fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Kummeli V – Nummela Filmi

Leffaan on ympätty valtavasti hahmoja ja eri tasoissa rönsyileviä sivujuonteita. Jo leffan alku on suut auki loksauttava kokemus. John Excaliburin riehuminen kaukaisella Zirkonium-planeetalla äityy splatter-kohkaamiseksi, tuoden mieleen Sam Raimin kulttielokuvat. Umpisurkean Excalibur-elokuvan ties monennenko jatko-osan tekoprosessi ja sen värikäs tekijäjoukko ovat Kummeli V:n hento punainen lanka. Vaikka Excalibur-kohtaukset ja leffan rahoitusneuvottelut olivatkin elokuvassa englanniksi, niin tuskin Kummeliryhmällä mitään maailmanvalloitusajatuksia on.

Huumoria Kummeli V:hen on haettu erilaisten ääripäihin vietyjen hahmojen kautta. Rajua kontrastia ja vastakkainasettelua löytyy esimerkiksi yli-ikäisen heavybändin ja hienohelmaisten suomenruotsalaisten kohtaamisesta. Toinen perinteisen suomalaisen huumorin lähde, aikamiespojat, ovat kahdellakin ryhmittymällä edustettuna. Varsinkin ensimmäisen ”poikaporukan” edesottamusten seuraaminen on paikoin noloa katseltavaa. Joissain kohtauksissa vuorosanatkin luetaan, kuin harjoituksissa ikään. Heittäytymistä ja sisäistämistä ei pikavauhtia kuvattuihin kohtauksiin ole aikaiseksi saatu. Heittäytymistä isolla ämmällä löytyy sitä vastoin loppujaksossa, Toukan perheen pihamaalla. Temmeltäminen on älyvapainta aivokelluntaa, mitä suomalaisessa viihde-elokuvassa on kuunaan nähty.

”Kummeli jaksaa yli 20 vuoden
jälkeenkin hauskuuttaa
häiriintyneellä huumorillaan.”

Kymmenet hahmot, joista suurin osa oli tutun oloisia Kummelin aiemmista produktioista ja sekavat limittäin ja lomittain risteilevät tarinat tekivät leffasta hengästyttävän katselukokemuksen. Muutamien hahmojen ”syventäminen”, parin sivujuonen pois jättäminen ja hauskimpiin tarinoihin keskittyminen olisivat tuoneet hallittavuutta ja napakkuutta kokonaisuuteen. Jos suuresta hahmokavalkadista hakisi hauskinta, niin pystin saisi häpeilemättömän ja rennon härski urkukorjaaja Arvo Hakala. Letkeää 1960-luvun häröilyä olisi ihmetellyt pidempäänkin.

Hömppäviihteelle on paikkansa suomalaisessa tv- ja elokuvaviihteessä. Mukavaa, että Kummeliporukka jaksaa yli 20 vuoden jälkeenkin hauskuuttaa häiriintyneellä huumorillaan. Jotain Kummelin porukka suomalaisesta mielenmaisemasta on vuosien aikana hoksannut, sillä Mikkelissä keskellä viikkoa ollut näytös oli lähes täynnä ja valtakunnallisestikin elokuvan on nähnyt reilusti yli 100 000 katsojaa.

Jos traileri ei näy niin klikkaa tästä: http://fi.filmtrailer.com/cinema/13996/Kummeli+V+elokuva+leffa+trailerit.html

Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Heikki Kinnunen, Jussi Vatanen, Ville Myllyrinne, Heli Sutela, Tom Pöysti, Kaisa Mattila, Aake Kalliala, Markku Toikka, Kai Lehtinen, Seela Sella, Iina Kuustonen, Kaarina Hazard, Ilkka Heiskanen, Tom Lindholm, Pekka Huotari, Riku Suokas, Kari Hietalahti

Kirjoittaja

1 Comment

  1. Merikanto

    Tää oli vaan yksinkertaisesti
    Tää oli vaan yksinkertaisesti sanottuna niin hiton hauska.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap