fbpx
Testit

Jamo S 801 PM -aktiivikaiuttimet testissä

Pirteää potkua pienestä purnukasta

Hillityn tyylikäs ulkoasu, innostava soundi ja varsin sopivat liitännät. Plus vielä hyvin järkevästi tehty mahdollisuus subwooferin lisäämiseksi, jos siltä tuntuu.

Etulevyltään 28 x 16 -senttiset ja 17 sentin syvyydellään mille vain hyllylllekin mahtuvat Jamo S 801 PM -aktiivikaiuttimet ovat edullinen ja helppo tapa järjestää kunnollinen äänentoisto musiikinkuunteluun, leffoille ja peleihin. Stereopari kaiuttimia sisältää vahvistimen ja oikein sopivat liitännät. Bluetooth, liitäntä ilman liittimiä, parittuu puhelimeesi helposti. Langalliset liitännät ovat USB tietokoneelle (kaiuttimet näkyvät tietokoneessasi ulkoisena äänikorttina), optinen digitaalitulo stremerille tai telkkarille ja RCA-liittimillä tehty analoginen tulo, johon saa kiinni mitä vain – vaikka levysoittimen. Lisäksi on anto subwooferille.

801 PM:ää saa kahdella värillä, mustana ja valkoisena. Molemmissa suojamaskina on laadukas sisustuskangas ja kehikko kiinnittyy siististi magneeteilla. Maskin sävy on mustassa kaiuttimessa tummanharmaa ja valkoisessa vaaleanharmaa.

Aikaisemmin edullisissa kaiuttimissa saattoi olla kalvopainikkeellisia luottokorttikaukosäätimiä, ne kun olivat se halvin tapa antaa kaiuttimien omistajan istua sohvalla. S 801 PM:ssä on kuitenkin mukana kaukosäädin, joka on sulavalinjainen ja painikkeiden tuntuma on tosi hyvä. Sen verran hyvä, että jotkut raskaat metalliset highend-harkot jäävät massaan keskittyessään nappulatuntumallaan selvästi jälkeen.

Se selkein perusrakenne

Tässä hintaluokassa on selvää, ettei kaiuttimissa ole eksoottisia ratkaisuja, mutta toisaalta ei S 801 PM:ssä ole myöskään alitettu rimaa. Perusrakenne on kaksitiekaiutin refleksikotelossa. Bassokeskiääninen on nelituumainen ja tuumaisella tekstiilikalottidiskantilla on kookas suuntain edessä parantamassa sovitusta bassokeskiääniseen ja vähentämässä heijastuksia kotelon särmistä.

Diskantin suuntain on hauskasti samanlainen puusävyinen kuin kaiuttimen pieni sokkeli.

Oikean kaiuttimen takana olevassa vahvistinmoduulissa on kaikki liitännät ja myös liittimet, joihin vasen kaiutin kytketään joko mukana seuraavalla kaiutinjohdolla tai jollain pidemmällä jos kaiuttimet sijoittuvat hyvin etäälle toisistaan. Oikean kanavan vahvistinmoduulissa on siis myös vasemman kaiuttimen vahvistin ja siksi kaiuttimet kytketään kaiutinkaapelilla toisiinsa.

Tervekin rakenne voidaan saada soimaan hyvin tai huonosti, ihan riippuen kaiutinsuunnitteluosaston taidoista. Jamo S 801 PM soi varsin mukavasti, kahdellakin eri tavalla.

Basson säätäminen kohdalleen

Seinän vieressä, siihen nämä hyvin todennäköisesti 99,9% kodeista asettuvat, S 801 PM -parin soundi on isompi kuin kaiuttimen koosta voisi päätellä. Basso jysähtää sen verran alleviivatusti, että joku saattaisi jopa puhua isottelusta. Hifimäärein sanottuna S 801:n basso on vähän pinnassa humppaava, normaalikansan termein basso on mukavasti potkaiseva ja uskottava. En usko, että hardcore-hifiharrastaja hankkii näitä, joten väittäisin, että vaikka 801:t ovat varsin pienikokoiset, niiden soundi on bassopäältään mukavasti potkaiseva ja uskottava.

Sitten pitämällä kaukosäätimen SUB-painiketta pohjassa muutama sekunti, ääni muuttuu selvästi kevyemmäksi. Kaikki ylimääräinen bassojumputus hävisi. Lyhyt painallus SUB-napista säätää subwooferannon tason keskiarvoonsa, mutta pidempi kytkee bassokorostuksen päälle tai pois.

Oletusarvoisesti bassokorostus on päällä. Sinulle oikean asetukset selvität kokeilemalla. Pienessä tilassa ja/tai jos kaiutinpariin on liitetty subwoofer, bassokorostus saa olla todennäköisesti pois päältä. Vastaavasti suuressa tai muuten bassoja korostamattomassa tilassa (lue: tila ei ole kivirakenteinen) tai jos Jamot ovat kaukana seinistä, kaiutinparin ääni voi ilman bassokorostusta kuulostaa vähän liian kevyeltä. Eli korostuksen kanssa musiikkia on mukavampaa kuunnella. Kuuntelutilani oli iso ja vaikka korostusta oli enemmän kuin minulle olisi riittänyt, pidin sen pääasiassa päällä.

Elävyyttä ja energiaa

S 801 PM:ssä on selvää viimeaikaisten Jamojen luonnetta, viimeisimpien hienosäätöjen kanssa toki. 801-pari kuulostaa elävältä ja energiseltä, uskottavalta ja intiimiltä. Ei ultraneutraalilta tai tarkasti ääniteuskottavalta vaan vähän tarinankertojaksi väritetyltä, ja sellaisena hyvin toimivalta. Mafia III -pelin scorelta kappale poikineen saa hamuamaan Pleikkarin ohjainta, jota toimistolla ei valitettavasti nyt ole käsillä. Pelin tunnelma välittyy pelkällä musiikilla syvälle mieleen vaikka ruutu ja ohjain puuttuvatkin.

Liitännät riittävät hyvin peruskäyttöön etenkin kun lisänä on myös Bluetooth.

Ocean’s Eleven ja raita The Plans. Ei, bassopää ei humahda läpi huoneen kuten tällä kappaleella tapahtuu järeiden subwoofereiden kanssa, mutta herrojen Clooney ja Pitt suunnitelmat saavat niskavilloihin kihelmöintiä juuri kuten kuuluukin. Jatkona Lyman Zerga muistuttaa samalla tavalla loistavan kutkuttavan elokuvan tunnelmasta vaikka Carl Reinerin äänessä hieman neutraalista poikkeavaa kumeutta onkin. Samalta albumilta ehtii lähteä soimaan vielä Gritty Shaker ja huomaan sen heiluttavan hanuriani tahdissa. Tämä on näiden juju: jos biisi on hyvä, S 801 PM:t saavat hymyn huulille.

Rammsteinin Rosenrot kaipaisi ehkä aavistuksen lisää massaa vyörymiseensä, mutta yllättävän hyvin sekin pienokaisista puskee ilmoille. Megadeathin Trust ei oikeastaan edes kaipaa lisäuskottavuutta ja Stravinskyn Kevätuhrikin toimii paremmin kuin tyydyttävästi. Toki klassisen musiikin kanssa on aina pidettävä mielessä, että edes monet huomattavan isot kaiuttimet eivät pysty välittämään samaa dynamiikkaa, mihin sinfoniaorkesteri pystyy. Mutta tämän luulisi olevan sanomattakin selvää, että pieni kaiutinpari pystyy sujuvasti hillittyihin ja kohtalaisiin revittelyihin, ei älyttömiin.

Koska oikeassa kaiuttimessa on molempien kanavien vahvistimet, kytketään kaiuttimet kaiutinkaapelilla toisiinsa.

Akustisella musiikilla kuulee kyllä hyvin sen, että S 801 PM:n perusrakenne on varsin terve. Stereokuva muodostuu selkeästi, solisti on vahvasti läsnä – jopa askeleen-pari totuttua lähempänä kuuntelijaa. Artikulaatio on jopa hieman alleviivaava, mutta kuuntelija voi nauttia siitä, että ulkomaankielen kuullun ymmärtämiseen saa automaattisesti yhtä paremman arvosanan kuin koulussa.

Pirteät pienokaiset

Jamo S 801 PM:stä on helppo pitää. Mustana tai valkoisena, pienellä puisella sokkelilla ja siistillä kangasmaskilla niiden ulkonäkö on enemmän kuin siisti, kaiuttimet ovat helpon pienet mihin vain sijoitettaviksi ja niiden ääni on parempi kuin uskoisi 350 eurolla saavansa.

Pahin kilpailija S 801 PM:lle ei ehkä ole joku toinen aktiivikaiutinpari vaan enemmänkin yksittäinen kannettava aktiivikaiutin, joista parhaat ovat erittäin hyviä. Niitä kannettavia voi hinata ympäri kämppää, pihaa ja puistoa, näitä ei (ei ainakaan yhtä sujuvasti, vaikka tee-se-itse-harrastajan mieli kyllä keksii pian keinot kuljetukseen). Mutta perinteinen kaiutinpari luo oikean hyvän stereokuvan, joka upottaa syvemmälle esitykseen kuin mihin ne kannettavat yksittäiset pystyvät. Ja Jamo-parissa on myös liitännät, joilla niistä voi tulla koko olohuoneen äänentoiston keskus, johon sitten muut ohjelmalähteet kuten televisio ja streameri tai levysoitin liittyvät.

Pahin kilpailija S 801 PM:lle ei ehkä ole joku toinen aktiivikaiutinpari vaan kannettava aktiivikaiutin.

Maailmassa on toki paremman kuuloisia kaiuttimia kuin Jamo S 801 PM -pari. Mutta ottaen huomioon hinnan, nämä tarjoavat todella paljon vastinetta niin äänenlaadussa, ominaisuuksissa kuin käytön sujuvuudessakin.

Lyhyesti: Pienikokoiset ja siististi viimeistellyt kaiuttimet. Oleelliset liitännät ja yllättävän hyvä ääni.

Hinta: 349 euroa parilta

Maahantuoja: Loudgroup Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän jälleenmyyjän.

Kuvat: Valmistaja ja Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap