Juuri talven kynnyksellä markkinoille saapunut Beoplay A2 on tanskalaisvalmistajalle kahdellakin tapaa uutta ajattelua. Yksi asia on se, että se on ensimmäinen Bang & Olufsen, jossa on Bluetooth-yhteys. Aikaisemmin valmistaja on jääräpäisesti pitänyt kiinni häviöttömästä Airplay-tekniikasta, mutta nyt hyväksynyt sen, että tuoreimmat Bluetooth-versiot (Bluetooth 4.0 A2:ssa) ovat moneen käyttöön enemmän kuin riittäviä.
Toinen iso asia on se, että A2 on kaikkein halvin Beon soittopeli. On, kuulokkeita on, mutta ne ovat eri asia, yhden ihmisen ratkaisu. Toiseksi halvin on jo aikaisemmin testattu Beolite 12, Beoplay A2 maksaa vain noin puolet Beolitin hinnasta.
Ai niin, jos huomaat ulkonäössä yhtenevyyksiä näiden kahden laitteen välillä niin se varmaan johtuu siitä, että sama suunnittelija, Cecilie Manz, on miettinyt molemmat tuotteet.
Mutta mitä siis saadaan kun kokoa pienennetään, hintaa halvennetaan ja lisätään markkinoiden painostuksesta tekniikkaa? Laatu – käpälätuntumalta, korvatuntumalta ja silmäillen – on edelleen korkealla. Bang & Olufsenilla ei oikein ole varaa tehdä huonoa.
Ydinasiat, keveys ja laatu
Kotelon ydin on alumiinia. Valmistajalla on materiaalin käytöstä ja viimeistelystä poikkeuksellisen paljon kokemusta (tekee esimerkiksi Aston Martinille alumiiniosia). Alumiini mahdollistaa erinomaisen yhdistelmän keveyttä ja jäykkyyttä. Keveys on hyvin oleellista kannettavalle ja taas ilman riittävän jäykkää koteloa ei kunnollinen bassotoisto ole mahdollinen.
Tipan yli kilon massa tarkoittaa vahvaa ja laadukasta uskottavuutta, mutta samalla myös sitä, että A2 ei ole taskukaiutin. Reppuun tai laukkuun se sen sijaan litteytensä ansiosta sujahtaa helposti. Myös läppärilaukkuun, jos haluat esitykseesi huomattavasti enemmän tyyliä kuin tietokoneesi vakiopiipittimet tarjoavat.
Päädyssä olevat liitännät ovat 3,5-millisella miniplugilla äänisignaali sisälle, USB-liitin, josta saat sähköä esimerkiksi puhelimellesi tai tabletillesi ja perinteinen pyöreä laturiliitäntä. Ei, ei mikro-USB:tä latausliittimenä. Miksei? Koska sillä voi siirtää vain hyvin vähän virtaa ja Beoplay A2:n akun lataus kestäisi liian kauan.
Suoraa puhetta
Valmistaja sanoo miellyttävän selkeästi (eli ei markkinointiosaston kumihymyllä), että normaalikäytössä A2 soi täyteen ladatulla akulla noin päivän. Mutta koska se pystyy varsin suuriinkin äänenpaineisiin ja puhaltamaan tilaan kunnolla bassoa niin sen hyödyntäminen tietysti lyhentää käyttöaikaa. Ja vastaavasti ihan hissuttelemalla voidaan päästä vuorokauden mittaiseen soittoaikaan.
Tämä ei ole ihan pieni saavutus kun ottaa huomioon, kuinka isot vahvistimet BeoPlay A2:ssa on. Bang & Olufsen selvästi halusi luun kurkkuun kilpailijoille. Minä luulen, että ei mennyt pelkkä luu vaan monelle koko hevosen ruho – BeoPlay A2 on nimittäin kannettava aktiivikaiutin, jossa on 180 wattia hetkellistä tehoa. 180 WATTIA! Jatkuvaa ilmoitetaan hieman rauhallisemmin 2 x 30 wattia, joka sekin olisi jo ennätys.
”Kannettava aktiivikaiutin,
jossa on 180 wattia
hetkellistä tehoa.”
Tehoa tarvitaan paljon siksi, että pienen kotelon hyötysuhde bassoilla on heikko. Se kannettavuus on siis kompensoitava runsaalla teholla. Isoa koteloa taas ei kukaan halua kuskata mukana eli se ei vain ole vaihtoehto.
Bang & Olufsenilla on oma artikkeli siitä, miten tuo määrä sähkötehoa revitään irti kannettavan akusta niin, ettei virta lopu puolivälissä toista biisiä. Hyötysuhteen yleisen maksimoinnin lisäksi se selkein juju on virtalähde. Se seuraa musiikkisignaalia ja ottaa vahvistimille vain juuri sen verran virtaa, mitä soitettava signaali vaatii.
Ääntä kohti
Kaiutinelementteinä on noin kahdeksansenttinen laajakaistaelementti, 19-millinen diskantti ja pinta-alaltaan laajakaistaelementin kokoinen passiivisäteilijä bassoille. Ja sitten samat toiseen kertaan kotelon toisella puolella. Erillinen diskantti auttaa pitämään korkeiden äänien toiston laadukkaampana kuin pelkällä laajakaistalla pystyisi – etenkin silloin kun kaiutinelementti ei sojota laserintarkasti kohti kuuntelijan korvaa.
Beolit 12 soi hyvin tasapainoisesti ja miellyttävästi. Hifiharrastajankaan on vaikea osoittaa sormella mitään, mikä särähtäisi korvaan, olisi hoidettu puutteellisesti tai sen enempää alkaisi kuin jäisikään kaivertamaan. Täyteläinen, erotteleva, miellyttävä ja kohtelias ovat sanoja, jotka tulevat mieleen Beolit 12:a kuunnellessa.
Miltä kuulostaa BeoPlay A2 heti perään samoilla kappaleilla? Bassopäässä on yhtä hyvin voimaa ja uskottavuutta, ehkä jopa tipan enemmän potkua, ryhtiä. Ei juuri tarvitse epäillä valmistajan lupausta 55 hertsiin ylettyvästä bassopäästä. Ei basso potki samalla tavalla kuin isoissa hifikaiuttimissa, mutta suhteessa kokoon tulos on puhtaasti hämmentävä. Keskialue on isoveljensä lailla selkeä, mutta heleyttä ja elävyyttä uudessa pienessä lituskassa on enemmän. Ei yhtään korviin särähtävää äksyilyä, mutta hieman lisää artikulaatiota, hieman lisää kimallusta.
Lisäksi A2 tekee sen, että ympärisäteilevänä se luo suuremman äänikentän, täyttää tilan paremmin äänellä sen sijaan, että musiikki vain soisi yhdestä pisteestä. Puristinen hifikönötys oikeaoppisessa kaiutinkolmiossa ei kuitenkaan kuulu kannettavan kaiuttimen kanssa elämiseen joten BeoPlay A2:n monessakin suhteessa iso ääni on juuri oikeanlainen.
Älä ota etäisyyttä
Bang & Olufsen Beoplay A2 on äärettömän hieno tuote. Se soi hyvin, sen akunkesto on pitkä ja keveytensä ansiosta A2 kulkee vaivattomasti makuuhuoneeseen, keittiöön, parvekkeelle, puutarhaan, puistoon, merelle – miten pitkälle vain haluat sen viedä. Te, jotka haluatte pitää tiukasti kiinni stereovahvistimen ja siihen liitetyn kaiutinparin paremmuudesta, älkää sitten käykö kokeilemassa A2:a. Saattaa tulla harmaita hiuksia.
Langattomuus helpottaa elämää ja toimii ongelmattoman hyvin. A2:n Bluetooth-yhteys tukee kahdeksaa käyttäjää eli aika varmasti kaikki taloutesi laitteet – puhelimet, tabletit ja tietokoneet – voivat kaikki olla yhteydessä A2:n ilman, että paritusta pitää tehdä vähän väliä uudestaan. Jos haluat toimia DJ:nä (yksin tai kaverisi kanssa) niin kaksi laitetta voi olla kiinni yhtä aikaa. Kun yhdestä laittaa musiikin soimaan niin toisen ohjelma stoppaa.
Jos joku ongelma pitää osoittaa niin se on tavallaan hassu. Nimittäin A2:n ääni on niin hyvä, niin puhdas ja niin miellyttävä, että sitä toki soisi saavansa vielä nykyistäkin enemmän. Varsinkin, jos musiikki sattuu olemaan bassopitoista jytkettä ja ollaan ulkona, missä ei ole bassopäätä tukevaa ja korostavaa huonetta ympärillä. Parhaiten äänenpainevarat riittävät ulkosalla kun kevyen laitteen pitää lähellään.
”BeoPlay A2:n äänenlaatu
on paljon parempi
kuin uskaltaisi kuvitella.”
Älkää ajatelko, että BeoPlay A2:n kapasiteetti olisi pieni. Se riittää sekä pilaamaan puistossa naapuripiknikin että saamaan kerrostalossa harjanvarsikomppaajan hereille naapurista, väärinkäytettynä. Mutta kun saa jotain tosi hyvää niin ainahan sitä tekee mieli vielä enemmän.
Tässä hintaluokassa alkaa olla kilpailua koska useampikin hifivalmistaja on keksinyt, että tuorein musiikkia kuluttava sukupolvi haluaa parhaat biisit sinne, missä itse on, eikä hinata itseään sinne, missä perinteiset stereot ovat asennettuna. Hyviä vaihtoehtoja on muitakin, mutta toisaalta, BeoPlay A2:n äänenlaatu on paljon parempi kuin uskaltaisi kuvitella väljään takintaskuun mahtuvalta lätkältä ja tietysti monelle se nimi, Bang & Olufsen, tuo aika ison lisän soittopelin arvokkuuteen ja haluttavuuteen.
6 Comments
Mielenkiintoinen laite!
Mielenkiintoinen laite! Teksti kuulosti kovin samanlaiselta kuin aiemmin kovasti kehutun JBL Charge 2:n arvostelussa, joten mitäs ole Samu noiden kahden eroista tai paremmuudesta? Hintaa B&O:lla on kuitenkin lähes 3x…
Charge 2 on hauska, mutta on
Charge 2 on hauska, mutta on B&O:n soundi toki hienostuneempi, aika paljonkin. A2:n bassopää ylettää alemmas ja lisäksi se tekee yleisesti isomman soundin ympärisäteilevän rakenteensa ansiosta. Mutta se myös tosiaan maksaa enemmän.
Kiitos Samu! Eli äänenlaatu
Kiitos Samu! Eli äänenlaatu on parempi kuin JBL:ssä, mutta mites on tilanne määrän suhteen? JBL:stähän lähtee bassoakin ihan mukavasti, tosin isommilla voimakkuuksilla melkoisella säröllä, niin mites B&O pärjää tuon suhteen?
Vähän vaikea sanoa kun
Vähän vaikea sanoa kun testitila oli kahdelle mallille eri, mutta kyllä B&O taitaa viedä äänenpaineenkin suhteen voiton. En tiedä, miten reilua tosin on verrata 150e ja 350e laitteita keskenään, kyllä lisärahalla pitääkin saada lisäarvoa.
Hyvä teksti! Minkämoisilla
Hyvä teksti! Minkämoisilla arvoilla laitteen laturi puskee laitteeseen virtaa?
Kävin testaamassa Beoplay A2
Kävin testaamassa Beoplay A2 kaiutinta. Napakkuus bassoilla puuttui, tuntui, että turhan alas yritetty venyttää toistoa, ehkä hieman loudnessmainen ääni, mutta varsin miellyttävä kuunnella.
Samassa testasin B&W T7 kaiutinta, mutta se oli niin suuntaava ääneltään, että kuuntelut loppui yhteen biisiin.
Testaan vielä Beoplay A9, jos siitä tulisi seuraava hankinta Beoplay 2:sen kanssa.
Jos en ihan väärin katsonut, niin edelliseen sanoisin 2000mA olis ollut.