fbpx
Artikkelit

Nightwish Imagenaerum. Parempi kuin Metallica?

Populaarimusiikista on aika päivää sitten tullut taidetta, jonka on pakko myydä. Mieluusti heti ja paljon. Nuorisokulttuurin pirstoutuminen on tuonut lisähaasteita muutenkin ailahteleville ja herkille musiikkimarkkinoille. Useat yhtyeet ovat kertoneet, että liikevaihto on pienentynyt ja levyjen teon mielekkyyttä pohdiskellaan. Mötley Crüe yhtenä suurimmista avautui taannoin, että kokopitkien levyjen teossa ei taida enää olla mitään järkeä. Nuoret lataavat netistä ne parit hitit ja loput jää pölyttymään.

Nightwishilla ja keulahahmollaan Tuomas Holopaisella ajatukset ovat päinvastaiset. Markkinoille rysäytetään hirmuisella budjetilla ryyditetty, kokonaisvaltainen audiovisuaalinen paketti, johon on pakko tarttua, pelkästään jo sen isouden perusteella. Voi vain toivoa, ettei megalomaaniselle projektille tule pannukakkumaista loppua.

Hyvä esimerkki totaalisesta epäonnistumisesta oli Lordin elokuva, joka teki taloudellisen mahalaskun. Mutta kaikkea ei tietenkään voi mitata rahassa. Molemmat maestrot, Holopainen ja Putaansuu, ovat pitkään puhuneet elokuvainnostuksestaan. Mahdollinen taloudellinen kuokkaan tuleminenkaan ei ole esteenä, jos jotain on pakko tehdä. Tämä lienee sitä taiteilijanpaloa.

”Kädet laitetaan kyynärpäitä
myöten ristiin ja rukoillaan,
että kauppa kävisi.”

Imagenaerum tulee myymään, kuten edellinenkin Nightwish-levy, satojatuhansia. Jopa miljoonan rajakin voi ylittyä. Se on äärimmäinen määrä, ja tekee Nightwishistä yhden eniten levyjä myyvistä rock-bändeistä koko maailmassa 2011–2012.

Metallica sitä vastoin teki käsittämättömän siirron Lulu-albumillaan. Aika näyttää, millaisen levyn Metallica pystyy omissa nimissään seuraavaksi tekemään. Aika näyttää myös sen, hylkäsivätkö fanit yhtyeen lopullisesti, sitäkö ne halusivatkin?

Metallican pojilla on rahaa satoja miljoonia dollareita, yksi katastrofilevy ei tunnu missään. Nightwishin tapauksessa valtava taloudellinen panostaminen levyyn ja samanaikaisesti elokuvaan (jopa 4000 000€!), tekee vääjäämättä pokeritermeillä All-in tilanteen, jossa kädet laitetaan kyynärpäitä myöten ristiin ja rukoillaan, että kauppa kävisi. Muiden bändiläisten usko Holopaisen visioihin täytyy olla myös järkkymätön.

Toivotaan myös, että yhtyeen fanikunta ei mennyt sekaisin levyn ja elokuvan kombinaatiosta. Monille on edelleen hieman epäselvää, onko levy irrallinen taideteos, vai elokuvan soundtrack? Tuleeko elokuva teatterilevitykseen, vai pelkästään DVD:lle? Onko järkeä ostaa levy nyt, kun se takuulla julkaistaan erikoispainoksena DVD:n kanssa? Kovalla riskillä siis mennään, monellakin rintamalla.

Riku Hakalan arvostelu Imagenaerumista löytyy tästä klikkaamalla.
Kirjoittaja

3 Comments

 1. Imagenaerum on
  Imagenaerum on musiikillisesti aivan käsittämättömän upea. Laatulaitteilla sen uskomattomat soundikudokset paljastuvat ja ei voi kuin haavi auki kuunnella. Holopainen ja bändi ovat aikaan saaneet yhden Suomen musiikkiteollisuuden helmen jonka soundimaailmaan uppoutuessa todellisuus unohtuu.

  • Samu Saurama

   Hyvä pointti! Olin unohtanut
   Hyvä pointti! Olin unohtanut päivittää linkin kun levyarvostelut saivat oman Julkaisut-alueensa. Nyt pelaa taas.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap