fbpx
Testit

Bowers & Wilkins ASW610 -aktiivisubwoofer testissä

Suomessa subbarimarkkinat tuntuvat olevan hieman yksitoikkoiset, ainakin hardcore-harrastajien keskuudessa. Vaikkakin monia edustuksia löytyy, niin silti foorumeilta saa lähes poikkeuksetta aina samat suositukset. Harvoin edes sen enempää mietitään tilaa, kunhan vaan toitotetaan sitä omaa lempparimurisijaa. Uusia laitteita ja merkkejä tulee harvoin kyytiin, vaikka ehkä olisi syytäkin.

Kodin pikkujättiläinen

ASW610 ei ole mitoiltaan mikään jättiläinen. Suljetun kotelon kyljessä istuu kymppituumainen pitkäiskuinen elementti. Sisältä löytyy 200 wattia D-luokan ICEpower-voimaa ja koko hela hoito painaa 12 kiloa ja grammat päälle. Nyt ei siis puhuta pakastearkusta, joka sulautuu olohuoneeseen yhtä hyvin kuin pakastearkku.

”Toistaa yllättävän alas
ja kovalla auktoriteetilla
kokoisekseen laatikoksi.”

Ymmärrän kyllä, että niille massiivisille subbareille on tarkoituksensa ja tarpeensa. Mutta sitä ennen pitää olla enemmän tilaa, jossa on mielellään panostettu myös bassopään akustointiin. Ja se ryhmä, joka panostaa näihin asioihin kunnolla, on vähemmistön roolissa. Tämän takia uskaltaisin väittää, että ASW610 kokonsa ja ulkonäkönsä vuoksi soveltuu erittäin hyvin perinteiseen suomalaiseen elokuvatilaan, eli olohuoneeseen.

Ulkonäöstä vielä vähän. Elementtiä suojaa kangasverkko, joka todella piilottaa tämän subin. Se ei oikeastaan näytä subbarilta niin paljoa ja varmasti kotoinen järjen ääni laittaisi siihen pöytäliinan ja koristeita päälle. Värivalikoimassa on selvästi otettu mallia Henry Fordilta (tai Sauraman vaatekaapista), kun ainoa valittava väri on musta. No, onneksi ei sentään kirsikka.

Ikeasta saisi maljakolle tason halvemmalla…

Tässä vaiheessa saattaa kuulostaa siltä, että tämähän on sisustusvastaavan unelmasubbari, eikä niinkään sen kotiteatteriharrastajan. Valmistajan mukaan ASW610 menee tilan avustuksella 20 hertsiin. Ja oli tila mikä tahansa, niin uskoisin, että ne mahdolliset pöytäliinat ja muut koristeet saavat kovaa kyytiä, kun ensimmäiset kunnon järistykset alkavat. Katso vaikka Tron: Legacy, niin tiedät mitä tarkoitan. Vaikka subbari toistaa yllättävän alas ja kovalla auktoriteetilla kokoisekseen laatikoksi, se on myös hallitun artikuloiva kapistus. Varsinkin Anti-Mode 8033:n kanssa (joka poistaa pahimpia huonekorostumia) ASW610 on erotteleva ja tarkka.

Musiikin kanssa sävelet ovat hyvin samankaltaiset. Tarkkuutta löytyy ja oikein säädettynä subwoofer sulautuu muuhun settiin erittäin hyvin, genrestä riippumatta. Subbarin mukana tulevat kumitassut sekä noin viisi senttiä korkeat piikit. Kumitassut ovat ihan kiva idea, jos haluaa säästää lattiaa, mutta niillä on kyllä negatiivinen vaikutus toistoon. Tuntui siltä, että tassut eivät ottaneet tarpeeksi jämäkkää otetta lattiasta. Suosittelen laittamaan kunnon piikit ja vaikka kolikot piikkien alle, jottei tule huutoa parketin tuhoamisesta.

Nuppeja, nappeja ja nipukoita

Kotelon takana on kattava liitinvalikoima erilaisia kytkentöjä varten. Oli kyse sitten simppelistä kotiteatterikytkennästä tai stereokytkennöistä, kaikki onnistuu. Myös automaattinen käynnistys luonnistuu, eli elokuvan alussa ei tarvitse kömpiä subbarin luokse, vaan se tunnistaa signaalin ja aloittaa työskentelyn.

Säätömahdollisuuksiakin on hyvin, vaikkakin pelkästään manuaalisia. Automaattista kalibrointia ei ole. Se alkaa nykypäivänä olemaan lähes arkipäivää, mutta vain uusimmissa ja hitusen kalliimmissa subbareissa. Perinteisten säätöjen lisäksi takaa löytyy myös kolme erilaista tilamoodia (tai EQ:a), jotka vaikuttavat lähinnä kaikkein matalimpien äänten toistoon. Suosittelen kevyttä paneutumista subbarin säätämiseen, väärillä säädöillä kun on huono vaikutus toiston laatuun ja siten ostajan mielenterveyteen.

ASW610 on mielestäni erittäin hyvä subwoofer siinä mielessä, että se toimii poikkeuksellisen hyvin sekä elokuvissa ja musiikissa. En ole kertaakaan jäänyt unelmoimaan lisävoimasta elokuvissa tai tarkkuudesta musiikissa. Ja kyllä, testitila oli perinteinen suomalainen leffahuone, eli olohuone.

Lyhyesti: Erittäin monipuolinen subwoofer elokuville ja musiikille. Ehdottomasti oman hintaluokkansa kärkikastia pienestä paketista huolimatta.
Hinta: 600€
Maahantuoja: B&W Group Finland
Kirjoittaja

2 Comments

 1. Ite miettiny tässä tämän ja
  Ite miettiny tässä tämän ja Klipsch R-112SW välillä kun nyt lukenut nämä artikkelit. Leffakäyttöön lähinnä semmoiseen 20m² olohuoneeseen. Kumpaanko näistä kannattaisi kallistua? melko samaa hintaluokkaa ovat kuitenkin.

  • Samu Saurama

   Vaikea minunkaan verrata kun
   Vaikea minunkaan verrata kun B&W-juttua en itse kirjoittanut. Käy kokeilemassa molempia ja päädy siihen, joka miellyttää enemmän.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap