fbpx
Testit

Elac SUB 2070 -aktiivisubwoofer testissä

Olohuoneen paras ystävä

Elacin uusi subbarimallisto ei vain tarjoa hyvää äänenlaatua vaan mullistaa puhelinsovelluksella sen, miten helppoa subbarin sovittaminen järjestelmään voi olla.

Kuten juuri testattu Elac AIR-X 409 myös valmistajan SUB 2070 kävi Suomessa pikaisesti kääntymässä DigiExpon ja HifiExpon yhteydessä. AudioVideo.fi:lle tarjottiin mahdollisuutta ottaa uusi kalikka testiin joten ehdottomasti työn alle. SUB 2070 nimittäin mullistaa sen kaikkein vaikeimman asian, subwooferin sovituksen pääkaiuttimiin.

2070 on yllättävän kompakti kapistus. Koko herättää heti epäilyksiä siitä, miten pitkälle ruuti riittää – yleensä kun vain ne todella isot kalikat ovat äänenlaadullisesti todella järeitä. Eikä tämä olekaan malliston lippulaiva vaan uusien subbarien keskimmäinen, suurin SUB 2090 tulee vähän myöhemmin.

Ei hievahda kirveelläkään

Rakenne on sama kuin valmistajan aikaisemmissakin laatusubeissa eli bassoelementtejä on kaksi ja ne on sijoitettu vastakkain. Tästä on se hyöty, että elementit kumoavat toistensa liikevoimat ja tulos on subbari, joka voi tuottaa todella paljon äänenpainetta hievahtamatta tippaakaan itse paikoiltaan. Se tarkoittaa, että kotelon heiluminen ei sen enempää vaikuta äänenlaatuun heikentävästi kuin myöskään johda ääntä huoneen rakenteisiin naapurien riesaksi.

Takapuoli on keskivertoa karumpi kun mitään säätimiä ei ole. Mukana ovat sekä linja- että kaiutintasoiset sisääntulot. USB-paikka on langatonta käyttöä varten.
Takapuoli on keskivertoa karumpi kun mitään säätimiä ei ole. Mukana ovat sekä linja- että kaiutintasoiset sisääntulot. USB-paikka on langatonta käyttöä varten.

SUB 2070 on tosiaan minun silmissäni (myönnän, olen ”vähän” suhteellisuudentajuton näissä asioissa) enemmänkin järkikokoinen kuin älytön mörssäri. Kun ottaa esitteen käteen tai tirkistelee elementtejä peittävien pääli- ja pohjalevyjen väliin, huomaa bassoelementtien olevan 10-tuumaiset. Ja noissa kahdessa 10-tuumaisessa lähes yhtä paljon pinta-alaa kuin yhdessä 15-tuumaisessa. Että se siitä mopoluokasta. Elementtejä ohjaamassa on 600-wattinen vahvistin.

Subbarin kytkemistä varten on edelleen myös kaiutinliittimet eli sen saa sujuvasti myös stereolaitteistoon kiinni. Lisävarusteena saa USB-liittimeen kytkettävän vastaanottimen, jolla SUB 2070 muuttuu langattomasti ohjattavaksi.

Säätösähläys historiaan

Älypuhelinsovellus (saatavissa Androidille ja iOS:lle) on subbarin säätöön aivan unelma. Se tekee monta asiaa kertalaakista oikein. Ihan ensimmäinen ja oleellinen on se, että sovitettaessa subbaria stereojärjestelmään kaikkia säätöjä pääsee tekemään lennosta kuuntelupaikalta eikä tarvitse ravata edestakaisin kuuntelupaikan ja bassolaatikon väliä. Siinä nimittäin hyvin helposti unohtuu kuulomuistista se terävin ajatus, miltä kuulosti ja onko tämä seuraava nyt parempi. Puhumattakaan siitä, että niitä säätöjä saa yleensä ronklata subbarin takaa, jonne ei mahdu eikä näe.

Subbarin säätämiseen on muutenkin kiitettävän hyvät työkalut. Sitä huoneen pahinta resonanssia varten on parametrikorjain. Puhelimen ruudulta näkee selvästi tehdyn korostuksen tai vaimennuksen suuruuden, kohdan taajuusakselilla ja leveyden. Parametrikorjainta hyödyntämällä voi tietysti tehdä huonekorjauksen jälkeen helposti pieniä muutoksia basson luonteeseen. Vähän lisää energiaa ihan alimmille vahvahdusaluetta korostamaan tai tippa lisää yläbassoille alleviivaaman iskua. Miten vain haluat.

Selkeä jakotaajuuden näyttö ja pahimman huoneresonanssin listimiseen käytettävä parametrikorjain tekevät sovituksesta pääkaiuttimiin selvästi normaalia helpompaa.
Selkeä jakotaajuuden näyttö ja pahimman huoneresonanssin listimiseen käytettävä parametrikorjain tekevät sovituksesta pääkaiuttimiin selvästi normaalia helpompaa.

Toinen apu on puhelimen mikrofonia hyödyntävä automaattinen huonekorjaus. Ensin tehdään mittaus ihan subbarin läheltä. Kun ohjelmisto tietysti tietää subwooferin oman taajuusvasteen, se kuulee, miten paljon puhelimen mikrofoni vaikuttaa eli tavallaan tekee puhelimen kalibroinnin ensin. Seuraava pykälä on toistaa mittasignaalit kuuntelupaikalla, siten saadaan selville huoneen vaikutus.

Elacin Auto-EQ ei ole yhtä tarkka kuin tietokoneella tehtävä mittaus ja sen jälkeen räätälöidyt parametrikorjaukset ongelmataajuuksille. Vaan ilman ylimääräisiä apuvälineitä tehtäväksi huonekorjaukseksi se on aivan nerokas. Vaihtoehto kun sitten on PC, johtosoppaa, mikrofonia ja muuta tarviketta.

Sovitus helpommaksi

Hyvällä huonekorjauksella varustettu AV-vahvistin pystyy sovittamaan subwooferin pääkaiuttimiin kaikkein tarkimmin. Se paikkaa sekä pääkaiuttimien että subbarin vasteet mahdollisimman oppikirjamaisiksi ja sen jälkeen sovitus onnistuu saumattomasti.

Paljon vaikeampaa on yrittää saada bassokalikkaa istumaan stereopariin subbarin omalla jakosuotimella. Joten Genelecin 8130 -toimistokaiuttimistani 85Hz bassoleikkuri päälle ja SUB 2070:n integrointiyritys siihen ilman mittalaitteistoa, ihan vain kuuntelemalla.

Sovelluksella on helppoa hallita subwooferin tilaa.
Sovelluksella on helppoa hallita subwooferin tilaa.

Pakko hehkuttaa vielä uudestaan sitä, miten helpoksi puhelinsovellus säätämisen tekee. Onhan noita kaukosäädettäviä subbareita ollut ennenkin, ja miljoona kertaa parempia ne ovat kuin subin takana konttaaminen, mutta tämä tekee asiasta vielä niiiin paljon selkeämpää. Normaali pitkä ähellys kutistuu pariin minuuttiin mukavasti lempituolissa. Ei konttausta, ei epämääräisyyttä.

Ajoin Elacin oman AutoEQ:n ja se tietysti auttoi entisestään paikkaamalla huoneen bassopiirteitä eli tuottamalla selkeämmin oikean äänensävyn subbarille. Silloin se sovituskin tosiaan menee hetkessä.

Jäntevällä otteella

Elac SUB 2070:ssa on käsittämättömän jäntevä soundi. On voimaa ja uskottavuutta, mutta ei pennin vertaa pehmoilua. Riittääkö kapasiteetti? No jos sanon sen näin. 20 hertsin testisignaalilla subbarista ei kuulu käytännössä mitään. Sen sijaan huoneessa resonoi noin 37 paikkaa. SUB 2070:n toistama signaali on siis hyvin särötöntä ja kahden vastakkaisen bassoelementin rakenne pitää kotelonkin hievahtamatta. Itse subbarista ei kuulu minkäänlaisia häiriöääniä. Kuunteluhuoneeni selvästikään ei ole yhtä tiukasti rakennettu, äänenvoimakkuutta nostamalla kuoroon liittyy rakenteiden resonanssi toisensa jälkeen.

Black Hawk Down -soundtrackin Hunger-aloitusraidasta kuuluu vaivattomasti SUB 2070:n järkähtämättömyys. Voima täristää farkkujeni lahkeita, mutta kurssissa pysytään kuin raiteilla. Ei tippaakaan notkumista väärään suuntaan, ei tippaakaan pehmoilua. Ääritiukasta kontrollista huolimatta subbarin ei ole luonteeltaan yhtään tukahtunut.

Elementtejä on kaksi, kymppituumaisia.
Elementtejä on kaksi, kymppituumaisia.

Avaamalla hanaa järjettömän vaikella materiaalilla (Infected Mushroom: Dancing With Kadafi) järjettömän paljon SUB 2070 vain sujuvasti hiljalleen rajoittaa piikkien toistumista. Siinä vaiheessa tosin korvia on jo kuumottanut hetken aikaa.

Rammsteinin Los ryskyttää rintalastaa kuin pahasti suuttunut portsari ja toisaalta Herbie Hancockin Doin’ It -kappaleella bassoiskun nopeus on kiitettävän nopea. Mehevästi ja jäntevästi soi myös Rinneradion Helmi ja Aromaa-kappaleen bassoleikittely toistuu graafisen tarkasti.

Toisto ylettyy kyllä 20 hertsiin saakka, mutta SUB 2070:n luonne painottuu tiukkuuteen ja kontrolliin, ei holtittomaan alimpien vapinaan. Se on siis enemmän hifiä kuin uhoa. Tiukkuudesta on sekin hyvä puoli, että integraatio pääkaiuttimiin on erittäin hyvä.

Ei mikään lelubasso

Elac SUB 2070:n juju ei ole hätistellä niitä kaikkein suurimpia, kahden kaverin nosteltavia järkäleitä vaan puristaa todella kompaktista koosta ulos hämmentävän paljon bassoa, joka laadultaan kyllä kilpailee isojen arkkujen kanssa. Se aivan viimeinen valtavien arkkujen auktoriteetti ehkä puuttuu, mutta kielto olohuoneeseen tuomisesta puuttuu sekin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että SUB 2070 ei olisi hyvä. Sen toisto ylettyy 20 hertsiin saakka, äänenpainevarat ovat normaalikäytössä erittäin riittävät ja äänenlaatu jämäkän kiinteä. Ja mikä parasta, integraatio on varsin korkeaa tasoa. 2070 siis hoitaa asiansa huomaamatta. Se ei näytä yliampuvalta eikä jumputa erillisenä huomiota itseensä kiinnittävän laatikkona. Äänenlaadullinen luonne tukee yhtä hyvin musiikin sävyjen toistumista kuin elokuvienkin vaatimuksia voimasta

Lyhyesti: Hyvin jänteväsointinen, järkikokoinen ja järkihintanen laatusubwoofer, jonka käyttöliittymässä on paljon tyypillistä enemmän älyä.
Hinta: 1 549 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:


Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

9 Comments

  1. Mielenkiintoinen tuote.
    Mielenkiintoinen tuote. Kuinka tämä vertautuu erillisellä eq:lla täydennettyihin perinteisiin subbariharrastajan merkkeihin/malleihin (BK elec Monolith, SVS 12 yms.)?

    • Samu Saurama

      Tiukempisointinen kuin SVS:n
      Tiukempisointinen kuin SVS:n perusmallinen refleksi, mutta action-leffoille sopivaa vapinaa on vähän vähemmän. Perus Monolith on pehmeä, plus-malli paljon jämäkämpi. Tämän pointti on vain se, että koko on rajusti pienempi kuin noiden kummankaan merkin ja suorituskyky about samalla viivalla.

    • Samu Saurama

      Testattu 2070 ei ollut valmis
      Testattu 2070 ei ollut valmis tuotantomalli. Pitäisi ihan maahantuojalta varmistaa, mitkä ovat 2070:n ja 2090:n varsinaiset olemukset…

  2. Toimiko Elac saumattomasti
    Toimiko Elac saumattomasti yhteen Genelec 8130:n kanssa? Itsellä on 5.0 järjestelmä (3xG4+2xG3) vailla subwooferia ja Elac alkoi kiinnostamaan. Huoneen tilavuus on melko suuri, yli 120m3 (yhdistetty avotila), mutta subin pitäisi olla myös ”järkikokoinen” kuten mainitsit. Vaihtoehtoja piisaa tässä hintaluokassa, joten kommentit ovat tervetulleita.

    • Samu Saurama

      Siis kumman kanssa subbari
      Siis kumman kanssa subbari pitäisi sovittaa yhteen, 8130:n vai tuon viisikanavaisen setin? 5.0-järjestelmän kanssa AV-vahvistimen kyvyt hoitaa jakoalue siistiksi pahoista tilan aiheuttamista bassokorostumista ja -vaimentumista (huonekorjaus auttaa erittäin paljon) on se kriittisin asia. Hyväkään subbari ei tuota optimaalista bassotoistoa, jos huone sotkee sen tai pääkaiuttimien toiston pahasti.

      8130-parin kanssa bass roll-off -bassoleikkuri päälle ja subbarin sovitus sitten siihen. SUB 2070:n kanssa basson laatu ei jää kiinni subbarista.

  3. 5.0-järjestelmän kanssa
    5.0-järjestelmän kanssa pitäisi sovittaa yhteen. Eli G4:t toimivat etukaiuttimina. AV-vahvistimeksi on tulossa Marantz AV7702. 8130-parin yhteen sovittamisesta kyselin siksi, että ne ovat myös Genelec merkkiä ja äänimailmoiltaan lähellä toisiaan.

    • Samu Saurama

      Normaalin passiivikaiuttimen
      Normaalin passiivikaiuttimen kanssa subbarin sovitus on aina se vaikein pala. Bassotoisto laskee huoneesta ja sijoituksesta riippuen jyrkemmin tai loivemmin ja ennen kaikkea arvaamattomasti (eli vain mittauksilla saadaan todellinen tieto). AV-vahvisimella asia selkeytyy koska suuressa osassa on jyrkkä 24db/oktaavi eli neljännen asteen suoto, jolla bassot suodatetaan pääkanavilta ja jatketaan subbarilla siitä alaspäin. Genelecien kanssa on sama tilanne, niiden bassotoisto stoppaa selkeästi johonkin pisteeseen ja subbarin sovittaminen on siksi helpompaa.

      Hankalin seuralainen subbarille on pääkaiutin, jonka bassotoisto ylettyy hyvin alas, mutta taso laskee ja siksi tarvitaan tukea alimmille. Jos pääkanavat ja subbari toistavat samaa taajuusaluetta päällekäin, saadaan harvoin hyvää lopputulosta. Suurin ongelma ei löydy taajuusvasteita katsomalla vaan vaihepuolelta. Lähes aina pääkanavien ja subbarin vaihetoisto on keskenään hyvin erilaista ja se sotkee niiden yhteispelin, jos koitetaan toistaa samaa taajuusaluetta (esim. 20-40Hz) molemmilla. Tulos ei olekaan siisti tasainen nousu bassoilla vaan kuoppia ja korostumia.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap