fbpx
Artikkelit

Keikkaraportti – Jarmo Saari Republic & The Hot 8 Brass Band – Tampere Jazz Happening 3.11.2013

Mennään vielä hetkeksi takaisin marraskuun fiiliksiin ja muistellaan Tampere Jazz Happeningin viimeistä iltaa. Toivoin ja odottelin kovasti, että tässä keikan jälkeen ilmestyisi videomateriaalia yleisölle näytettäväksi, mutta vielä ei onnistanut. Lupaan vinkata päätoimittajalle jahka joskus semmoisia (ja tulevia keikkoja) bongaan. Mutta on videota tai ei, meno oli höyryävän kuumaa.

No, kaikillahan meistä on jos jonkinmoisia mieltymyksiä ja paheita. Yksi omistani on häpeämätön rakkaus rouhean kitaran ja ytimissä tuntuvan jytkeen liittoon, joten ymmärtänette miten innostunut olin kun viime vuonna Jarmo Saaren kanssa jutellessani mies kertoi tulevasta kokoonpanostaan kolmen perkussionistin kanssa.

Vuotta myöhemmin haave materialisoitui ensimmäiselle keikalleen ja taputan täällä itseäni olkapäälle, sillä arvasin oikein yhden perkussionisteista – Mamba Assefan, joka muuten löytyy AudioVideon sivuilta sekä Honey B & T-Bonesin että Jukka Orman seurasta. Jarmo Saari Republicissa on lisäksi mukana Olavi Louhivuori ja legendaarinen Kingston Wall -rumpali Sami Kuoppamäki.

Tampere Jazz Happening mainosti keikkaa näillä sanoilla: ”Ryhmä jalostaa Jarmo Saari Solu -projektin hypnoottisia sävyjä kohti ritualistista, värikylläistä nirvanaa. Huikeat soittajat, persoonallinen instrumentaatio ja dynaaminen yhteispeli tekevät illasta taatusti unohtumattoman. Tältäkö voisi kuulostaa, jos Jimi Hendrix ja Miles Davis olisivat tehneet yhteistyötä?”

Meininki oli mystinen bändin aloittaessa sinertävästä alkuhämärästä ja siirtyen keikan aikana jos jonkinmoisiin sävyihin ja kontrasteihin, niin valoissa kuin musiikissa. Eteerinen jytke tuli tärykalvoille miellyttävän kovaa ja selkeästi, ja kolmen perkussionistin & kitaran kombinaatio taikoi ilmoille juuri niin nautinnollisen pöhinän kuin vain kuvitella voi.

Ilta oli täynnä polyrytmejä, etnisiä biittejä, ilahduttavan eklektisiä sampleja ja hurjaa imua – jytinää ja kitaranautiskelua oli todellakin riittävästi. Biisien välissä saatiin välillä myös kuunnella rumputrion tutustumisjammailuista intiimin tiukkoihin sfääreihin kehittyneitä yhteisfiilistelyjä. Hierontaakin keikalla sai, kun Saari otti käyttöön Moog Taurus -bassopedaalin ja tärisytti koko rakennusta sekä kuulijoiden luita ja ytimiä. Tunnelmissa ja biiseissä vierailtiin niin Hendrixin, Hancockin kuin Tarzaninkin seurassa, jotka kaikki yhdistyivät omassa suosikissani, rokkaavan funkissa bilebiisissä Hedgehog. Eikä muukaan yleisö säästellyt tanssiliikkeissään.

Lopuksi bändin seuraan saapui vielä saksofonisti New Orleansista soittamaan Saaren kanssa menevää serenadia, joka päätti keikan rennon tanssittaviin sointuihin ja tanakkaan funkykomppiin. Tahdon lisää! Jos tätä saa vielä levylle jossain kohtaa, niin autuus on taattu.

New Orleans Tampereella

Iltahan ei tuohon vielä loppunut, vaan Jarmo Saari Republicin jälkeen esiintyi loppuun asti salassa pidetty yllätysesiintyjä, The Hot 8 Brass Band, toiselle Tampere Jazz Happening -keikalleen. Ja jumatsukka, mm. Tremen kakkoskaudelta ja Spike Leen dokkarista When the Levees Broke tuttu neworleansilainen vaskisoitinbändi oli täydellinen lopetus illalle. Tyypeillä on mahtavan menevä ja katu-uskottava hiphoptatsi musiikissaan, joka jatkoi alkuillan jytkeitä vallan mainiosti.

Keikka piti ikävä kyllä jättää kesken, sillä oli kiire junaan ja kotiin – helsinkiläinenhän muuttuu kurpitsaksi jos ei lähde Tampereelta pois ennen puoltayötä. Vaikka juna oli myöhässä ja ulkona kylmä viima, niin muistot Jarmo Saari Republicin ja The Hot 8 Brass Bandin musisoinneista piti lämpimänä ja virkeänä. Kiitos Tampere Jazz Happening!

Jarmo Saari Republicin biisilista:

1.”Fingers, Elbows, Shoulders”

2.”Pilgrim Calling”

3.”Hedgehog”

4.”Radio Mammalia”

5.”Planet Red”

6. ”Uplift”

8. ”LogoMojo (He knows)”

The Hot 8 Brass Band – I Got You:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap