fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Everything Everywhere All at Once

Siis mitä ihmettä minä juuri katsoin?

Nyt tuli kyllä epäiltyä jo omaa todellisuudentajuaan ja pohdittua josko sitä onkin saanut jonkinmoisen aivoverenkiertoepisodin, sen verran erikoinen kokemus tämä Danielien (Kwan & Scheinert) maailmaan tuoma Everything Everywhere All at Once oli. Pidinkö siitä? Vihasinko sitä? Menikö jo asteikon yli?

Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin edellinen elokuva, Swiss Army Man, kuulostaa niin ällöttävältä (piereskelevä ruumis toisena pääosanesittäjänä) että piti pohtia moneen kertaan tämän uuden katsomaan lähtemistä, mutta Michelle Yeohin mukanaolo houkutti riittävän paljon suunnatakseni teatteriin. Lisäksi hän kertoi Rolling Stone -lehden haastattelussa ettei tajunnut aluksi ollenkaan monia elokuvan aspekteja, mutta lopulta (katsottuaan Swiss Army Manin) hän ymmärsi miesten tarkoituksen ja lisäksi vaikuttui heidän nälästään ja innostaan.

Michelle Yeoh

Absurdiuden ja ällötyksen ihmemaassa

Otin teatterissa mukavan asennon ja koitin katsoa elokuvan mahdollisimman avoimin mielin. Hetki hetkeltä upposin syvemmälle jonnekin unikuvien, suljetun osaston ja rinnakkaistodellisuuksien kaaokseen ja voimakkain tunteeni taisi olla hämmennys, ällötyksen ja inhon nostaessa välillä vahvasti päätään. Pitkälti yli elokuvan puolivälin toivoin olevani jossain muualla ja haaveilin kesken pois lähtemisestä.

Sitten tapahtui ihme. Ei sitä muuksikaan voi sanoa. Elokuvan loppuosan aikana, olisikohan kyseessä ollut viimeinen 1/3, rupesivatkin asiat tuntumaan järkeviltä, huomasin kiintyneeni hahmoihin ja odottavani juonenkäänteiden kehitystä ja lopputulemaa. Kaiken alta nousikin esiin jotain lämmintä, inhimillistä ja samaistuttavaa. Hämmästyksekseni lähdin teatterista pois puhdistuneena ja ehkäpä jopa tyytyväisenä, en ärsyyntyneenä. Kotimatkalla katselin miten monenlaisia ihmisiä täällä kulkeekaan ja miten kaikki tuntuvat kävelevän ihan omalla tyylillään, kuljin ohi huhtikuisen, joulutonttukoristeisen ikkunan ja pidin siitä että olin taas takaisin tässä todellisuudessa.

Michelle Yeoh ja Jamie Lee Curtis
Michelle Yeoh ja Jamie Lee Curtis

Mitä tapahtui teatterissa, jää teatteriin

Mitä siinä elokuvassa sitten tapahtui? En kerro. Tämä kannattaa kokea mahdollisimman vähin pohjatiedoin. Kaiken lisäksi elokuvassa tapahtuu niin paljon ja se käy läpi ison määrän eri genrejä että olisi vähän hankala edes tiivistää sitä miksikään. Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu ja Ke Huy Quan näyttelevät hienosti ja saavat hahmonsa elämään – vieläpä hyvin monenlaisissa eri rooleissa. Elokuva myös näytti ja kuulosti hyvältä ja onnistui pitämään huomion itsessään silloinkin kun vielä halusin lähteä kesken pois, se rullasi siis hyvin eteenpäin.

En aio ikinä koskaan milloinkaan katsoa tuota uudestaan, mutta olen tyytyväinen että katsoin sen. Se oli inhottava, ällöttävä, mauton ja järjetön – sekä yllättäen antoikin jotain.

Michelle Yeoh ja Jamie Lee Curtis
Michelle Yeoh ja Jamie Lee Curtis

Levittäjän tarjoamat suomenkieliset tiedot:

”Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin, yhteisnimellä Daniels, ohjaama hauska ja törkeän sydämellinen scifi-toimintaseikkailu naisesta (Michelle Yeoh), joka ei kykene hoitamaan verojaan. Nainen päätyy hullunkuriseen seikkailuun, jossa hän, ja ainoastaan hän, kykenee pelastamaan maailman tutkimalla elämäänsä liittyviä multiversumeja”

Letterboxdin Top 250 -listauksessa kärkisijalle yltänyt mielikuvituksellinen, liikuttava, yleisöt ja kriitikot ympäri maailman hurmannut Everything Everywhere All at Once on kevään ehdoton elokuvatapaus.

”Mukaansatempaava ja hulvaton elokuva haastaa The Matrixin uraauurtavan aseman” – POLYGON

”Kaikkien aikojen paras multiversumi-elokuva”  – DEN OF GEEK

”Loistava” – SLASHFILM

”Ilahduttava ja täynnä hervottomia toimintakohtauksia”  – IGN

”Sydämellinen ja hauska” – THE DAILY BEAST

Ensi-ilta: 29.04.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 139 min.

Ohjaus: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Käsikirjoitus: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Näyttelijät: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong, Jamie Lee Curtis

Genret: Komedia, Seikkailu, Toiminta

Stephanie Hsu
Stephanie Hsu
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap