistaa sieltä jalustalevyn ja kuution välistä eli kukaan ei voi vahingossa tökätä sitä millään. Turvassa, mutta vapaasti hengittävänä.

Viimeistely on tiptop-tasoa ja jos musta tai valkoinen istuu sisustukseen niin on vaikea keksiä yhtään mitään syytä sille, miksei SUB 2050 olisi tervetullut olohuoneeseen. Paitsi tietysti, jos on jostain kumman syystä määrätty, että bassolaatikon täytyy olla miniatyyripieni. Silloin kannattaa tietysti myös vaihtaa sohva sen kokoiseen, jolla ei tee mitään, mutta onpahan varmasti pieni.

Vain tippa isoveljestä alaspäin

Yksinkertainen lookki peittää älyn, jota 2050:ssa on huomattavasti keskivertosubbaria enemmän. Elacin uuden sarjan subbareita ensimmäinen oli syksyllä testattu SUB 2070 ja SUB 2050:sta on karsittu hinnan lisäksi vain vähän. Käytännössä erot ovat monelta osin marginaalisia, ilmoitettu alarajataajuus on 19 Hz SUB 2070:n 18 hertsin sijaan ja vahvistintehoa on 500 wattia kun isoveljessä on sata enemmän.

Ohjaussovellus tarjoaa hyvin säätöjä subbarin sovituksen optimoinniksi. Kaikki ovat käytössä vaivattomasti kuuntelupaikalta .
Ohjaussovellus tarjoaa hyvin säätöjä subbarin sovituksen optimoinniksi. Kaikki ovat käytössä vaivattomasti kuuntelupaikalta .

Isompi pointti on 2070:n kahdessa kotelon vastakkaisille puolille asennetussa bassoelementissä. Ne kumoavat toistensa liikevoimat eli purnukka pysyy hievahtamatta suorituskykynsä äärirajoille saakka. SUB 2050:ssa on vain yksi järeä elementti eli sen voi olettaa jo vähän tutisevan kun hanaa annetaan kunnolla. Molemmat mallit ovat koteloltaan suljettua tyyppiä.

Mutta se mainostettu äly, missä se on? Se on puhelinsovelluksella ohjattavissa säädöissä ja subbarin omassa huonekorjauksessa.

Muistatko ajat kun ravasit kuuntelupaikan ja nurkassa nököttävän subabrin väliä? Vähän hienosäätöä johonkin suuntaan ja samaa biisiä taas uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan. Minä voisin oikein mielelläni unohtaa ne ajat. Sovelluksella ohjattava subwoofer tekee säädöstä sitä, mitä pitääkin. Säätöjä on runsaasti, ne ovat selkeitä ja niiden ruuvaus onnistuu lennosta kuuntelupaikalla istuen.

Huonekorjauksessa ensin tehdään yksi testipiippaus subbarin vieressä, jolla kalibroidaan puhelimen mikrofoni. Sitten toinen kuuntelupaikalla ja SUB 2050 laskee sopivan korjauksen, joka tasoittaa huoneresonanssien aiheuttamia korostumia. Ei se ole aivan sama asia kuin laadukkaalla erillisellä huonekorjauksella tehtävä paikkaus, mutta yhdessä vapaasti säädettävän parametrikorjaimen kanssa subbarin saa soimaan huomattavasti paremmin kuin ”tää nyt soi näin” -mallin. Se parametrikorjain antaa paljon vapauksia myös subbarin äänensävyn muokkaamiseen.

Sovellus on käyttöönotosta alkaen helppo. Subbaria ja puhelinta ei tarvitse erikseen parittaa ennen sovelluksen käyttöä vaan sen kuin katsot, että Bluetooth on päällä, avaat Elac Sub Control -sovelluksen, kerrot subbarin PIN-koodin (lukee isolla subin takalevyssä) ja voit säätää kaikkia toimintoja.

Jyrähdys, vavahdus ja hymy

Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably paineistaa kuuntelutilaa voimalla ja alas. Kun iso kartio liikkuu lähes sentin suuntaansa niin myös subwoferin kotelo elää jo selvästi. Tämä on yksi selkeimpiä eroja SUB 2050:n ja vähän kalliimman SUB 2070:n välillä. 2070:n vastakkain asetetut elementit kumoavat reaktiovoimat ja kovallakaan mätöllä se ei hievahda. Se on olemuksensa lisäksi soinniltaan hieman kontrolloidumpi.

Laita kaverisi istumaan bassopitoisen pätkän kohdalla SUB 2050:n päälle ja vallaton virnistys on taattu.

Toisaalta, laita kaverisi istumaan bassopitoisen pätkän kohdalla SUB 2050:n päälle ja vallaton virnistys on taattu juttu.

Mission Impossible -soundtrackin The Heist soimaan ja hyvin integroituva subbari ei mölise yhtään omiaan vaan on vain saumaton osa kokonaisuutta. Vavahduksissa on voimaa ja painetta, mutta on mahdotonta sanoa kuuntelun perusteella, tuleeko se erillisestä subwooferista vai ovatko pääkaiuttimet vain erittäin järeät. Biisissä oleva matala vavahdus tulee yllättäen ja lujaa, hymyilyttää. Kyse on kuitenkin ihan järkevän kokoisesta subbarista.

SUB 2050:n luonne kallistuu täyteläiseen. Asia on toki hyvin paljon kiinni myös siitä, miten subbarin säätää. Ihan tippa pois alimmilta ja tasoa desibeli tai kaksi vaimeammaksi tuottaa nopeamman ja napakamman luonteen. Mutta 2050 kyllä selvästi nauttii siitä, että bassopää säädetään vähän lämpimäksi ja mennään enemmän tunteella kuin kurttuotsaisella ääniteanalysoinnilla.

Bassopää murahtaa mehevästi ja vähän alleviivaakin tehosteita, juuri sen verran, että niistä tulee hyvä mieli järjelliselläkin äänenvoimakkuudella. Subbari ei hakkaa pinnassa musiikilla (ellet säädä sitä sellaiseksi), mutta se murauttaa varsin mureasti aina kun levyllä on matalataajuista informaatiota. Black Hawk Down -soundtrackin alku painostaa hienosti, ei niiden älyttömän järeiden subbarien raa’alla päällekäyvällä voimalla, mutta tunnelman hienosti luovana ja kylmät väreet selkäpiihin tuovana.

Tässä kohtaa kannattaa muistaa sellainen asia kuin suhteellisuudentaju. Minulla ei ole sitä koska olen päässyt kokeilemaan asioita, joita suuri osa harrastajista ei ainakaan olohuoneeseen saa tuoda. Elac SUB 2050 on hyvä subwoofer, oikein hyvä. Järkevän kokoisten ja kohtuullisten hintaisten subbarien yläpäätä. Sitten kun tästä halutaan oleellinen parannus, lisää painetta, lisää ulottuvuutta, lisää erottelua, palaa rahaa tuhottomasti ja arkkuja siirrellään kahden miehen voimin. Se on pimeä alue, jonne kerran astuttuaan ei koskaan enää palaa.

Älykäs valinta

Miten hyvä Elac SUB 2050 on? Se riippuu siitä, mihin käyttöön sen hankit. Äänieristettyyn kotiteatteriin se on alimittainen. Mutta niin ovat kaikki muutkin, minä olen yliohjannut 11-neliöisessä leffahuoneessa kaksi järeää 18-tuumaista ilman, että pelkäsin vielä korvieni puolesta. On sellaisia leffapätkiä, joiden kanssa mikään ei koskaan riitä.

Bassoelementti on suojassa pohjalevyn takana, subbari siis kuvassa ylösalaisin.
Bassoelementti on suojassa pohjalevyn takana, subbari on siis kuvassa ylösalaisin.

Mutta jos etsit subbaria olohuoneeseen, kodin yhteiseen tilaan, jossa kuunnellaan myös musiikkia ja nautitaan elokuvista, SUB 2050 on erinomainen vaihtoehto. Juuri silloin kun ei voida aina kuunnella referenssitasolla 2050:n hieman neutraalia täyteläisempi murina on juuri sitä, mitä lääkäri määrää. Voimaa riittää, alas vavahtaa ja kerrotaan tarina tipan vaikuttavampana kuin se oikeasti onkaan. Juuri se on SUB 2050:n omin alue.

Voiko samaa suorituskykyä saada halvemalla? Voi, vähän halvemmalla, ei paljoa. Mutta ei niin, että koko olisi näin kompakti ja etenkin sinun pitää olla sitten valmis konttaamaan säätövaiheessa 83 kertaa sen kookkaan refleksisubbarisi säätöpaneelin ja kuuntelutuolin väliä. Tai osata käyttää mittauslaitteistoa. Elac SUB 2050 tekee hyvästä bassotoistosta pari kertaluokkaa helpompaa ja moneen refleksimörköön verrattuna ainakin pari kertaluokkaa olohuoneystävällisempää.

Lyhyesti: Täyteläisen pehmeästi vavauttava subbari, jossa on paljon älyä.
Hinta: 1 249 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap