fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Battlelore – The Return of the Shadow – Napalm Records

Sinne ja vieläkin pidemmälle

Virvatulen lailla loimuava The Return of the Shadow on onnistunut paluu yli 20 vuotta Tolkienin kirjasaagoista kehystarinansa ammentaneelta fantasiametallibändiltämme.

Kirsi Salosen luoma upea kansitaide toimii oivana tervetuliaistoivotuksena kaikissa väreissä hehkuvaan fantasiamaailmaan. Albumi ei musiikillisesti kalpene kuvituksen kanssa, sillä The Return of the Shadow on kuin roolipeli, romaani ja heavyalbumi samassa paketissa. Kunnianhimoisen ja moniulotteisen maailman ”läpipelaamiseen” täytyy ajan lisäksi olla kaikki keskittymistä häiritsevät impulssit minimissään.

Vuosien saatossa hioutuneen, uniikin Battlelore-soundin tunnistaa ensisekunneista alkaen. Äänimaisemassa herkkyys ja eteerisyys, ja toisaalta jopa raaka death metal-tyylinen rujous nivoutuu kuin ihmeen kaupalla saumattomaksi kokonaisuudeksi. Hämmentävää on myös yhtyeen luoman soundin rauhoittava ja hyvää mieltä alitajunnan tasolla tuova vaikutus. Myös kahden laulajan kaunotar ja hirviö asetelma on edelleen oleellinen osa Battlelorea. Kaisa Jouhkin heleämpi tulkinta ja Tomi Mykkäsen raaempi ulosanti ovat ajoittain toistensa vastakohtia, mutta myös puhtaampaa ja rauhallisempaa duettolaulua levyllä kuullaan.

Itselleni parhaiten levyn kappaleista osuivat varsinaisen levyn päättävä, kaikki tutut Battlelore-elementit tyylikkäästi niputtava Shadow of the East ja bonus EP:ltä löytyvä, liikuttavan kauniilla melodioilla varustettu meditatiivinen Caves of the Forgotten. Vaikka muitakin biisejä voisi albumilta esille nostaa, niin pientä kritiikkiä joutuu heittämään sovitusten ja tuotannon suuntaan. On menty liikaa samoilla säädöillä ja pieni tasapaksuus alkaa puuduttamaan. Lisänyanssit (orkestraatiot, efektit, instrumenttikokeilut) olisivat saattaneet tuoda lisää raikkautta ja vaihtelua albumille. Kritiikistä huolimatta kyseessä on kuitenkin upea paluu fantasiametallin mestareilta. Eli ei muuta kuin albumi kuunteluun ja reaalimaailman tummia pilviä ajatuksista hälventämään, annoksella kansainvälisen tason fantasiametallia.

Battlelore
Battlelore
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap