fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Vesa-Matti Loiri – Pyhät Tekstit – Warner Music

Olenkohan minäkin vähän (poppa)ukkoutumassa, kun aiemmin Loirin levyt eivät ole herättäneet kiinnostusta ja nyt intuition ohjaamana tähän tartuin. Jo ensimmäinen, suomalaiskansalliseen alkukotiimme johdatteleva Mieleni Minun Tekevi sekoittaa pasmat. Noitarumpumainen jyminä ja maan alle kurkottelevat bassot luovat väkevät pitkospuut, joita pitkin mestarin on helppo tulkita.

”Alkukantaista, jopa
raskaan rockin
poljentoa havaittavissa.”

Olen metsästellyt vuosien varrella maagisia ja ylimaallisia hetkiä musiikkikappaleilta. Tässäkin sellainen kuullaan, kun koskettimet tulevat mukaan ensimmäisen kerran. Loirikin heläyttää siinä niin kauniisti. Seuraavaksi toden teolla iskee vasta levyn kymmenes kappale, Erillinen. Siinä on alkukantaista, jopa raskaan rockin poljentoa havaittavissa. Samanlaista jylhyyttä kumpuaa sisintä liikauttavassa Maan Suolassakin.

Levyn 20 kappaletta on liikaa. Kun sovituksissakaan ei ääripäitä kurkoitella, niin melkein puolet olisi voinut pudottaa pois ja heittää ne vaikka bonuslevylle. Kolme levyn kipaleista olisi voinut jättää tyystin tekemättä. Esimerkiksi Isä Meidän-rukous ja Kymmenen käskyä (just ne) eivät taitu uusiosävellysten muottiin. Sulateltavaa on myös Sydämeni On Minun, 50 cent-tyylisessä hip hop/R&B-pumppauksessa.

”Kuuntele sanoja ja
kuuntele Loiria.
Muista nenäliinat.”

Vesku kuulostaa paikoitellen edesmenneeltä Kari Tapiolta, mutta onneksi omiin, eikä toisen mestarin maneereihin ja fraseeraukseen ei sorruta, vaan laulu on enemmän narratiivista ja pohdiskelevaa. Ehkä oli parempikin, ettei laajempia äänialoja ole yritetty, sillä pari korkeammalta laulettua lainia kuulostaa ”jänniltä”. Pienistä harha-askelista huolimatta tässä olisi maallistuneen ja vain oravanpyörän raastavaa soundia fiilisteleville opus, jossa on ”the” sanomaa. Ikivanhoissa kulttuureissakin sen jo tiesivät; hiljennä tahtia, muista rakastaa, kunnioita elämää, pyydä ja anna anteeksi ja muista elää!

Ota mukava asento, hämärrä kuuntelutilan valaistusta, laita volumea, niin että musiikki peittää kaikki muut äänet ympärilläsi ja ajatukset päässäsi. Kuuntele sanoja ja kuuntele Loiria. Muista nenäliinat.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap