fbpx
Yleinen

Jamo C 912 SUB -aktiivisubwoofer testissä

Napakasti tykittävä
jamo-c-912-sub-aloitus-9492b

Jykevä 12-tuumainen bassoelementti ja 400 wattia hetkellistä tehoa puskeva vahvistin runsaalla 400 eurolla. Oikeasti? Mistä on tingitty?

Jamo on kunnostautunut tekemällä eurooppalaiseen tyyliin sopivia kaiuttimia hyvin kohtuullisella hinnalla. Ei highendiä, mutta asiallista suorituskykyä normaalikotiin helposti istuvassa paketissa. Tuore C 912 SUB -subwoofer liittyy joukkoon ja kun ulkonäköseikat otettiin puheeksi, tämä malli todennäköisesti viehättää enemmän perheen maskuliinisempaa osapuolta.

Melko kookas noin 50-litrainen kotelo on viimeistelyltään pelkistetty ja testikappaleen mustaa viilua muistuttava pinta työkaluhenkeä uhkuvassa laitteessa ei tee C 912:sta mitenkään siroa tai hempeää. Subbari on siisti, mutta mitään erikoista viimeistelyssä ei ole ellei varsin mukavan näköisellä kankaalla verhoiltua elementin maskia lasketa.

jamo-c-912-sub-kangasmaski-9497b
Jamo on kunnostautunut kaangasmaskeissa. Käytettävä kangas on sekä kauniin näköistä, että käsissä mukavan tuntuista.

12-tuumaisen bassoelementin uskottavuutta korostetaan harmaalla kartiolla ja huomattavan paksulla ulkoripustuksella. Refleksiputkikin on suoraan elementin alla eikä piilossa. 400 wattia hetkellistä tehoa tarjoavan vahvistimen yhteydessä on normaalit perussäädöt: 0/180-asteen kytkin vaiheelle, voimakkuus ja jakotaajuus.

Todennäköisin paikka tälle subwooferille on kotiteatterissa. Oikeaoppinen ratkaisu on asetttaa kotiteatterivahvistimesta kaikki kanavat pieniksi ja subwooferin säädöistä jakotaajuus maksimiin. Tällöin subbarin oma jakosuodin häiritsee mahdollisimman vähän vahvistimen tekemää jakosuotoa.

jamo-c-912-sub-liitannat-ja-saadot-9499
C 912 SUB:n säädöissä on kaikki oleellinen, mutta ei ylimääräistä.

Potkua vapinan sijaan

Huoneessa tehdystä taajuusvastemittauksesta näkee, ettei Jamo C 912 SUB toista puhtaasti tuntoaistimuksina havaittaville vavahtelutaajuuksille saakka. Tinkimätöntä action-elokuvaharrastajaa tämä toki kaivertaa, mutta tinkimätön harrastaja todennäköisesti (lue: toivottavasti) tietää budjetoida subwoofereille moninkertaisesti enemmän rahaa projektissaan.

Kun hinta pidetään tiukasti kurissa, jostain pitää tinkiä. Jamo on tinkinyt C 912 SUB:n kanssa matalataajuisimmista vapinoista, mutta ei juurikaan muusta. Äänenpainetta irtoaa oikein mukavasti. Ei ehkä ihan niin paljon kuin valtavalla donitsiripustuksella tehdystä bassoelementistä voisi olettaa, mutta hinta huomioiden oikein hyvin.

jamo c 912 sub taajuusvaste
Jamo C 912 SUB:n taajuusvaste huoneessa. Mustalla jakotaajuus maksimissa, punaisella jakotaajuus klo 12:ssa ja vihreällä jakotaajuus minimissä.

Subwooferin toisto ei ylety juuri yli sadan hertsin silloinkaan kun jakotaajuus on säädetty maksimiin. Vastaavasti jakotaajuussäätö minimissä todellinen jakotaajuus on huonemittauksen mukaan noin 60 hertsiä. Alarajataajuus on jakotaajuussäätö minimissään hyvin valmistajan 29 hertsin lupauksen kanssa linjassa. Jos jakotaajuuden säätää maksimiin, alaraja nousee noin 35 hertsiin.

Tiukalla otteella

C 912 SUB on hyvin tarkkasointinen subbari. Hyvin säädettynä se mätkäisee napakasti, nopeasti ja tarkasti. Pehmoilu ja löysyys eivät ole yhtään pilaamassa tunnelmaa sen enempää Billy Gibbons And The BFG’s -raidoilla kuin Ocean’s Eleven -soundtrackin The Plans -raidallakaan. Rintalastaan mätkäistään tarvittaessa terävällä iskulla. Jos olet ajatellut, että suljettukoteloiset ovat aina napakoita ja refleksit pehmeitä, tämä potkaisee ennakkoluulolta jalat alta hyvin terävästi.

Rintalastaan mätkäistään tarvittaessa terävällä iskulla.

Sitten kun pitää piirtää huoneeseen painostavaa tunnelmaa, C 912 SUB on edelleen ihan hyvin tehtäviensä tasalla. Rammsteinin Mutter-levyn nimikkokappale murahtaa uskottavasti, samoin Metallican Whiskey In The Jar -coveri Garage Inc. -levyltä.

Kyllä, se kuuluu, ettei C 912 SUB hätistele alimpia taajuuksia. Asia on kuitenkin suhteellisen helppoa antaa anteeksi kahdesta syystä. Ensimmäinen on tietysti hinta, runsaan 400 euron hintaiselta subwooferilta ei voi odottaa kovimpien koneiden suorituskykyä. Toinen asia on sitten se, että ainakin minä kuuntelen ennemmin bassotoistoa, jossa on sävyjä, iskua ja selkeyttä – kuten C 912 SUBilla on – kuin laahaavaa puuroa, joka vain ylettyisi alemmas.

jamo-c-912-sub-bassoelementti-9493

Elokuvamateriaalilla bassoa käytetään musiikkia enemmän staattisen painostavan huminan tuottamiseen. Toimiiko C 912 SUB silloin? Samalla tavalla napakan tiukasti potkaisevana kuin musiikillakin. Ja jos haluat muhevamman toiston, älä tee kuten alussa ohjeistin. Käännäkin jakotaajuussäätö minimiin tai lähelle, siten saat painotettua keskibassoja ylempien sijaan ja lisää mehevyyttä sointiin. Ei se ole oikeaoppista, mutta ei harrastuksessa kaiken aina tarvitse ollakaan.

Uskottava ulkoasu, riittävä suorituskyky

Jamo C 912 SUB on subwoofer, joka hardcore-harrastajien keskuudessa kirvoittaa satiirisia kommentteja siitä, onko kyse SUBwooferista vai wooferista. Vinoillessaan tämä hardcore-joukko vain unohtaa, että kaikki eivät halua sijoittaa enemmän rahaa hifiin kuin autoonsa ja asuntoonsa.

Myönnän, että C 912 SUB:n ulkonäkö on raflaavampi kuin todellinen suorituskyky. Ulkoasu antaa viitteitä, että kyseessä olisi todella järeän luokan tykki ja sitä tämä voisi ollakin, jos hintalapussa saisi olla nykysumman edessä ainakin ykkönen lisänumerona. Kyllä, rahalla saa, mutta C 912:lla pääsee muuten tosi pitkälle vaan ei alimpiin vapinoihin saakka.

jamo-c-912-sub-maskilla-ylaviistosta-9494b

Jos budjettisi on tiukka, et halua lelun näköistä sisustussubwooferia ja arvostat tiukasti potkaisevaa soundia, Jamo C 912 SUB ruksaa kaikki kohdat toivomuslistaltasi. Lisäksi erillisellä subwooferilla saadaan pelkkiä isoja pääkaiuttimia helpommin säädettyä bassoalueen tasoa halutuksi ja siten muokattua soundia omia makumieltymyksiä vastaaviksi.

Lyhyesti: Hintaan suhteutettuna hyvin uskottavan näköinen ja napakasti potkaiseva subwoofer.

Hinta: 429 euroa

Maahantuoja: Loudgroup Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Jamo-kauppiaasi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap