fbpx
Artikkelit

ISE-messut 5.2.-8.2. 2019 Amsterdam

Integrated Systems Europe

Iso, isompi, ISE. Messut, joilla en tiennyt oikeaa suuntaa noin sataan kertaan. Amsterdam, jossa kevät oli jo vauhdissa. Elektroniikkaa enemmän kuin aivokapasiteetti pystyi sulattamaan.

ISE-messut ovat maailman suurin kuvaan, ääneen ja integroituihin järjestelmiin keskittyvä tapahtuma. Tänä vuonna viidessätoista messuhallissa oli yli 1 300 näytteilleasettajaa ja messuilla kävi vähän päälle 81 000 alan ammattilaista rekisteröityneenä vieraana.

Minulle nämä ISE-messut olivat ensimmäiset. Sain kaverilta neuvoksi ”Asenna ISE-sovellus puhelimeen ja ota eväitä. Voit sitten eksyessäsi istua alas ja syödä eväitä”. Neuvo ei vain ottanut huomioon, että istumapaikkoja oli kämäisen vähän. Viisitoista hallillista roinaa ja rompetta ovat kieltämättä hengästyttävä määrä ja hallikompleksissa on kokeneemmankin helppoa olla hukassa kerta toisensa jälkeen.

Suurin ongelma näin valtavissa messuissa on oikeastaan se, että miten löytää sieltä se oleellinen. Tavaraa on aivan järjetön määrä ja siihen puutuu. Joitain erityisen lämpimimpinä mieleen jääneinä kohteina voisin mainita ainakin Krixin mainiot kotiteatterikaiuttimet, Ascendo Immersive Audiolta ei se 50″ subbari vaan se Black Swan eli 2 x 15″ + torvi -aktiivikaiutin, SB Acousticsin minulle kovin tuttu litteä subbarielementti ja Alcons Audion sekä Storm Audion yhteisdemo, jossa äänenlaadusta ei juuri kritisoitavaa löytynyt.

Aloituskuvasta: Mitenköhän kauan menee, että valtavat LED-näytöt korvaavat leffateattereissa tykin ja valkokankaan yhdistelmän… Kaiuttimia asennetaan jo valkokankaiden yläpuolelle eli sekään ei estä.
Akustisesti läpinäkyvän kangasmateriaalin ei tarvitse olla musta.
Alcons Audio tuli yhtäkkiä tunnetuksi kun Storm Audion kanssa rakennettu kotiteatterijärjestelmä sai Shown paras demo -palkinnon vuoden 2018 CEDIA-messuilla. Alconsin juju on heidän itsensä kehittämä nauhadiskantti, jota käytetään suuntaimien kanssa.
Ei, se ei suuntaimesta ja kotelon ulkoasusta huolimatta ole suomalainen.
Artcoustic on tanskalainen kaiutinfirma, joka tekee litteitä ja helposti sijoitettavia seinäkaiuttimia. Kuvasta poiketen kaiuttimien päällä on yleensä maski, johon on painettu asiakkaan haluama kuva.
Ascendo Immersive Audio, kun pienet ratkaisut eivät riitä. Etualalla Black Swan, 2 x 15″ bassoratkaisu ja lähes metrin levyinen soikea torvi keskialueelle ja diskantille. Taustalla SMSG50: 50-tuumainen subwoofer, jonka toistokaista on 5 – 100 Hz.
Enemmän on parempi! Onhan…? Pääesittelijä listasi tilan edustalla vaivihkaa avustajalle, miten AV-prosessori käynnistetään uudestaan, jos se menee jumiin. Ja avustaja tämän jälkeen näytti innoissaan dB-mittarista, miten demossa tuutataan lähes 110 dB voimakkuudella. Annoin olla.
Aurea 26 on kaiutin kotiteatterisi etukanaviin. Mittakaavan kaiuttimen kokoon saat siitä, että bassoelementti on 18-tuumainen eli 46-senttinen.
Basalten osastolla oli hyvin trendikkään näköisiä litteitä kaiuttimia.
Tykkien kanssa oleelliset jujut olivat 3D-kuva ilman mitään laseja tai muita apuvälineitä ja niin kirkkaat kuvat, että normaalivalaistuksessa saattoi katsella hyvin nelimetristä kuvaa. Tässä BenQ:n läpikuultava projisioratkaisu ja sen takana kolmiulotteinen kuva.
Bang & Olufsenin Beosound Shape on kaiutinjärjestelmä, jolla voit rakentaa pientä tai isoa pintaa tilaasi. Osa moduuleista voi olla akustoivia ja kaiutinmoduulit toimivat yhdessä luoden ison ja uskottavan äänimaiseman.
Kun hätä on edellisen illan messuriennoista suurin, on Burana-apukin lähellä.
California Audio Technologylla on notkean logon lisäksi itsevarmaa kommenttia tuotteistaan: ”Custom ultra high performance…”. Joko se kertoo kaiken tai sitten ei.
Dream Visionin projektorit eivät ole pieniä ja hentoisia, mutta kuvanlaatu on todella namia.
Vaikka merkki onkin Earthquake eli Maanjäristys, valikoimista löytyy myös tämä MiniMe-P63, jolla ei vielä hurjan suurta hiekkalaatikkoa vavauteta.
Elac ja vasemmalla nyky-Elacien isä Andrew Jones.
Epson Moveriot ovat läpinäkyvät OLED-älylasit, joilla näet sekä normaalimaiseman että ohjelmiston sen päälle luomat lisäobjektit.
Focalin aivan tuore kotiteatterivahvistin näyttää hyvin hyvin paljon samalta kuin Storm Audio I.ISP…
Gallo Acousticsin sympaattiset, piristävät ja kauniit pallot ovat aina ilo silmälle ja kuulostavatkin hauskoilta. Tarjolla oli myös makeita kaapeleita heille, joita perushifiletkun ulkonäkö haukotuttaa.
Genelec S360, se vähän kantikkaampi iisalmelainen.
Genelec Smart IP -järjestelmässä kaiuttimille riittää yksi ethernet-kaapeli. Sitä pitkin hoidetaan DSP:n säätö, virta vahvistimille ja audiosignaali.
Jokaisen Bondjamesbond-elokuvan vakiovaruste.
JBL 4367 -pienokainen kavereineen.
JBL L100 -klassikko soi messuhälinässäkin mukavasti ja keräsi huomattavan paljon kiehnäystä ympärilleen.
Älppäriharrastajien iloksi tai kauhuksi Tonar myy nyt omalla nimellään Jelcon äänivarsia.
Jinwei Cable tarjoaa juuri niin highendin näköisiä kaapeleita kuin haluat.
4K on niiiin vanha juttu, nyt kaikki ripeästi jonottamaan 8K-näyttöjä.
Kharmalla ei varmaan ole olemassakaan hinnat alkaen -mallia. Jos toki äänenlaatu on merkillä linjassa hinnan kanssa.
Klipschiä mustaa halajavalle, Jamolla vaihtoehtoisesti valkoinen sisustuslookki.
Krix on australialainen kaiutinvalmistaja, jonka tuotteita on niin järeissä kotiteattereissa kuin erittäin arvostetuissa elokuvateattereissakin. Hinnat alkavat kuitenkin sellaisista summista, että osa malleista on normaalikuluttajankin hankittavissa. Plus kaikilla malleilla on mainot nimet: Megaphonix, Volcanix, Cyclonix, Flix…
Martin Loganin mallistoa, etualalla koteloituna ja taaempana perinteisenä kookkaana sähköstaattina.
McIntosh ja AV Processor samassa lauseessa! Kerettiläisyyttä vai kehitystä?
MK Sound -kaiuttimet ovat Hollywoodin studioiden luottotyökalu numero yksi. Upotettavien IW-mallien edessä suunnitelija Gert Christianssen.
Monitor Audio IA800-2C on Hypex UcD700 -vahvistinasteiden ympärille kasattu voimanpesä. Etäohjattavissa, DSP:llä ohjelmoitavissa ja vaikka mihin sovitettavissa.
Monitor Audion seinään asennettavien kaiuttimien lippulaivapäätä eli In-Wall Platinum -sarjaa. Tekemällä asiat viimeisen päälle oikein, voi upotetuista kaiuttimista saada sujuvasti naapurin keskiverto-highendit pesevän ratkaisun.
Monitor Audio IV140 ei ole perinteinen kaiutin vaan ratkaisu, jossa elementin ääntä tuottava puhekela kiinnittyy suoraan ohueen seinälevyyn, josta tulee ääntä säteilevä pinta. Äänentoisto ei toki ole highendiä parhaimmillaan, mutta taustamusiikkiin ja -ääniin toimivaa ja täysin näkymätöntä.
Perinteiset arvot kunniaan.
Naim, perinteisesti hyvin monesta laatikosta hifilaitteiston kasannut valmistaja, on sekin kallistumassa yksinkertaisten ratkaisujen suuntaan.
Valitse oikea projisointipinta käyttötarkoitukseesi. Vasemmalla normaali mattavalkoinen kangas, oikealla päivänvalovalkokangas.
Paradigmin ja Anthemin demossa oli messujen tiukin bassopää, kiitos ympäri tilaa sijoitettujen neljän järeän subwooferin ja Anthemin ARC Genesis -huonekorjauksen. Eri asia on sitten, että kaipaisiko osa kuuntelijoista enemmän mehevyyttä ultratiukan kontrollin sijaan.
Parasound, klassista järeää highendiä.
Primarelaista minimalismia.
Ruotsalainen Procella tekee järeitä kaiutinpalasia kotiteatteriin, isovelifirma Profon sitten leffateattereihin.
SB Acousticsin litteitä kymppituumaisia subwoofer-elementtejä oli käytössä ainakin kolmella valmistajalla ja kaikilla hyvin samankokoisessa ja -muotoisessa kotelossa. Tee se itse -kavereille vinkiksi: neliohminen SW26DBAC76-4 menee 30 – 40 -litraiseen suljettuun koteloon ja toistaa siinä pohjamutiin saakka ihan sellaisenaan. 200-wattisella vahvistimella saadaan koko liikepoikkeama käyttöön 30 litrassa. Vastaavasti kaupallisissa toteutuksissa nähty kahdeksanohminen mahtuu ihan hyvin kymmenlitraiseen suljettuun koteloon, mutta saattaa tarvita alimmille taajuuksille muutakin kuin huoneen tuoman korostuksen.
Sonacen mallistosta asiallisia subwoofereita ulkokäyttöön.
Sonus Faber näyttää, että upotettavien kaiuttimien ei ole pakko olla aina valkoisia.
Stealth Acoustics erikoistuu ratkaisuihin, joita ei näe.
Storm Audio ISP (Immersive Sound Processor) on kovan luokan kotiteatterin kulmakivi. Se ei koreile ulkoasullaan, ainoastaan äänenlaadullaan, vakaudellaan, päivitettävyydelllään ja joustavuudellaan.
Virtaa päätevahvistimellesi? Toruspowerin rengassydänmuuntaja ei ole kuin jonkun verran kookasta ihmisen päätä suurempi.
Hauskan näköinen vempele, joka valitettavasti ei soinut kovin hyvin. Esittelijä sanoi, että ei ollut halunnut säätää DSP:stä huonekorjausta, joka olisi tasoittanut äänensävyn sijoitukseen sopivaksi. Mitäs sitä turhaan 81 000 alan ammattilaisen takia…
Tarvitset toki pihallekin musiikkia.
Waterfall Audio ja kaiutinkotelo lasista. Äänellisestä läpinäkyvyydestä ei messuoloissa päässyt varmistumaan.
Wisdom Audion mallistoon kuuluu niin kohtuukokoista kuin kuvan näyttävää Wisdom LS4 -linjalähdettäkin.
Olisiko Void juuri se kaiutin, jota olohuoneesi kaipaaa?
Zingalin repertuaariin kuuluu niin pienempää kuin isompaakin kaiutinta, joissa kaikissa on torvi.

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap