fbpx
Testit

Bang & Olufsen Beolit 15 -kannettava akkukäyttöinen Bluetooth-kaiutin testissä

Bang & Olufsen Beolit 15, aikaisemmin testatun Beolit 12:n seuraaja, keikkuu kokonsa puolesta siinä ja siinä kannettavana. Vaaka heilauttaa viisariin lukeman 2,7 kg eli tuskin tämä vaellukselle lähtee mukaan, mutta taskukaiuttimia isommasta koosta ja massasta onkin sitten revitty parasta ääntä, mitä olen koskaan kannettavista kuullut. Ja hyvällä marginaalilla.

Vähän suurempi koko ei haittaa yhtään silloin kun haluat siirtää musiikin terassille, puutarhaan tai ihan vain olohuoneesta makuuhuoneeseen. Kyllä, Beolit 15 riittää monelle oikein hyvin olohuoneen pääasialliseksi musiikkilaitteistoksi.

Hulluja nuo tanskalaiset…

Kannettavat matkakaiuttimet ottavat harppauksia eteenpäin koko ajan. Bang & Olufsenilla on melkoisen joustavat pöksyt sillä Beolit 15 on BeoPlay A2:stakin vielä melkoinen loikka eteenpäin ja hyvin valmistajan housusaumat sen repeämättä kestivät.

BeoPlay A2:ssa hämmennyin siitä, että koneessa on 2 x 30 wattia jatkuvaa tehoa ja järkyttävä 180 wattia hetkellistä. Kannettavassa! No, isompi malli luonnollisesti pistää paremmaksi ja tarjoaa 240 wattia hetkellistä tehoa. Kahelia. Ja silti sanovat, että kapasiteetiltaan 18-wattituntinen akku riittää kohtuuvoimakkuudella kuunneltaessa parhaimmillaan vuorokaudeksi eli virtalähteessä on runsaasti älyä estämässä akun valuminen tyhjäksi ensimmäisen biisin aikana.

Kaiutinelementtejä on kahta sorttia. Puolitoistatuumaiset eli 37-milliset laajakaistaelementit osoittavat etulevyn alanurkista viistosti ulospäin ja kolmas samanlainen on takaseinässä luomassa entistä suurempaa äänikuvaa. Tyypillisen halpakannettavan kohdalla lista kaiutinelementeistä loppuisikin tähän.

Beolit 15:ssa on vain lisäksi yksi pitkäiskuinen 5,5-tuumainen bassoelementti ja sille kaksi pinta-alaltaan nelituumaista vastaavaa passiivisäteilijää. Passiivisäteilijät ovat kotelon päädyissä joten ne kumoavat toistensa reaktiovoimat ja tulos on kovassakin mäiskeessä hillitysti aloillaan pysyvä soittopeli.

Luonnollisesti DSP:llä eli digitaalisella signaaliprosessorilla hallitaan kullekin kaiutinelementille syötettävää äänisignaalia. Jotenkin tämän audio-osaamisen jälkeen tuntuu valjulta mainita Bluetooth 4.0, mutta helpottaahan se hyvälaatuinen versio kaikkein yleisimmästä langattomuudesta musiikin siirtämistä Beolitille. Toisaalta on siinä 3,5-millinen miniplugipaikkakin eli saat kiinni käytännössä ihan minkä vain ohjelmalähteen, älppärisoitinta myöten.

Häkellyttävän hyvä ääni

Beolit 15:ssa on tosiaan selvällä marginaalilla paras äänenlaatu kaikista kuulemistani kannettavista kaiuttimista. Jep, on se isompikin kuin moni muu. Myös kalliimpi. Vaan silti sen hintalaatusuhde on erittäin hyvä, se nimittäin kuulostaa ihan mielettömän hyvältä.

Kevytliikkeinen ja eloisan jäntevästi soiva Beolit 15 saa sinänsä hyvin soivan Beoplay A2:n kuulostamaan laiskalta sohvaperunalta. Beolitin ääni on uskottava ja iso, se täyttää hyvin tilan – varmasti osittain kiitos taaksepäinkin suunnatun kaiutinelementin.

Ocean’s Eleven -soundtrackilla artikulaatio on niin selkeä, että uskallan suositella tätä silmää räpäyttämättä myös television kaiuttimeksi. Hyvästä artikulaatiosta huolimatta soundi on muhkean täyteläinen. Sen verran muhkea, että kaiutin ei tarvitse seinän tuomaa tukea eli toisinsanoen soi pihallakin mehevästi, ei vain solukämpän nurkkaan asetettun. Koska Beolitin voi jättää keskelle huonetta, se myös luo hyvin suuren äänikuvan ja täyttää tilan äänellä.

Olisitko kuvitellut, että vaaleanpunainen voi värivaihtoehtona olla sekin rauhallisen hillitty?

Mehevän tasapainoisessa soinnissa on hyvin elävyyttä ja innostavuutta. Yleensä George Bensonin Beyond The Blue Horizon -levyltä soi vain osa aloitusraitaa äänenlaadun analysoinniksi, mutta kummasti tallenne läheni loppuaan Beolitin rullaamana.

Juuri rullaavuus on niitä parhaita termejä kuvaamaan ääntä. Soundissa on samaa soljuvaa kulkevuutta kuin hyvässä vinyylisoittimessa, helppoa ja mukaansa tempaavaa luonnetta. Ei tukkoisuutta tai tarpeetonta pehmoilua, vain helppoa kulkevuutta.

”Soundissa on samaa soljuvaa
kulkevuutta kuin hyvässä
vinyylisoittimessa.”

Monen pikkukannettavan kompastuskivi, äänenpainevarat bassopitoisella musiikilla, eivät nekään kaada Beolit 15:a. Rinneradion Pan-levyn huomattavan raskaasti jyskivä kakkosraita Helmi ei saa aikaiseksi häiriöitä. Samaa biisiä isoilla subbareilla kuullut kyllä huomaa, että Beolit vaivihkaa rauhoittaa alimpia jytinöitä. Tekee sen vain niin taitavasti, että aiheeseen perehtymätön ei välttämättä huomaa mitään.

Hyvin haluttava

Beolit 12 oli niin hyvä, että minäkin sellaisen ostin. Se maksoi 699 euroa ja nyt uusi Beolit 15 pistää paremmaksi äänenlaadussa, käytettävyydessä ja akkukestossa. Ja maksaa kaksi sataa vähemmän. Vaikea siitä on olla pitämättä.

Beolit 15:n ulkoasu on sama kuin Beolit 12:ssa. Aitoa nahkaa oleva kantohihna, pyöreänurkkainen ja tukeva olemus sekä päällä oleva varmasti kaikille älypuhelimille merkistä ja mallista riippumatta sopiva kaukalo. Kaukalon pohja on vielä kumimaista materiaalia ja siten estää puhelimen liukumista ympäriinsä.

Paremman äänenlaadun, Bluetoothin ja kolminkertaisen akkukeston lisäksi Beolit 15:ssa on yksi hyödyllinen lisäominaisuus. Siinä on USB-latausliitäntä puhelimellesi eli musiikkia streamaavan puhelimen, tai tabletin, kanssa ei tarvitse huolehtia sen akunkestosta.

Taidan joutua vaihtamaan hyvin palvelleen Beolit 12:ni tuoreempaan malliin.

Lyhyesti: Helposti siirreltävä ja erittäin hyvä-ääninen Bluetooth-aktiivikaiutin
Hinta: 499 euroa
Valmistaja: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen -kauppiaasi:

Kirjoittaja

3 Comments

 1. giulietta

  Aivan loistava laite. Omistan
  Aivan loistava laite. Omistan myös tuon Beoplay A2:sen. Mutta tuo on tosiaan isolla marginaalilla parempiääninen laite. Suosittelen

 2. Naispuolinen työkaveri kysyi
  Naispuolinen työkaveri kysyi minulta, tiedänkö mitään sellaista vehjettä, millä voisi kuunnella puhelimesta musiikkia. Kerroin tietäväni, joten kävimme kuuntelemassa liikkeessä A2:sta, jota olin itse aikaisemmin kuullut, ja hyväksi todettiin. Sanoin kuitenkin, että kokeilee myös tuota isompaa, josta minullakaan ei ollut mitään käsitystä. Ero oli kyllä merkittävä ja lopputulema oli se, että tämä lähti mukaan kotiin.

  • Samu Saurama

   Jos ei tarvitse joka päivä
   Jos ei tarvitse joka päivä kainalossa kantaa puistoon mukaan niin Beolit 15 on aika ehdoton. Paino ei haittaa yhtään normaalissa kotiympäristössä sitä, että kaiuttimen ottaa juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap