fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Host – IX – Nuclear Blast

Puritaanien haudalla

Paradise Lost -miehet Holmes ja Mackintosh sukeltavat sivuprojektillaan dark waven ja elektronisen musiikin syövereihin. Erittäin mielenkiintoisen kokonaisuuden ovat hevihirmujen kauhistukseksi aikaiseksi saaneet.

Paradise Lost-arvosteluja on Audiovideossa ollut useita, mutta minkäs teet, 1990-luvun alkupuolella alkanut fanitus ei irrota otteestaan. Yhtyeellä oli laihat vuotensa, mutta viime aikoina suunta on ollut (pääsääntöisesti) ylöspäin. Fanien mielestä pahin notkahdus tapahtui vuonna 1999, elektroniseen poppiin kallellaan olleen Host-albumin myötä. On siis rohkea veto poitsuilta nimetä uusi projekti haukutuimman julkaisunsa mukaan. Kun vielä hurauttavat kokeellisuudella ja syntikkajutuilla päätyyn saakka, niin onhan tässä pureskelemista ja totuttelemista.

Levyn suoraviivaisimmat ja helposti lähestyttävimmät kappaleet keho toki ottaa haltuun saman tien. Esimerkkinä A Troubled Mind -synkistely, jonka pulsoivan hypnoottisen biitin ympärille pieteetillä kasattu kokonaisuus vie mukanaan. Mutta on tuo videobiisi Tomorrow`s Skykin loistava. Synat piipittämään, kunnon basson murahdus, Bat&Ryyd-komppi rullaamaan ja menoksi! Mulkosilmäisten sarvipäiden kappaleissa taidettiin hörppiä touhukkaina kaljaa, Hostin tarjoillessa särpimeksi harmaata lohduttomuutta ja karvasta kalkkia. Lyriikkapuolella synkkyyttä on annosteltu koko albumin mitalta sen verran topakasti, että kuuntelua kannattaa palastella osiin, kappaleiden inhorealismin ja kipuilun ihon alle kaivautumisen estämiseksi.

Lyriikkapuolella synkkyyttä on annosteltu koko albumin mitalta

Levyn soundit ovat raikkaan murakat ja varsinkin mataliin ääniin on keskitytty tuotannossa huolella. Oikeiden soittimien ja koneiden liittokin on saatu tyylikkääseen balanssiin, siellä täällä taitaa viulutkin vingahdella. Kappalerakenteita ja yleisfiilistä analysoidessa havaitsee, ettei Hostin musiikillinen anti kovin kauaksi Paradise Lostista heitä, vaikka titityyn alle on pääbändin maneereita koetettukin piilotella.

IX on onnistunut julkaisu tällaisenaankin, mutta joku iloisempi veto olisi tuonut vaihtelua totaaliseen synkistelyyn. En uskalla teille kroonisesta musiikillisesta puritanismista (KMP-syndrooma) kärsiville ihmeparantumista luvata, mutta saatatte kokea pienimuotoisen energioiden reinkarnaation, jos annatte Hostin pienissä erissä teitä lääkitä.

Host-Holmes-ja-Mackintosh
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap