fbpx
Testit

Cabasse The Pearl ja The Pearl Akoya -aktiivikaiuttimet testissä

Pyöreä on kaunista, korvallekin

Aktiivikaiuttimet täydellisillä striimausominaisuuksilla, hyvällä ohjaussovelluksella ja kerrassaan hämmentävällä äänenlaadulla. Cabassen todella pitkä kokemus kuuluu äänessä hienosti.

Ranskalainen Cabasse on yksi maailman vanhimmista kaiutinvalmistajista, kaiuttimia on tehty vuodesta 1950 alkaen. Historiaa ja kokemusta on siis kertynyt valtavasti. Valmistajan ensimmäinen koaksiaalielementtiin perustuva malli esiteltiin jo vuonna 1952 ja ensimmäinen aktiivikaiutin putkivahvistuksella ja putkitoimisilla aktiivisuotimilla vuonna 1958.

Merkin musiikkiin liittyvä lähtöpiste osuu kuitenkin vielä paljon kauemmas menneisyyteen. Cabasset nimittäin tekivät luuttuja jo vuonna 1730. Tietynlainen Cabassen nykyajan alku on ehkä selkeintä sijoittaa vuoteen 2006, jolloin Cabasse esitteli maailmankuulun La Sphère -kaiuttimen. La Sphère on jalustalle asetettu halkaisijaltaan 70-senttinen kuula, jossa on neliteinen koaksiaaliaalirakenne.

Yksittäin, stereopareina tai monikanavajärjestelminä ja tietysti monihuoneratkaisuina.

Tämän päivän mallistoon kuuluu perinteisiä laatikkomallisia kotelokaiuttimia useissa hintaluokissa, mutta ehdottomasti houkuttelevin on The Pearl -mallisto. Kaikki Pearlit ovat pyöreitä aktiivikaiuttimia täydellä repertuaarilla musiikin striimausominaisuuksia. Niitä voi käyttää yksittäin, stereopareina tai monikanavajärjestelminä ja tietysti monihuoneratkaisuina. Vuonna 2018 esitelty The Pearl oli malliston ensimmäinen kaiutin, se on halkaisijaltaan karvan alle 33-senttinen ja kaiutinta saa sekä mustana että helmiäisvalkoisena.

2019 The Pearl sai seurakseen pienemmän helmen, The Pearl Akoyan. Se on halkaisijaltaan vain 22-senttinen pallo ja myös sitä saa sekä mustana että helmiäsvalkoisena.

The Pearl Akoyan (vasemmalla) bassoelementti on halkaisijaltaan kuusituumainen, The Pearlin (oikealla) kymmentuumainen.

The Pearl -mallistossa on näiden testissä olevien lisäksi hyvin rajoitettuna määränä valmistettu isompi malli The Pearl Pelegrina, ihan tuore miniatyyriratkaisu The Pearl Keshi ja 2.1-järjestelmiin suunniteltu The Pearl Sub, jossa on samat striimausominaisuudet kuin muissakin Pearleissa ja järeät 300-wattiset vahvistimet kahdelle satelliittikaiuttimelle (vaihtoehtoina ovat isoimmasta pienimpään Baltic 5, Riga 2 ja iO3-mallit)

Yhtenäistä tekniikkaa

Sekä The Pearl että The Pearl Akoya tuottavat suurimman osan äänestään viisituumaisella koaksiaalielementillä. Koaksiaalisuus (co-axial, yhteisellä akselilla) tarkoittaa, että diskantti on keskiäänielementin keskellä eikä vieressä kuten tyypillisissä kaiuttimissa. Tästä on se etu, että elementtien tuottama ääni summautuu täysin samalla tavalla riippumatta siitä, missä suunnassa kuuntelija on.

Vasemmalla musta The Pearl Akoya, oikealla valkoinen The Pearl, molemmat ilman maskeja.

Käytännön hyötyinä ovat erittäin laaja kuuntelualue ja koska heijastukset seinistä, lattiasta ja katosta ovat hyvin paljon suoraan kuuntelupaikalle tulevan suoran äänen kaltaisia, stereokuva on erinomaisen koherentti ja luonnollinen. Bonuksena sitten vielä visuaalinen puoli, kaiuttimen etupuolta koristaa vain yksi elementti eikä kahta, kolmea tai vielä useampaa.

Cabassen käyttämä koaksiaalielementti poikkeaa monen muun valmistajan koaksiaalista siinä, että keskiäänikartio on tavallaan ”takaperin”. Keskikohta ei siis olekaan syvimmällä vaan etummaisena ja diskantti on sen kanssa samalla tasolla. Tyypillisestihän diskantti on kartion muodostaman suuntaimen pohjalla. Cabassen ratkaisulla saadaan laajennettua kuuntelualue maksimaalisen suureksi ja pidettyä kaiuttimen äänensävy koko huoneessa käytännössä muuttumattomana.

Cabassen koaksiaalielementti. Keskiäänikartiossa keskikohta on uloimpana ja diskanttielementti sen kanssa samalla tasolla – päinvastoin kuin tyypillisissä ratkaisuissa.

Molemmissa kaiutinmalleissa on sekä diskantille että keskiäänielementille 300 wattia jatkuvaa ja 600 wattia hetkellistä tehoa syöttämään kykenevät vahvistimet.

Ero tulee sitten siinä, että pienemmässä The Pearl Akoyassa on 17-senttinen eli kuusituumainen bassoelementti ja sille 450 wattia jatkuvaa ja 900 wattia hetkellistä tehoa syöttävä vahvistin. Isommassa The Pearlissa on 25-senttinen eli kymppituumainen bassoelementti ja vahvistin, joka puskee jatkuvaa tehoa kilowatin ja hetkellistä kaksi kilowattia. Molemmat bassoelementit poikkeavat rakenteeltaan tavanomaisista ja ovat sekä todella pitkäiskuisia että tietysti yleiseltä järeydeltään hurjia, jotta kestävät miniatyyrikokoisen kotelon vaatiman tehomäärän. Kotelo itsessään on komposiittimateriaalia ja senkin kehittäminen vaati kuulemma huomattavan määrän työtä koska paineenvaihtelut sisällä ovat todella suuria.

The Pearl -kaukosäädin tulee saman värisenä kuin itse kaiuttimet.

Molemmissa on samanlainen kiekko kaukosäätimenä. Säädin on upea poikkeus normaalilaitteiden puolen euron muovikapuloista. Kaukosäädin paritetaan Bluetoothin avulla kaiutinpariin eli sillä ei tarvitse osoittaa yhtään mihinkään. Ulkokehää pyörittämällä säädetään äänenvoimakkuutta ja etupinnassa on toistoa varten perustoiminnot.

Musiikkivirran mukana

Kaikki Cabasse The Pearl -kaiutinmallit tukevat yleisimpiä streamauspalveluita eli musiikin toistoon ei tarvita niiden lisäksi kuin älypuhelin tai tabletti. Spotify, Qobuz, Tidal ja Deezer ovat kaikki tuettuja samoin kuin Apple Airplay 2 ja nettiradiot. The Pearl -malliston kaiuttimista voi myös rakentaa monihuonejärjestelmän, jossa kaiutinyksilöitä voi linkittää keskenään haluamallaan tavalla.

The Pearlit osaavat kaikki oleelliset striimauspalvelut.

Cabassen oma sovellus toimii hyvin ja on ollut käytössä kiitettävän vakaa. Myös kaiuttimiin on tullut useita firmware-päivityksiä eli tehdas kehittää tuotteitaan jatkuvasti, se luo turvallisuuden tunteen.

Ohjaussovelluksessa on mahdollisuus säätää kaiuttimien äänensävyä tilaasi, kaiuttimien sijoitukseesi ja omaan makuusi sopivaksi. Näiden kanssa kannattaa viettää hetki, jotta saat äänestä maksiminautinnon.

Sovelluksella voi myös tehdä kaiuttimille automaattisen huonekorjauksen, valita alkuperäisen ja ”Gen2” eli toisen sukupolven äänensävyn välillä sekä muokata ääntä tummemmaksi tai kirkkaammaksi sen mukaan, millainen oman kuuntelutilan akustiikka on ja mistä pitää itse eniten. Huonekorjaus tekee bassotoistosta oleellisesti tiukemman, mutta en tiedä painaako jo ikä vai mikä on, mutta minä nautin enemmän korjaamattomasta. Soundi on silloin muhkea ja helposti kuunneltava.

Sopivat liitännät

Ok, musiikki siis soi niistä tyypillisistä palveluista, joita me lähes kaikki koko ajan käytämme. Mutta mihin muuhun The Pearl -tuoteperhe taittuu? Kaiuttimissa on Bluetooth eli vieraasi voi helposti saada puhelimestaan lempisoittolistansa ilmoille kytkeytymällä kaiuttimiisi. Ja jos sinulla on verkkolevyllä tai USB-levyllä/tikulla musiikkia, sen voi soittaa myös.

Iso televisio tarjoaa immersiivisen kuvaelämyksen ja omilla kaiuttimillaan jotakuinkin järjestään onnettoman piipityksen äänipuolelle. Pearlien optinen sisääntulo nappaa lähes joka telkkarissa olevan optisen annon signaalin ja muuttuu todella hienoksi äänentoistoksi televisiollesi.

Cabasse The Pearl Akoya -kaiuttimen liitännät. Linjatulo on hoidettu 3,5-millisellä miniplugilla.

Kolmas liitäntävaihtoehto on ihan normaali analoginen linjatulo. Saat siis Pearleista soimaan niin älppärisi kuin myös AV-vahvistimesi signaalin (kunhan AV-vahvistimessasi on kaikkien kanavien linjatasoiset annot tai käytät ihan tarkoitukseen suunniteltua päätevahvistimetonta AV-esivahvistinta).

Cabasse The Pearl -kaiuttimen liitännät. Linjatulo on RCA-liittimillä.

Uskottava ja kaunis – The Pearl Akoya

Billie Holidayn klassikko I’m A Fool To Want You lähtee Cabasse The Pearl Akoya -parissa soljumaan sävykkäänä, ilmavana ja yllättävän erottelevana. Ensimmäinen ajatus pienestä lähes ympärisäteilevästä kaiuttimesta on, että soundi on todennäköisesti samankaltainen kuin moderneissa akkukäyttöisissä Bluetooth-kaiuttimissa: ihan makea, mutta hetken päästä epäpuhtaudessaan väsyttävä. Cabasse ei putoa tuohon kuoppaan, Akoya soi puhtaasti ja kauniisti, mutta kaunistelematta. Billie Holidayn albumia valuu puolihuomaamattomana ilmatilaan kappale toisensa jälkeen sopivan elävinä ja aidon raikkaina.

Pienet kuulat ovatkin takuulla parhaimmillaan rauhallisen 70-vuotta vanhan jazzin kanssa, nyky-rockilla niiden kyvyt hyytyisivät heti ensimmäisellä bassopotkulla. ”Pidähän ethernet-kaapeliani”, toteaa The Pearl Akoya ja paiskaa Billy Gibbons And The BFG’s:n Perfectamundon meheväbassoisen aloituskappaleen Got Love If You Want It päin rintalastaani kuin tykin suusta. Akoyan bassotoisto on sävykäs, kiitettävän alas ulottuva (valmistajan ilmoitus alarajataajuudesta on 30 hertsiä, vaikuttaa pitävän hyvin paikkansa) ja hyvällä voimalla potkaiseva. Sellainen, jota voisi odottaa muutaman tuhannen euron laadukkaasta lattiakaiutinparista.

Akoyan bassotoisto on sävykäs, kiitettävän alas ulottuva (valmistajan ilmoitus alarajataajuudesta on 30 hertsiä, vaikuttaa pitävän hyvin paikkansa) ja hyvällä voimalla potkaiseva.

Pienen kaiuttimen äänenpainevarojen rajat voi toki saavuttaa tuhtibassoisella musiikkimateriaalilla kohtalaisella äänenvoimakkuudella. Jos olet ostanut kauniin tontin purkukuntoisella talolla, The Pearl Akoya -pari ja Infected Mushroomin Dancing with Kadafi eivät riitä korvaamaan kaivinkonetta rakenteiden pilkkomisessa. Molemmat biisit soivat sellaisella äänenvoimakkuudella, että niistä voi nauttia hymyssä suin, mutta seinät eivät romahda päälle.

The Pearl Akoya soi normaalivoimakkuudella tasapainoisen uskottavasti. Keskialue on sopivalla tasolla eikä siinä kuulu häiritseviä vääristymiä, solisti asettuu juuri sopivasti aavistuksen kaiutinlinjan taakse, kun kaiuttimet ovat runsaan puoli metriä seinän edessä. Diskantti on raikas, mutta ei rasittava, ellei äänite satu olemaan äänenlaadullisesti ihan hirveä. Parhaalla paikalla istuttaessa ei kertaakaan tule sellaista oloa, että ääni lähtee kaiuttimesta, ne katoavat tehokkaasti ja vain musiikki jää jäljelle täyttäen tilan. Stereokuva ei ole pistemäinen ja yksityiskohtia alleviivaava vaan avara ja luonnollinen. Mitä lähempänä kaiuttimet ovat, sitä tarkemmaksi stereokuva muodostuu, mutta pitää koko ajan luonnollisen avaran luonteensa. Kun huoneessa kävelee ympäriinsä, The Pearl Akoya -parin äänensävy pysyy tosiaan koko ajan käytännössä lähes muuttumattomana.

Cabasse The Pearl Akoya

Cowboy Bebop -TV-sarjan ääniraidan kappaleet kiitävät sarjan taistelukohtausten lailla hengästyttävän kiivasta vauhtia eteenpäin. Pienestä koostaan huolimatta Akoya-pari pystyy vetämään musiikkia eteenpäin juuri niin kovaa kyytiä kuin on kulloinkin tarvis ja sitten taas hetken päästä lähes pysäyttämään ajan, jos teos niin vaatii. Ja toisaalta tälläinen soundtrack muistuttaa siitä, että pienetkin Pearlit ovat oikein toimiva valinta elokuville ja TV-sarjojen ääniraitoja toistamaan.

Kun aletaan lähestyä suorituskyvyn rajoja, kaiuttimien elektroniikka vaimentaa basson voimakkuutta asteittain. Akoyalla tämä tapahtuu luonnollisesti aikaisemmin kuin isommalla The Pearlilla. Jos äänenvoimakkuutta ruuvaa jääräpäisesti todella kovalle, diskantti alkaa muuttua kovasävyiseksi. Kumpikaan The Pearl ei ole PA-kaiutin, vaikka hillittömistä vahvistintehoista niin voisikin ajatella. Tämä kannattaa pitää mielessä.

Kun sopivasti ei ole tarpeeksi – The Pearl

The Pearl Akoya sopii hyvin pieniinkin tiloihin, vaikka se kuulostaa isossakin huoneessa uskottavalta. Sen sijaan The Pearl kuulostaa jo isossakin tilassa heti alusta alkaen lähes ylitsevuotavan hurjalta. Lähes, mutta ei ihan. The Pearl pystyy Pearl Akoyan lailla hienon keskialueen ja diskantin lisäksi pyyhkäisemään sellaisen bassopaineaallon huoneen läpi, että harva subwoofer pysyisi perässä.

Valmistaja lupaa alarajataajuudeksi 14 hertsiä. Oli tuo taajuus sitten -3, -6 tai -10 dB kohta taajuusvasteessa, se on hyvin uskottava. Kun The Pearlia kuuntelee millä vain bassoiltaan alas ulottuvalla musiikkimateriaalilla, se infraäänialueen paineaalto luo vaarallista uskottavuutta soundiin. Sillä tavalla vaarallista, että jos siihen tottuu, piirteestä eroon tottuminen on todella vaikeaa. Näiden jälkeen ”jopa 20 hertsiin” toistava subwoofer voi kuulostaa oleellisesti puutteelliselta.

Järjettömän alas voimalla ulottuva mehevä bassotoisto saa monta albumia kuulostamaan paremmalta kuin koskaan.

The Pearl Akoyaa täyteläisempi ja ulottuvampi bassotoisto saa The Pearlissa myös keskialueen ja diskantin kuulostamaan vielä kauniimmilta ja miellyttävämmiltä. Lisäksi järjettömän alas voimalla ulottuva mehevä bassotoisto saa monta albumia kuulostamaan paremmalta kuin koskaan. Kyse ei siis ole vain siitä, että se hurjan alas ulottuva toisto toisi jotain lisää muutamalla erikoisella testilevyllä. The Pearlin bassotoisto sulattaa lähes kenen tahansa musiikinystävän sydämen kirjaimellisesti ensihumahduksella. Bassotoisto kuulostaa yhtä aikaa nopealta, napakalta, sävykkäältä ja hulvattoman hauskalta.

Ja sitten kun laittaa soimaan 1960- ja 1970-lukujen taitteesta olevan Herbie Hancockin Fat Albert Rotunda -albumin, se ei kuulosta ollenkaan siltä, että subwooferissa olisi tonni liikaa tasoa humppaamassa kaiken yli. Musiikki soi kevytliikkeisenä ja ilmavana täyttäen koko etuseinän.

Cabasse itse suosittelee The Pearl -kaiuttimia huoneisiin, joiden koko on 35 neliömetriä tai enemmän. Tottakai myös se, ovatko seinät massiivista betonia vai kevyttä puuta, vaikuttaa paljon. Pieniin huoneisiin The Pearl Akoya riittää erinomaisesti ja isompiikin se riittää hyvin. Mutta jos hyvin ei riitä sinulle, The Pearl puhaltaa musiikin kuin musiikin ilmoille pulssin seisauttavan hienona.

Pysäyttävät pyörylät

Molemmat Pearlit, The Pearl ja The Pearl Akoya jättivät kyllä lähtemättömän vaikutuksen. The Pearl Akoya kuulostaa uskottavalta ja hyvältä kuin mikä vain laadukas lattiakaiutin samasta hintaluokasta, mutta on 22-senttinen kuula. Järjetön suoritus.

The Pearl on sitten The Loudspeaker. Se kuulostaa ehdottoman makealta verrattuna jotakuinkin mihin vain. Toki on olemassa hifistyneitä PA-kaiuttimia, joista lähtee enemmän äänenpainetta ja arkkupakastimen kokoisia subwoofereita, jotka tärisyttävät sisäelimiä vielä lujempaa. Mutta 33-senttinen pallero, joka soi uskottavammin, mitä osaa toivoa ja hienommin kuin suuri osa saman hintaisia tavallisia passiivikaiuttimia (jotka tarvitsevat streamerin ja vahvistimen erikseen)! The Pearl onnistuu tuomaan hymyn huulille millä vain äänitteellä.

Sekä The Pearl Akoyalle (kuvassa) että The Pearl -mallille on oma jalusta, joka nostaa kaiuttimen sopivalle kuuntelukorkeudelle ja tuo ulkoasuun entistä vahvempaa veistoksellisuutta. Myös seinäkiinnikkeet ovat vaihtoehtona.

Sekä The Pearl että The Pearl Akoya ovat yhtä aikaa ystävällisiä ja sympaattisia, ja sitten äärettömän suorituskykyisiä hitech- ja highend-kaiuttimia. Ne eivät ole studion tarkkailutyökaluja vaan nautintovälineitä, joiden tehtävä on tuoda musiikinnälkäiselle korvat täyteen aina kun iskee halu laittaa musiikki soimaan. Kaiuttimet toimivat erinomaisesti klassisessa hifitin sweet spotissa kuunneltaessa ja lähes mitä vain muuta kaiutinta paremmin koko tilan äänellä täyttävinä yleiskaiuttimina.

Koska The Pearl -malliston äänensävyä voi muokata sovelluksen valikossa huomattavan paljon, kannattaa asetusten läpikäyntiin käyttää aikaa. Vain kokeilemalla ja kuuntelemalla itse, löydät omaan tilaasi, kaiutinsijoitukseen ja makuusi optimaalisen soundin. Toinen oleellinen asia koskee kaikkia verkon yli toimivia audiolaitteita. Kotiverkon laadulla on merkitystä! Turvallisin tapa on kytkeä kaiuttimet ethernet-kaapeleilla kytkimeen, reitittimeen tai modeemiin eikä luottaa langattomaan Wi-Fi-verkkoon, jota saattaa kuormittaa huomattava määrä laiteita ja häiritä huomattava määrä muita langattomia verkkoja. The Pearleissa stereoparin synkronisaatiokin toimii verkon yli etkä varmaan halua ottaa riskiä, että viereisen huoneen Pleikkarin käyttö sotkee stereokuvan.

Äänensävyä voi muokata sovelluksen valikossa huomattavan paljon.

The Pearl on hämmästyttänyt myös ison maailman lehdistöä. Stereo Magazinen artikkeli alkaa suoraan kommentilla: ”Uskomaton. Kaikki etsivät soundia tukevaa subwooferia, jota ei tietenkään ole. Lisäksi Pearlit luovat järjettömän ison äänikuvan huimaavan hyvällä syvyydellä ja soundi on pienetkin yksityiskohdat vaivattomasti erotteleva. Ja se basso, yhtä uskottava kuin missä vain jääkaapin kokoisessa kaiuttimessa. Miten ihmeessä?”.

Stereonet piti The Pearl Akoyaa miellyttävimpänä yhtenäkin kappaleena käytettävistä aktiivikaiuttimista: ”The Pearl Akoyan soundi on selkeästi avarampi kuin mitä olen kuullut vastaavista laatikkomallisista kaiuttimista, aktiivisistakaan. Yksi asia on varma – en ole kuullut yhtä miellyttävää yksittäin käytettävää aktiivikaiutinta ja tämä sisältää myös sen toisen ranskalaismerkin. Ota kaksi pientä palloa stereona ja et saa vain tuplasti hauskuutta vaan myös soundi paranee. Selkeys, tarkkuus ja stereokuva, kaikki paranevat siihen pisteeseen, että The Pearl Akoyasta tulee aivan vastustamaton. Erityisesti heille, jotka haluavat vain laittaa musiikin soimaan eivätkä kaipaa monen laatikon perinteistä stereojärjestelmää.”

Tiedättekö, mikä olisi ehdottoman loistava järjestelmä? Kolme The Pearlia kotiteatterin etukaiuttimina ja The Pearl Akoyat surroundkanavissa! Musiikki streamautuisi pääkaiutinparista ja kotiteatterivahvistin syöttäisi sitten kullekin leffojen ääniraidat. Aijai, kyllä kelpaisi. Lottokioskin kautta kotiin.

Lyhyesti: Uskomattoman uskottava bassotoisto, erittäin laaja kuuntelualue ja elävän erotteleva soundi.

Hinnat

Cabasse The Pearl: 2 790 euroa kappaleelta

Cabasse The Pearl Akoya: 1 490 euroa kappaleelta

Maahantuoja: Concept Hifi

Cabasse-jälleenmyyjäsi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap