fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Mission: Impossible -elokuvasarja on päässyt seitsemänteen osaansa – oikeammin seitsemännen elokuvan ensimmäiseen puoliskoon – ja tiedossa on lähes kolme tuntia toimintaa sekä ihan ite tehtyjä stuntteja Tom Cruisen johdolla. Leffasta tuli vähän mieleen myös Hobitti -elokuvasarja.

Kuusikymppinen Tom Cruise näyttää olevan elämänsä voimissa, viime kesän Top Gun -elokuvakin sen jo kertoi, loikkien moottoripyörän selässä kielekkeeltä kohti ahnaana lähestyvää maaperää sekä liidaten elokuvaa hyvällä vakaumuksella. Sitä on tottunut Tom Cruisen elokuvien olevan vankkaa laatua ja hyvää viihdettä, olipa tuo mainitsemani Top Gun esimerkiksi viime kesän leffakohokohtia, joten tämän kohdallakin odotukset olivat korkealla. Toimintaa elokuvassa todellakin oli ja vauhti oli päällä alusta loppuun saakka, mutta tällä kertaa kokonaisuudesta jäi pieni onttous sisimpään.

Hobitti-elokuvasarjassa oli venytetty pikkiriikkisen kirjan tapahtumia kolmen massiivisen elokuvan pituiseksi eepokseksi ja lopputuloksesta jäi kepoisa ja osin keinotekoinen olo, sekaan oli vatkattu turhan paljon ilmaa. Vähän samaa efektiä oli tässäkin, uusin Mission: Impossible tuntui siltä että haluttiin tehdä suurin ja mahtavin kokonaisuus koskaan ikinä milloinkaan ja tarjota katsojille aivan kaikkea. Se kaikki – vaikka kuinka sarjan ytimeen sopikin – oli pääosin viihdyttävää katsottavaa, mutta paljon vähemmällä olisi selvinnyt, eritoten kun kyseessä oli vain puolikas koko tarinasta. Taustatarina on simppeli ja lyhykäinen, ja se kerrotaan ja tavataan elokuvan mittaan katsojalle monasti. Ei toimintaelokuvalta nyt ihmeempää toki odottaisikaan, mutta tarina ei aivan jaksa kannatella elokuvan kaikkea toimintaa.

Itse juoni oli se perinteinen: Ethan Hunt saa niskoilleen mahdottoman tehtävän, ja tuosta seuraa paljon villejä kohtauksia sekä hengenvaarallisia tilanteita. Mukana on aiemmista elokuvista tuttuja hahmoja sekä mukaan menoon itsensä näpistävä Grace (Hayley Atwell), joka onnistuu olemaan sekä jäätävän itsevarma että ajoittain kauhuissaan siitä, että päätyi yhtäkkisesti uppoamaan syvään päähän, jossa varjot ovat mustaakin mustempia ja panoksena on oma (ja toisten) henki. Kaksikko päätyy seikkailunsa tuoksinassa myös Charlie Chaplin -elokuviin sopivaan takaa-ajokohtaukseen, joka oli viihdyttävä, mutta ei mielestäni uponnut elokuvan yleisfiilikseen kovinkaan saumattomasti. Toki komediaa, oli sitten tahallista tahi tahatonta, löytyi muutenkin.

Elokuvan juonena on nykyaikana hyvinkin pinnalla oleva kauhukuva siitä, mitä tapahtuu kun tekoäly pääsee turhankin älykkääksi. Miten selvitä vahvasti tietokoneisiin ja digitaaliseen maailmaan tukeutuvassa nykyhetkessä, kun mikään digitaalinen ei yhtäkkiä olekaan turvassa eikä mihinkään voi luottaa. Ytimestä löytyy jotain hyvin epädigitaalista, nimittäin kahdesta puolikkaasta koostuva avain, jonka kaikki tahtovat hyppysiinsä. Ykkösistä ja nollista koostuvan kasvottoman pahiksen rinnalla on Ethan Hawken menneisyydestä esiin nouseva haamu, Gabriel (Esai Morales), johon tiivistyy inhaa mustuutta.

Elokuvan kakkososa ilmestyy vuoden kuluttua, ja odotan sitä toiviorikkaana. Ehkäpä siellä kaikki tämä ensimmäisen osan häslinki tiivistyy hiuksia nostattavaksi toiminnaksi joka vie mukanaan. Ei tämäkään nyt mahoton ollut, mitään uutta ei kuitenkaan pahemmin löytynyt. Kesään sopivaa toimintaa siis tiedossa.

Elokuvan tiedot:

Ensi-ilta: 12.07.2023

Ikäraja: K12

Pituus: 163 min.

Genre: Toiminta

Ohjaus: Christopher McQuarrie

Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie Bruce Gellerin luoman televisiosarjan pohjalta

Näyttelijät: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga, Henry Czerny, Shea Whigham, Greg Tarzan Davis, Frederick Schmidt, Charles Parnell, Rob Delaney, Cary Elwes, Indira Varma, Mark Gatiss

”Ethan Hunt (Tom Cruise) ja hänen IMF-tiiminsä tarttuvat tähän mennessä vaarallisimpaan tehtäväänsä: heidän on pakko jäljittää koko ihmiskuntaa uhkaava, uudenlainen tuhoase ennen kuin se joutuu vääriin käsiin. Alkaa tappava kilpajuoksu ympäri maapalloa. Pelissä on se, kuka kontrolloi tulevaisuutta ja maailman kohtaloa. Samalla synkät voimat Ethanin menneisyydestä lähenevät. Kohdatessaan mystisen, kaikkivoivan vihollisen Ethan joutuu hyväksymään, ettei mikään voi merkitä enempää kuin tämä tehtävä – eivät edes hänelle tärkeimpien ihmisten henget.”

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap