fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Green Day – Saviors – Reprise

Rokkibensaa

No nyt! Pitkään vaisuna ja väsyneenä häilyillyt melodisen punkin veteraani on tehnyt raikkaanoloisen, menneet kulta-ajat mieliin palauttavan konstailemattoman albumin. Ennustan Saviorsin löytyvän kriitikkokollegoiden ja fanienkin vuoden 2024 parhaiden julkaisujen listoilta.

Megamenestykseksi noussut Dookie julkaistiin melko tarkalleen 30 vuotta sitten. Liekö pyöreä juhlavuosi toiminut kimmokkeena kaivella rypistynyt menestysresepti perstaskusta ja rustata menevä rock/punklevy. Paisuteltujen konseptialbumien ja muuten vaan hutikutien jälkeen Saviors kuulostaa kotiinpaluulta, tarjoten koskettavia balladeja (Good Night Adeline, Suzie Chapstick, Father to a Son, Fancy Sauce), groovaavia keskitempopomputteluja (The American Dream Is Killing Me, One Eyed Bastard, Dilemma), ja suoraviivaisempia kipaleita (Look Ma, No Brains!, 1981, Coma City).

Omimmillaan kolmikko on mielestäni parin minuutin rullauksissa, joissa kaasupoljinta painellaan kohti lattiaa alkutahdeista viimeisille sekunneille saakka. Toisaalta yhtyeen melodiataju ja tarttuvien biisien kirjoittamistaito yltää hienosti moneen tempoon ja tunnelmaan. Esimerkiksi Dilemma, joka tuntui aluksi yksioikoiselta renkutukselta, mutta onkin kuuntelukertojen myötä ajanut itsensä levyn parhaimmistoon. Mister X -tekijä lähettää terveisiä!

Onneksi turhaa sliippaamista ja tuunaamista on vältelty.

Albumin soundeissa ei tietenkään ole valittamista. Sitä rahanpaskaakin on kertynyt sen verran, että parhaita studioita käytetään, huipputuottajat valitaan ja studioaikaakin on käytetty niin paljon, että varmasti riittää. Onneksi turhaa sliippaamista ja tuunaamista on vältelty. Olisihan se noloakin, jos punkiksi mielletyn yhtyeen julkaisulla ei jytinälle ja särölle olisi miksauksessa tilaa annettu.

Tiedä mitä kaikkea Green Day ehtiikään vielä tehdä, sillä teinivuosista yhdessä raatanut kolmikko on vasta vähän päälle viisikymppisiä. Saviorskin on jälleen niin onnistunut kokonaisuus, että sen avulla pelastuu (toivottavasti) useampi nuoremman sukupolven musiikinkuluttaja bittinikkarien ja tekoälyn luoman konemusiikkihirviön kidasta.

Green Day - Saviors
Green Day lokakuussa 2023
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap