fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Triptykon – Melana Chasmata – Century Media

Pienessä kylässä, Sveitsin maaseudulla varttunut Thomas Gabriel Fischer a.k.a. Tom G Warrior eli lapsuutensa lähes puhumattomana ja eristyksissä muusta maailmasta. Miehen kertoman mukaan, kyläläiset halveksivat ja hyljeksivät omituista perhettä. Vanhempien huidellessa ties missä pikku-Thomas joutui oman selviytymisensä lisäksi hoivaamaan nurkissa pyöriviä kymmeniä kissoja.

Depressiivinen ja painostava ilmapiiri sai valonpilkahduksen kun Thomas tapasi koulussa saman oloisen hissukkapojan, jonka suurena intohimona oli heavy metal. Metallimusiikki iski lujaa myös kovia kokeneeseen Fischeriin, väylä lapsuuden ja nuoruuden mentaalisen taakan purkamiseen oli löytynyt. Jo nuorukaisen ensimmäinen kokoonpano Hellhammer saavutti kulttimaineen. Sitä seurannut Celtic Frost rikkoi raja-aitoja ja toimi suunnannäyttäjänä monille tämän päivän metallibändeille.

Musiikillisesti miehen uuden kokoonpanon, Triptykonin, albumi aaltoilee eteerisestä ambient-tunnelmoinnista aggressiiviseen extreme metal-junttaan, painopisteen ollessa hitaissa kuolemanvakavissa kappaleissa. Tom G Warriorin kitarointi on edelleen omaperäisen ja kummallisen kuuloista, mutta se luo hänen rujojen laulutulkintojen kanssa kryptisen leiman Triptykonin musiikkiin. Kuiskimalla suhistut lainit ja hauras väninä muistuttavat Celtic Frost ajoista, mutta ovat edelleen toimivia tehokeinoja. Myös karskimpi ärinä aiheuttaa vilunväreitä. Oopperamaiset naisvokaalit kuljettavat niin ikään synkkään ja majesteettiseen tunnelmaan. Jos tuonpuoleiseen vievän Styx-virran lautassa olisi stereot, niin Melana Chasmata olisi asiallinen levy, sielun valmistautuessa viimeiseen näytökseensä.

Toisen sveitsiläisen avantgarde-taiteilijan, H.R. Gigerin, hulluuden rajamailta haetut fantasiamaailmat luovat oikeanlaisen visuaalisen ilmeen albumille. Mm. Alien-yhteyksistä ja väristyksiä aiheuttavista seksuaalista taideteoksistaan tunnettu mies omaa pitkän yhteisen historian Warriorin kanssa. Giger teki kansitaiteet jo Celtic Frostin alkupään tuotannolle kolmisenkymmentä vuotta sitten. Jotain alkukantaisen eroottista, kätkee myös Triptykonin musiikki sisälleen, sillä varsinkin yöaikaan kuunneltuna se viettelee mielen ja kehon hypnoottiseen tanssiin. Hiljaisuuden laskeuduttua valtaa tunne, että on koskettanut jotain, mikä ei ole tästä maailmasta.

Olen edelleen vihainen itselleni siitä, että en useamman Sveitsissä vietetyn vuoden aikana saanut aikaiseksi vierailua H.R. Gigerin museossa. Valokuvien perusteella aistit saisivat siellä melkoista runtua ja pieniä yksityiskohtia riittäisi ihmeteltäväksi varmasti koko päiväksi.

H.R. Gigerin museo: www.hrgigermuseum.com

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap