fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Päivi Hirvonen: Kallio – Nordic Notes 2022

Katko raudat ruosteiset pois ranteistasi

Päivi Hirvosen uusi soololevy on haukkamainen ja normeja rikkova syöksy läpi väkevien tunteiden ja laajojen elokuvamaisemien. Se liitää kirkkaan voimakkaana syksyisellä taivaalla ja yllyttää mukaansa.

Päivi Hirvonen on kansanmusiikin suunnalta ydinvoimansa ammentava säveltäjä, muusikko ja musiikin tohtori, jonka vuonna 2018 ilmestynyt ensimmäinen soololevy oli ehdolla vuoden parhaaksi etnolevyksi Emma-gaalassa. Sooloprojektinsa lisäksi hänet löytää myös mm. Okra Playground -yhtyeen riveistä, ja hän kiertää esiintymässä sekä maailmalla että kotomaassa.

Kallio-nimeä kantava uusi soololevy sisältää viulun, laulun ja tarinoiden punoksen, joka nousee korkealle. Taivaanrantaa pitkin levittäytyvät karismaattiset vokaalit, monipuolinen viulu, kansanmusiikin voima (välillä myös kotomaan rajojen ulkopuolelta tulleilta fiiliksiltä maistuva), mukaan punottu rokki ja poppi, vapautuksen ja rakkauden sanoma, sadepisaroiden tapaan näppäilevä raikas rytmi sekä kappaleiden väkevyyden nostatus tekevät tästä levystä kirkastavan elämyksen.

Kappaleissa käsitellään niin polyamorian rakkautta laajentavaa lempeyttä kuin ankeuden demoneista ja ihmistä kahlitsevista ja rajoittavista odotuksista ja määritelmistä vapautumista. Pari instrumentaalikappaletta puhuvat nekin paljon sanoitta.

Pari instrumentaalikappaletta puhuvat nekin paljon sanoitta.

Kallio-levystä tulee pakostikin mieleen Apocalyptica, sillä Päivi Hirvosen musiikki on kotonaan elokuvallisen jylhissä ja mahtipontisissa maisemissa. Lisäksi mielessä välähtelee (1990-luvun) CMX, sillä kumpaisessakin on jännällä tavalla samansukuista rokkaavaa energiaa ja mystiikkaa. Tässä on ison hallin verran ääniaaltoja yhden ihmisen toteuttamana. Aivan omanlaisenaan.

Levyn alussa näin mielessäni Päivi Hirvosen seisomassa jyrkänteen laella ikiaikaiset henget ympärillään leijaillen sekä valta ja voima äänessään katselemassa eteensä levittäytyvää maisemaa ja heittämässä tuuleen kaiken turhan ja ummehtuneen, mutta levyn loppuun päästyä siellä laella seisoinkin – tai ehkä jopa leijuin – minä itse, voima levitetyistä käsistäni kummuten. Kuulija oli päätynyt kokijaksi, levyn väki kuulijan lävitse kulkevaksi.

Sävellykset, sanat, laulu ja viulu: Päivi Hirvonen

Tuottajat: Päivi Hirvonen, Oona Kapari ja Pekko Käppi

Äänitys, miksaus ja ohjelmointi: Oona Kapari / Kuohu Records

Masterointi: Alho Audio Mastering

Äänitys: Lammaskallion Audio & Kuohu Records

Levy-yhtiö: Nordic Notes

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap