fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Blind Guardian – Beyond the Red Mirror – Nuclear Blast

Maksimaaliset 71 minuuttia kestävä levy pursuaa kuin runsaudensarvi. Jo pelkästään kuoroja kuullaan eri puolelta maailmaa useita. Sanoja on kappaletta kohden novellin verran ja kansivihkosta voi puhua kansikirjana. Eikä siinä vielä kaikki, kylkiäisinä tulee iso kasa looppeja, sinfoniaorkesteria ja perkussioita.

1980-luvun alkupuolelta asti toiminutta Blind Guardiania on hankala verrata johonkin toiseen raskaan rockin yhtyeeseen. Metallinen ”pikkuveli” voisi olla Tobias Sammettin Avantasia-projekti ja varsinkin sen alkupään ”metallioopperat”. Avantasian musiikki on viimeisten levyjen myötä etääntynyt power-metallista ja ajautunut valitettavasti kohti tavanomaisempaa hard rockia. Blind Guardian sitä vastoin lisää kierroksia ja sekoittaa perinteiseen power-metalliinsa progressiivisia elementtejä, jopa 1960-luvun The Who:n hetkittäin mieleen tuoden. Välillä käväistään Queenin mahtipontisissa tunnelmissa kunnes modernimpi voimametalli ottaa taas vallan.

Blind Guardian

Soundimaailma on saatu, uskomatonta kyllä, hienosti balanssiin ja suunnattoman äänimassan seasta melodiat ja kappaleiden hienoudet ovat helposti löydettävissä. Olen sivukorvalla seurannut yhtyeen touhuja vuosien ajan ja itselleni kovin juttu on tullut oman tuotannon ulkopuolelta. Blind Guardian laulaja Hansi Kürsch:in ja Iced Earth-yhtyeen kitaristi Jon Schaffer:in yhteisprojektin Demons & Wizards:in debyyttilevy on minulle yksi kovimmista heavylevyistä ikinä.

Blind Guardianin pitkään uraan mahtuu monen tasoista julkaisua. Beyond the Red Mirror on nin komeaa kuultavaa, että se taitaa kivuta koko tuotannon piikkipaikalle. Levyn keskivaiheilla jättimäisen tuotannon alta paistaa sävellyksellistä tyhjäkäyntiä, joten aivan kympin levystä ei ole kyse, mutta kiitettävä arvosanan se heittämällä saa.

Livenä Blind Guardiania pääsee ihmettelemään kesäkuun alussa, kun yhtyeen mielikuvitusmaailma avataan Helsingin Nosturissa 2.6.2015.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap