fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Rédemption – Kalevi Kiviniemi plays the historic Stahlhuth-Jann organ of St. Martin’s Church, Dudelange, Luxembourg – Organ Era Fuga SACD

Paholainenko mellastaa kirkossa? Ei, se on Kalevi Kiviniemi improvisoimassa Luxemburgin kansallishymnin Ons Heemecht pohjalta. Luxemburgin Dudelangen Martinkirkon 78-äänikertaiset Stahlhuth–Jann-urut pauhaavat, soinnut kieppuvat, tremolot värisevät, juoksutukset viuhuvat, jalkiosävelet jylisevät.

Improvisaatio tulee yllätyksenä piilotetulla bonusraidalla, jota edeltää levyn varsinainen päätöskappale, hartaita sointuja toisensa perään raskaasti pinoava Olivier Messiaenin urkuteos Ikuisen kirkon ilmestys. Myös muut teokset ovat ranskalaista, lähinnä romanttista urkumusiikkia César Franckista Marcel Dupréen.

Gabriel Faurén viisi preludia ovat pianokappaleiden sovituksia, joissa kuullaan mahtiurkuja myös huhuilevan pehmeinä ja kuulaina.

Kalevi Kiviniemi on menestyksekkäimpiä suomalaisia instrumentalisteja. Hän konsertoi ympäri maailmaa ja on tehnyt yli 150 levyä. Luottoäänittäjä Mika Koivusalo luo todenmukaisen surround-äänikuvan, jossa kirkkotilassa leviävät äänimassat saavat tehota sopivalla etäisyydellä koko painollaan.

Ons Heemecht -improvisaatio on nähtävissä osoitteessa www.youtube.com/kalevikiviniemi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap