fbpx
Testit

Cabasse The Pearl Keshi -2.1-aktiivikaiutinjärjestelmä testissä

Tasapainoiset pikkupallot

Kaksi mandariinia ja jalkapallo, Cabassen pienin kaiutinpaketti on todella pieni, mutta ei kuulosta tippaakaan vaatimattomalta.

Kahden minikokoisen satelliitin ja niiden tukena olevan subwooferin, bassokaiuttimen, yhdistelmä ei ole uusi ajatus. Malleja on kymppien hintaisista muovisista tietokonekaiuttimista alkaen – kaikki arvaamme niiden äänenlaadusta jotain kuulemattakin. Vaativalle hyvän äänen ystävällekin kuitenkin löytyy malleja samasta kategoriasta.

Ranskalaisen Cabassen The Pearl -sarja on herättänyt huomiota ja ihastusta ympäri maailmaa jo aiemminkin. The Pearl Keshi on malliston pienin, itse satelliittikaiuttimet ovat halkaisijaltaan vain kahdeksansenttiset ja subwoofer 22-senttinen. Itse asiassa subwoofer perustuu The Pearl Akoya -kaiuttimeen, bassoelementti vain osoittaa alas eikä taakse, Akoyan koaksiaalielementti on tietysti karsittu pois ja rakenteeseen on lisätty jalusta, joka saa bassopallon kellumaan jonkin verran lattian yläpuolella. Jalusta on sen verran joustava, että se vaimentaa subwooferin bassovärähdysten johtumista lattiarakenteisiin.

Cabasse The Pearl Keshi

Valmistajan lupaus bassotoiston ulottuvuudelle on 30 hertsiä, kunnianhimoinen luku kun katsoo subwooferin hyvin pientä kokoa.

Satelliittipallot voivat kääntyä jalustoissaan viiteen eri asentoon. Näin sama jalusta toimii yhtä hyvin pöydällä kuin seinätelineenäkin ja kummassakin sijoituksessa on varaa suunnata kaiuttimia halutulla tavalla.

Cabasse The Pearl Keshi
Pääkaiuttimien jalusta toimii mukana tulevan teräsrenkaan kanssa seinäkiinnikkeenä.

Paljon älyä pallossa

Keshi-subwoofer on paljon muutakin kuin vain bassokaiutin. Siinä on 450-wattinen vahvistin bassoille ja myös 300-wattiset vahvistimet kummallekin satelliittikaiuttimelle. Tuo yhteislukema 1 050 wattia on jatkuvaa tehoa, hetkellistä on kaksinkertainen määrä. Suuri tehomäärä johtuu ihan siitä, että itse kaiuttimet ovat minimaalisen pieniä ja niiden herkkyys (herkkyys tarkoittaa äänenpainetta tehon määrään suhteutettuna) on pieni. Jotta ääntä saadaan riittävän paljon, pitää pieni herkkyys kompensoida suurella määrällä tehoa – tämä on perusfysiikkaa kaiuttimien kanssa.

1 050 wattia on jatkuvaa tehoa, hetkellistä on kaksinkertainen määrä

Subwooferissa on myös kaikki äly. Se hoitaa kaikki striimauspalvelut kuten Deezerin, Qobuzin, Spotifyn ja Tidalin, nettiradiot ja mahdollisen musiikin toistamisen verkkolevyltäsi. Lisäksi on huonekorjaus, joka tasaa kuuntelutilan aiheuttamia korostumia bassotoistoon ja tietysti jakosuotimet, jotka jakavat keskialueen ja korkeat taajuudet satelliittikaiuttimille sekä bassot subwooferille.

Cabasse The Pearl Keshi
Tuloliitännät ovat siististi subwooferin pohjassa.

The Pearl Keshi tarjoaa WiFin, ethernetin ja bluetoothin lisäksi USB-liitännän, optisen tulon ja 3,5-millisellä miniplugilla toteutetun analogitulon eli käytännössä striimauksen lisäksi kaiutinpakettiin saa kiinni television ja esimerkiksi levysoittimen. Harvalla meillä on enää kahta kasettinauhuria ja VHS:ää, jotka nekin pitäisi kytkeä stereoihin, liitännät riittävät normaalikäyttöön hyvin.

Subwooferin bassoelementti on 17-senttinen eli 6,5-tuumainen. Se on hyvin pitkäiskuinen erikoiselementti, joka on suunniteltu kestämään sekä minimaalisen pienen kotelon tuottaman suuren vastapaineen että tuon vastapaineen voittamiseksi tarvittavan määrän tehoa. Satelliittikaiuttimissa on 5,5-senttiset laajakaistaelementit, joiden olemattoman ohutta kartiota ohjataan vahvaan neodyymimagneettiin perustuvalla moottorilla.

Cabasse The Pearl Keshi
Pääkaiuttimien kaapelit ovat kiinteät. Tällä varmistetaan, että subwoofer on tarpeeksi lähellä niitä ja integraatio mahdollisimman hyvä.

Huomioitava asia on se, että satelliittikaiuttimien kaapelit ovat kiinteät. Hyvin pienet satelliitit vaativat korkeahkon jakotaajuuden (subwooferin täytyy toistaa ylemmäs kuin pelkkiä alabassoja) ja järkevän mittaiset kaapelit varmistavat, että subwoofer sijoittuu lähelle pääkaiuttimia eli satelliitteja. Näin varmistetaan, että subwoofer sulautuu pääkaiuttimien toistoon mahdollisimman saumattomasti.

Cabassen The Pearl -sarjan kaiuttimilla voi rakentaa monihuoneäänentoiston kuten modernien älykaiuttimien kanssa on tapana. The Pearl Keshi -järjestelmä voi siis olla ainoa Cabassesi tai osa laajempaa kokonaisuutta. On selvää, ettei miniatyyrisarja voi kuulostaa yhtä vaikuttavalta kuin The Pearl -pari. Kysymys onkin, miten hyvältä mandariinin kokoiset kahdeksansenttiset pallot kuulostavat jalkapallon kokoisen subwooferin tukemana.

Kakkossetiksi vai pää-äänentoistoksi?

Aloitan kuuntelun täyteläisesti humahtelevalla materiaalilla koska se, jos mikä, tuottaa ongelmia hyvin kompaktille kaiutinpaketille. RinneRadion Unik-albumi soikin vain puhtaasti ja uskottavasti. Ajattelematta yhtään, millaisilla kaiuttimilla albumia kuuntelen, soundi on puhdas ja uskottava. Sitten kun ajattelen, miten pieni kaiutinpaketti on, päätä alkaa raavituttaa paljon.

Toinen yllättävä asia on se, että subwoofer ei paikallistu äänikuvassa

Toinen yllättävä asia on se, että subwoofer ei paikallistu äänikuvassa vaikka tosiaan siirtyminen subwooferilta satelliiteilta tapahtuu paljon ylempänä taajuuskaistalla kuin esim. THX-leffateatterien 80 hertsiä. Soundi on yhtenäinen ja hyvä, stereokuva selkeä ja ilmava kun pääkaiuttimet ovat seinustalla noin 90 sentin korkeudella. Subwooferin integroituminen pääkaiuttimiin on huomattavan hyvä.

Tein Cabassen sovelluksessa huonekorjauksen ennen kuuntelua ja basso toistuu sen kanssa hyvin napakkana, sävykkäänä ja tarkkana. Jos äänitteellä on matalia murahduksia ja humahduksia, ne tuntuvat hienosti, mutta tarpeetonta bassokuminaa ei ole. Kun sovelluksesta valitsee deactivate calibration, muuttuu basso huomattavan paljon muhevammaksi ja pulleammaksi. Jos siitä pitää enemmän, saa toki niin kuunnella, mutta minulle tarkempi toisto huonekorjauksen kanssa kuulostaa niin paljon luonnollisemmalta, että ennemmin nyt tämä. Aiemmin kokeilemieni The Pearl ja The Pearl Akoya -mallien kanssa pidin soundista enemmän ilman huonekorjausta, mutta tila oli erilainen. Omilla korvilla kokeilu ja sen perusteella päättäminen on paras ratkaisu.

Cabasse The Pearl Keshi

Billie Holidayn I’m A Fool To Want You kuulostaa monella kaiuttimella vähän riipivältä ja väsyttävältä. Keshi-kuulien kanssa tuota piirrettä ei ole yhtään, soundi on helppo ja miellyttävä, kirkkaudeltaan sopiva ja stereokuvan ilmavuus tuo tunteen, että koko etuseinä tulvii musiikkia. Tarkasti kuuntelemalla ylin diskantti ei ole samalla tavalla heleä kuin parhaissa monitiekaiuttimissa, mutta ei ärsyttäväkään ja se on tärkeämpää.

Käytännössä Cabasse The Pearl Keshi -kaiutinsarja kuulostaa niin hyvältä, että erillislaitteista voi olla vaikeaa saada selvästi paremmin soivaa pakettia aikaiseksi samalla hinnalla. Erillinen striimeri, vahvistin ja kaiuttimet ovat myös visuaalisesti jotain ihan muuta kuin kolmen pallon elegantti paketti.

Cabasse The Pearl Keshi

Piilottaa rajansa taitavasti

Danny Elfmanin Mission Impossible -soundtrackin The Heist -raita paljastaa, että jos kuunteluvoimakkuus on suuri ja signaalissa on hyvin paljon matalaa bassoa, The Pearl Keshi rajoittaa toistettavan signaalin kykyjensä mukaiseksi. Jos olisin kuunnellut normaalikokoisessa olohuoneessa, olisi huonekorjaus tasoittanut huoneen aiheuttamia bassokorostuksia suuremmalla vaimennuksella subwooferissa ja siten kapasiteettia alabassojen toistamiseen olisi reippaasti enemmän kuin 200 neliömetrin showroomissa.

Cabasse The Pearl Keshi
The Pearl Keshi -sarjan subwooferin bassoelementti on todella järeä.

Kohtuullisella äänenvoimakkuudella bassotoisto on kyllä kerrassaan hämmentävän jykevä. Black Hawk Down -leffan soundtrackiltä raita Bakara saa tosiaan bakarat heilumaan kuuntelusohvalla musiikin tahtiin. Samoin Billy Gibbons And The BFG’s:n Got Love If You Want It potkii kiitettävän uskottavasti (jos toki ei samalla tavalla korostuneen tymäkästi kuten ilman huonekorjausta) ja Rammsteinin Reise, Reise -albumin Los-kappaleesta ei puutu yhtään vakuuttavuutta.

Oleellisin ero isompiin The Pearl Akoya ja The Pearl -malleihin äänensävyssä on se, että laajakaistaelementtiin perustuva The Pearl Keshiin pääkaiutin ei ole yhtä immuuni kuuntelijan paikalle kuin koaksiaalielementillä (diskantti keskiäänielementin keskellä) tehdyt isoveljensä. Siinä missä isommat mallit kuulostavat käytännössä ihan samoilta lähes riippumatta kuuntelijan paikasta, Keshillä korkeat äänet vaimenevat vähän kun kaiuttimet eivät osoita suoraan kohti kuuntelijaa.

Cabasse The Pearl Keshi
Poikkeuksellisen tyylikäs kaukosäädin tuo hymyn huulille. Kiekon yläosa pyörii suhteessa alapuoleen ja toimii voimakkuussäätönä.

Käytännössä piirre häviää lähes olemattomiin sillä, että sovelluksesta valitsee Audio Spectrum -kohtaan asetuksen High eli kirkas ja ei käännä kaiuttimia kohti pääkuuntelupaikkaa. Tällöin soundi ei ole liian kirkas pääkuuntelupaikalla, mutta riittävän kirkas ympäri huonetta.

Enemmän kuin osiensa summa

Se on ollut jo jonkin aikaa selvää, että äänenlaadullisesti aktiivikaiuttimet sisääntuloilla pärjäävät hyvin elleivät erinomaisesti erillislaitteiden rinnalla. Bassotoisto saadaan ulottumaan selvästi alemmas ja jämäkämpänä kuin passiivimalleissa ja äänensävylle on helppoa tehdä säätöjä, joilla käyttäjä voi muokata helposti soundia niin kaiuttimien sijoituksen, huoneakustiikan kuin omien mieltymystensäkin mukaiseksi.

Hollantilaisen Alpha Audion testissä kiitetään soundin suuruutta ja ilmavuutta, samoin yleispätevyyttä: ”Keshi ei kuulosta huomiota herättävältä, ellet niin halua. Se soi kauniisti taustamusiikkijärjestelmänä ja täyttää tilan miellyttävästi musiikilla. Ja kun haluat pitää bileet, Keshi tukee ideaa täysillä.”

Cabasse The Pearl Keshi venyttää äänenlaadun ja kaiuttimien koon yhteispeliä erittäin pitkälle

AV Plus muistuttaa siitä, että Keshinkin kanssa parhaan soundin saa kun kaiuttimien sijoituksen ja suuntauksen hoitaa kunnolla. Mutta kun se asia on kunnossa ”Omaperäisyys, tekninen edistyksellisyys ja todella hyvä ääni perustelevat The Pearl Keshin paperilla hiukan korkeaa hintaa. Kyseessä onkin ranskalaisen hifiosaamisen todellinen taidonnäyte!”

Cabasse The Pearl Keshi venyttää äänenlaadun ja kaiuttimien koon yhteispeliä erittäin pitkälle. Kaiuttimet ovat todella pienet ja soundi silti erittäin uskottava ja hyvin tasapainoinen. Keshi on todellinen helmi omassa luokassaan.

Lyhyesti: Erittäin pieni ja oikein kaunisääninen aktiivikaiutinpaketti normaalikäyttöön riittävillä liitännöillä.

Hinta: 2 500 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi

Cabasse-jälleenmyyjäsi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap