fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Judas Avenger EP + Laulaja Pekka Montinin haastattelu

Judas Avengerin miehet touhusivat alun perin cover-projekteja, mutta kuten usein käy, päättivätkin kokeilla siipiensä kantokykyä ja kirjoittaa biisinsä itse. Bändiläisten omien metallisankareiden (Manowar, Iron Maiden, Queensryche ja Judas Priest) vaikutteet ovat vahvasti kuultavissa yhtyeen ensimmäisellä julkaisulla. Ikioman tyylin hakemista on havaittavissa, mutta kaiken kaikkiaan EP sisältää parasta Suomessa tehtyä perinteistä metallia vuosiin.

Soittopuoli on kunnossa ja Montinin laulu on todella monipuolista, melodisemmasta tulkinnasta, halfordmaisten kirkumisten kautta örinään saakka. Ehkä ihan jokaiseen sektoriin ei kymppejä napsu, mutta hienoa työtä kuitenkin. Jatkossa ne vahvimmat osa-alueet kannattanee hioa huippuunsa. Esimerkiksi Empire of Dust lähtee Montinilta upeasti. Se on loistava kipale ja pärjää täysin kansainvälisessäkin vertailussa. Päänsisäiset heavysoturinikin laukkasivat kappaleen ensimmäisen kerran kuultuaan pitkin taistelutannerta, että mitä helvettiä!

Judas Avenger

Heavy metallin markkinat ovat kaventuneet, mutta ainakin Etelä-Amerikka, Saksa + entinen itäblokki ja osa Välimeren maista ottavat heidät heti omikseen, jos mahdollisuus suodaan. Ei muuta, kuin Nuclear Blastille promopaketteja lähettämään ja isompia saappaita jalkaan sovittelemaan. Harmi, kun emme asu Ruotsissa. Isolla rahalla ja hyvin ”varusteltuna” Judas Avenger voisi olla muutamassa vuodessa samassa kastissa kuin In Flames, Sabaton, Amon Amarth ja Hammerfall.

Laulaja Pekka Montinin haastattelu:

Jari: Oikein vanhan hevarin mieltä lämmittää, kun vanhakantaista metallia jytkivä yhtye jatkaa kunniakkaita polkuja! Oletteko muuten pitkään soittaneet samalla kokoonpanolla?
Pekka Montin: Kiitos! Aloitimme Manowar-tribuuttibändinä vuonna 2011. Viime tammikuussa kuitenkin tuli fiilis, että pitää kasata kunnon hevijyrä kasaan ja aloittaa perinteen ylläpitäminen myös oman materiaalin saralla. Suomi tarvitsee heavya, eikä iskelmää säröt päällä. Haluamme omalta osaltamme varjella ja ylläpitää aidon metallin sanomaa ja pitää huolen ettei totuus metallista unohtuisi uusiltakaan sukupolvilta!

Jari: Kerro vähän niistä Cover-jutuista, joita teillä on (ollut)?
Pekka Montin: Olemme soittaneet aiemmin tribuutti-iltamia mm. Manowarille (Dark Avenger) ja Judas Priestille (Judas Rising) omistettuna. Keikkapaikkoina ovat olleet mm. Turun Klubi, On the Rocks, Tuskan jatkoklubi sekä pieni määrä muita klubeja sekä yksityisjuhlia Suomessa (www.80smetalnight.com). Vastaanotto näille tribuuttiakteille on ollut Suomessa erittäin suotuisa ja niille on myös löytynyt kohtuullisissa määrin kuulijakuntaa sekä tilausta. Olemme tästä asiasta erittäin kiitollisia kaikille ihmisille, jotka ovat meistä kiinnostuneita ja lupaan että palkitsemme heidät myös tulevaisuudessa niin hyvin kuin vain osaamme. Meille tärkeää on tehdä musiikkia myös muille.

Jari: Onko joka jampalla samankaltainen heavytausta?
Pekka Montin: Itse laulajana ja bändin vanhimpana jäsenenä omaan jonkin verran enemmän taustaa bändeistä ja musiikillisesta toiminnasta ylipäätään, mutta myös muilta löytyy menneitä sekä nykyisiä bändejä sen verran niputettavaksi että sen perusteella voidaan todeta (ja kuulla) että jokainen on rokkiläksynsä tehnyt. Bändin toinen kitaristi Joni esim. soittaa tällä hetkellä myös Oz ja Rust n Rage -yhtyeissä, joten kaverin nuoresta iästä huolimatta meriittiä löytyy enemmän kuin monelta vanhalta parralta.

Jari: Millainen on palaute ollut eri puolilta?
Pekka Montin: Palaute on ollut enimmäkseen hyvää. Ulkomailta on ehtinyt tulla julki nyt kolme arvostelua, joiden yhteinen yleisarvosana hipoo siinä kahdeksan ja yhdeksän välimailla. Suomen arvioita odotamme mielenkiinnolla ja toivommekin, että levy päätyy asiantunteviin kätösiin arvosteltavaksi jokaisessa Suomen mediassa. Klaus Flaming ehtikin jo yhtä biisiämme radiossa soittaa, joten oikealla tiellä selkeästi ollaan.

Jari: Onko keikkoja tiedossa enemmänkin?
Pekka Montin: Keikkoja on nyt tiedossa kotikaupungissamme Porissa sekä sen ulkopuolella pienemmissä pitäjissä. Turun Klubille meidät buukattiin myös, mutta keikka peruttiin viime tingassa Klubin nykyisen vaiherikkaan tilanteen takia. Toivon mukaan myös suuremmat kaupungit saadaan otettua haltuun lähiaikoina. Takaan että se kannattaa myös tilaajan kannalta. Emme tuota pettymystä.

”Haluamme sanomaa ja
inspriraatiota enemmän
nykypäivästä kuin
satukirjoista”

Jari: Levy-yhtiö vai DIY-meininki?
Pekka Montin: Haluamme tehdä kaiken itse. Tarvitsemme muiden levylafkojen apua siinä vaiheessa kun tarvitsemme kontakteja sekä keikkoja myös Suomen ulkopuolelta. Muun toiminnan kykenemme hoitamaan ammattitaitoisesti itsekin. Lähivuosina tarkoituksena on tuoda tarpeeksi näyttöjä pöytään, jotta meistä voisi olla kiinnostunut jokin suurempi levylafka tai vastaava taho.

Jari: Jostain luin, että jatkossa Judas Avengerin tyyli tulee hieman muuttumaan. Tunnelmallisempaa, progempaa, synkempää?
Pekka Montin: Kyllä. Haemme tulevaisuudessa suorempaa linjaa, jossa yhdistettäisiin enemmän tunnelmallisempia ja aikuismaisempia elementtejä. Uskon itse, että nimenomaan se tunnelma on avain nykypäivän hevitouhuissa, koska sitä ilmenee nykypäivän musiikissa muutenkin aivan liian vähän. Myös lyriikoissa örkit ja paholaiset saavat luvan siirtyä tulevaisuudessa vakavimpien aiheiden tieltä. Haemme inspriraatiota tällä hetkellä siitä mitä nykypäivän maailmassa, moraalikäsitteissä ja ihmisissä tapahtuu. Haluamme sanomaa ja inspriraatiota enemmän sieltä käsin kuin satukirjoista. Tuleva sinkkumme tulee kantamaan nimeä ”Lies Within Me”. 80-luvun ilmaisu tulee olemaan tällä sinkulla lähempänä kuin koskaan aijemmin.

Jari: Minkälaisia haaveita Judas Avengerin kanssa? Onko teillä selkeä suunnitelma?
Pekka Montin: Haaveillahan voi aina, heh heh, mutta kyllä tässä ollaan sillä linjalla matkassa, että tuodaan vuositasolla näyttöjä nyt vain pöytään ja katsotaan mihin se vie. Olemme omistaneet elämämme musiikille sekä heavyn luomiselle. Omat uhrauksemme tämän aiheen tiimoilta ovat olleet suuria, mutta samalla myös itsellemme kannattavia. Emme voi teeskennellä olevamme jotain muuta kuin mitä olemme.
Meille maailmassa ei ole muuta konkretiaa kuin heavy ja musiikki. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän turhaa. Toki rakastamme läheisiämme, ystäviä ja mahdollisia kuulijoita samalla mitalla kuin itse musiikkia. Fanien ja muiden ihmisten palaute, sekä toiveet ovat meidän olemassaolomme kannalta elintärkeitä, joten toivoisinkin itse että saavuttaisimme paljon kontakteja, joiden missio on sama kuin meillä – palvella heavya ja elävää musiikkia.

”Musiikki voi kaikesta
taantumasta huolimatta
yllättävänkin hyvin
Suomessa.”

Jari: Pori ja metalli? Onko kaupungissa ”metalligenreä”. Onkohan enää muuten oikein missään?
Pekka Montin: Kyllä niitä on yllättävänkin paljon. Musiikki voi kaikesta taantumasta huolimatta yllättävänkin hyvin Suomessa. Suomessa ja Euroopassa kuunnellaan metallimusiikkia todella paljon ja tästä todisteena erittäin mairittelevat levymyyntilukemat Suomessa. Metalli taitaa olla ainoita genrejä, jotka myyvät vielä fyysisiä levyjä ympäri maailman. Fanit eivät petä. Metalli on totta.

Jari: Onko perinteisen heavyn puolelta maailmalla tuoreita bändejä, joita kannattaisi kuulostella. Seuraatko ylipäätään miten ahkerasti uusien bändien edesottamuksia?
Pekka Montin: Kyllä niitä jonkin verran on, koska olen jakanut heidän kanssaan aiemmilla bändeillä useita keikkoja. En seuraa kovinkaan tiivisti nykyajan heavyskeneä, mutta olen tietoinen, että etenkin Helsingissä, Turussa ja Tampereella kysyntä heavyä kohtaan on edelleen aika korkealla. Uusille heavybändeille on selkeää tilausta alan diggareiden keskuudessa, joita mahtuu Eurooppaan edelleenkin yllättävän paljon. Kreikassa taas tuli keikkailtua vanhan bändini Evil-lÿnin tiimoilta ja siellähän tuli huomattua, että jengille ykkösjuttu on nimenmaan se HEAVY METAL!

Jari: Toivottavasti esimerkkinne kannustaa muitakin perustamaan heavy metal-bändejä. ”Suvun” on jatkuttava. Tekin olette hyvä esimerkki siitä, että kyseisellä musatyylillä on mahdollisuus tehdä virkeää ja toimivaa materiaalia. Onnea ja menestystä. Valitsemanne ei ole helpoin tie, mutta se on ainakin rehellinen!
Pekka Montin: Kiitos Jari! Sinun kaltaisia liittolaisia tämä musiikki ja kulttuuri juuri tarvitsee! Stay Metal!

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap