fbpx
Artikkelit

Messuraportti Habitare 2014 10.-14.9.2014

Istun lehdistöhuoneessa odottamassa Habitare-sisustusmessujen alkamista. Mietin, mitä tapahtuma tarjoaa. Onko jotain oikeasti uutta, jotain käänteentekevää? Epäilen, että ei, mutta se nyt ei varsinaisesti haittaa. Kunhan on jotain, joka yhdistää halun nauttia musiikista ja/tai elokuvista normaaliin kotielämään. Habitare ei ole synkkien leffaluolien suunnittelutapahtuma vaan paikka, josta sosialisoidaan ideoita siihen, miten omassa kodissa voi maksimoida audiovisuaalisen nautinnon ilman, että se tarkoittaa pinotolkulla elektroniikkaa ja johtosoppaa.

Paitsi että Genelec oli rohkeasti tempaissut mustat paksut Innofusorin Hiljaiset puut -akustointimoduulit seinille ja tuoreet G Five -kaiuttimet soimaan tuohon tummaan huoneeseen.

”En osaa arvatakaan,
kuinka kamalasta sohvasta
te saatatte innostua.”

Se on varmaa, että messuilla on paljon sellaisia asioita, joista minä en osaa kertoa teille. En esimerkiksi osaa arvatakaan, kuinka kamalasta sohvasta te lukijat saatatte innostua. Tai televisiotasosta, joiden tarvetta en ymmärrä alkuunkaan koska olen katsonut ohjelmani valkokankaalta parikymmentä vuotta. Eli koska olemme kaikki omiin suuntiimme kieroutuneita, pitää olla paljon erilaisia vaihtoehtoja kieroutuneen makumme tyydyttämiseksi. Se onnistuu vain kampeamalla itsensä paikalle. Minä kuljet ravipollen silmälaput ohimoilla ja etsin täältä umpimielisenä vain hifiä, kotiteatteria ja akustointia.

”Uusia” vanerituoleja suomalaisessa sisustustapahtumassa on varmasti paljon. Koitan olla näkemättä niitä ollenkaan.

Tänne marssiville se oleellisin tieto tässä eli milloin ovet eivät ole lukossa:
Torstaina 11.9. klo 14-18
Perjantaina 12.9. klo 10-19
Lauantaina 13.9. klo 10-18
Sunnuntaina 14.9. klo 10-18

Minulle ehdottomasti kovimmat jutut olivat G Fiven kuuntelu hyvässä akustiikassa (messuolosuhteista huolimatta hyvässä akustiikassa) ja Bang & Olufsenin sairaan upea 85-tuumainen Avant-4K-televisio. Artikkelin perään saa toki kommentoida, oletteko aivan eri mieltä tämän vuoden Habitaren tiukimmista jujuista.

65-tuumainen televisio vaatii todella lyhyen katseluetäisyyden, jos 4K-resoluutiosta aikoo saada kaiken hyödyn irti. Puolitoista metriä olisi sopivaa luokkaa, mutta toisaalta sille etäisyydelle Samsungin lippulaivanäytön kaarevuuskin tekee hauskan ympäröivän efektin.

Bang & Olufsenin keväällä testattu Avant-televisio sai nyt 85-tuumaisen isoveljen Suomeen. Ja siinä koossa 4K-resoluutio on jo oleellinen juttu, etenkin kun ruutu tietysti kohteliaasti kääntyy lähemmäs kun haluat syventyä mieliohjelmaasi. Television äänentoistona langatonta WISA-standardia tukevat BeoLab 20 -kaiuttimet, jotka nekin on testattu ja hurjiksi havaittu.

Valkokankaita en bongannut, mutta yhden akustisesti läpinäkyvän tuolin kyllä.

Amphionin väritäplät eivät ole uutuus, mutta toimiva ratkaisu kyllä kaiuttimien sisustukseen upottamiselle. Sen sijaan alemmassa kuvassa monitorin jalustana näkyvät D-luokan päätevahvistimet ovat. Hintaluokka stereoparille tuhannen euron suunnalla ja lyhyellä kuuntelulla Ion-kaiuttimien kanssa äänenlaadussa ei todellakaan ollut mitään vikaa.

Kapulasopasta eroon? Marekin ja Helsingin Hifin osastoilla on Crestronin kotiautomaatiota. Kotiautomaatioa? Ei, se ei ole vaikeaa, vaikka merkin kosketusnäytöt ovatkin myös puheohjattavia eli ”Koti, valot päälle” -komento on täysin mahdollinen. Automaatiojärjestelmiä on simppelistä koko kodin kattavaan ja pikaesittelyn perusteella ne ovat äärettömän helppoja käyttää. Oli kyse sitten yksinkertaisesta töllön katsomisesta, koko kodin ohjaamisesta tai leffaluolan tunnelman viimeistelystä.

Genelec G Five, G-sarjan suurin kaiutin, julkistettiin virallisesti tänään. Looginen askel eteenpäin ja kuten siitä jo uutisessa kommentoin, se ei ole vain isompien tilojen vaihtoehto vaan tarjoaa enemmän välittömyyttä ja musiikin tunnelmaa myös rauhallisilla voimakkuuksilla ja pienissä tiloissa kuin G-sarjan sinänsä mainiot pienemmät mallit.

Jos G Five ei täytä kaikkia toiveitasi voit esittää niitä suoraan valmistajalle. Mikä olisi oleellinen askel eteenpäin?

Keskellä näkyvä ruutu on Meridian Sooloos, highend-tason verkkosoitin. Sekään ei ole tämän vuoden uutuus, mutta edelleen kova vaihtoehtokun halutaan siirtyä tiedostojen toistoon laadusta tinkimättä.

Halltex-levyjä moni ajattelee akustointilevyinä. Asiaa ei auta se, että valmistaja itsekin tuo niiden akustisen edullisuuden esille. Mutta kun kyseessä on ilmatiivis 13mm paksu levy niin sen toiminta on todella kaukana oikeasta akustoivasta rakenteesta. On se tietysti betoniseinää parempi.

Näppärä lokero televisiolle. Vai onko? Miksi litteä telkkari pitää upottaa hurjan syvän lokeron pohjalle, vähemmänhän se veisi tilaa puhtaalta seinältä… Lisäksi tässä rakenteessa on unohdettu kokonaan se toinen puolikas eli äänentoisto. Lokeroon asetetut kaiuttimet kärsisivät lokeroresonansseista ja laatikoiden tilalle ei tainnut olla kaiutinpaketteja tarjolla. Suunnittelijat mars takaisin piirrustuspöydän ääreen.

Ei sillä, en minä ymmärtänyt alkuunkaan sitäkään ratkaisua, että vain muutaman sentin seinältä vievän television päälle vedetään raskaissa kehyksissä olevat peilit. Mutta meitä on moneen junaan.

Uploud Audion UA1 -kaiuttimet eivät ole vain sisustukseen erittäin sujuvasti solahtavia päälle puettavien Speakerwear-vaatteiden ansiosta vaan myös äänenlaadullisesti korkealaatuista hifiä. Monessa sävyssä saatavat kaiutinkaapelit ovat pirteä lisä sisustuksellisuuteen, se yksi johto kun mille vain kaiuttimelle pitää aina vetää.

Home 4 You:n seinäpaneeleissa alkaa olla syvyyttä jo sen verran, että ne toimivat ihan passeleina diffuusoreinakin.

Innofusor ja Konto muistuttavat, että akustoinnin ei tarvitse pohjautua 60 x 60 -senttisiin valkoisiin moduuleihin.

Leffahuoneen pimeydessä voisi hyvin kasvattaa keittiön yrtit, sammuttaisi vain tuikut näytöksen ajaksi.

Samsung Multiroom haluaa selvästi Sonokseksi Sonoksen paikalle. On valmiita aktiivikaiuttimia ja purkkeja, joilla signaalin saa tutuille stereoille.

Onko ekologisuus sitä, että suitsutetaan vihreitä arvoja vuonna 2014 vai sitä, että tehdään tuotteita, joiden elinkaari on todella pitkä? Ei sillä, Geneleckin tottakai kehittää tuotteitaan entistä energiatehokkaammiksi, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap