fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Putumayo Presents – Celtic Christmas – Putumayo World Music

Kaihoisat ja kauniina kaartelevat melodiat eivät tällä kerralla tähtää pillipiiparikirmailuun. Tunnelma on verkkainen, joskin myös vapautunut. Improvisaatioilla ei mässäillä joulun yleistapojen malliin. Ylöspanossa eli ilmeessä on harkittua uskallusta kunnianhimoiseen suuntaan. Levyltä kannattaa poimia esimerkiksi Gothardin kolmen sisaruksen Little Drummer Girl (vrt. -Boy). Samaten Bohemian alueelta olevan Venceslas -kuninkaan nykivää kulkua on leppoisaa seurata.

Persoonallisesti mennyttä tapailee Aran-saarelta oleva laulaja, sean-nós perinnettä esittelevä Lasaitfhíona Ní Chonaola, jonka geelinkielinen Nollaig Bhán (White Christmas) on vähän kuin vilkas käsipäivää eri aikakausien välillä. Levyllä soivat myös Áine Minoguen harpun pehmeät Man-saaren terveiset kappaleessa Manx Jezebel Carol, sekä Dickensin Joululaulusta (Christmas Carol, suom. Tero Valkonen, Basam Books 2001) kuulu God Rest Ye Merry Christmas. Uuteen vuoteen kuulijaa ohjaa Auld Lang Syne (Robert Burns, 1788), Uuden Vuoden aattoillaksi kirjoitettu laulu.

Joulu on kannustanut muusikot parhaimpiinsa soinnituksen ja soitinnuksen osalta, levollinen ilo täyttää mielen mustan vuodenajan päättyessä. Yksinkertaisuus ei jää vaille vivahteita, rikkaus syntyy joulun pakanuudenjälkeistä käsitystä myötäillen vähäisistä, mutta merkityksellisistä tekijöistä. Tuttuja levyn irlantilaissävyt toki ovat, mutta nyt nautitaan vailla tyrkyn inhokkeita.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap