fbpx
Uutiset

Sony VPL-VW500ES -4K-videoprojektori koekatselussa

3D on kuollut, eläköön 4K sanoi myös Forbes tämän vuoden CES-messujen artikkelissaan. Asia kävi itse asiassa selväksi jo noin vuosi sitten kun Sony piti lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin ensimmäinen 4K-projektori ja 84-tuumainen 4K-televisio .

Full HD -kuva on varsin hieno kun sitä katsoo isosta televisiosta, mutta pari metriä leveä kuva vain 2,5 metrin päästä katsottuna – siihen se ei vain riitä. Todella leveällä kuvalla (2.40:1-kuvasuhteella tämä leveyden ja katseluetäisyyden suhde ei ole silmille rasittava) näkee, miten kaikki pienet yksityiskohdat häviävät viitteellisiksi. Ruoho ja puiden lehdet selkeimpinä, ihmisjoukossa yksittäisten henkilöiden kasvonpiirteet samoin, mutta juuri materiaaleista aitoa tekevät nyanssit myös.

4K-materiaali, onko sitä?

Vuosi sitten 4K-materiaalia oli yksi potkupallomatsi ja pätkä panoroitua kukkaketoa. Nyt japanilaiset voivat katsoa satelliitista 4K-materiaalia vaikka kuinka. Mutta ei täällä peräpohjolassa, niinkö? No, asia ei näytä aivan niin synkältä.

Digiexpoa edeltävässä Sonyn lehdistötilaisuudessa ollut teknisen puolen hardcore-osaaja Petri Teittinen toi esille erinomaisen pointin. Nykyinen Blu-ray:lla käytettävä H.264-kodekki kuvanpakkauksessa riittää pakkaamaan kahden tunnin 4K-kuvan Blu-raylle kunhan kodekille antaa riittävästi aikaa pakkaukseen. 265-kodekki kuulemma vielä paremmin. Nykyinen dual-layer BR on sekin kasvatettavissa noin 66 gigaan per levy eli tilaa useille ääniraidoillekin piisaisi. Ehkä 4K leffat ovat Anttilan hyllyssä nopeammin kuin arvaammekaan.

Vaikka aitoa 4K-materiaalia ei vielä lähikaupan hyllystä saakaan, Blu-raytahan ne ovat pulloillaan. Ja Blu-ray näyttää 4K-ruudulla oleellisesti paremmilta kuin Full HD -resoluutiolla katsottuna. VPL-VW500ES:ssä on sama Reality Creation 4K-skaalain kuin vanhemmassa lippulaivassa ja se tuntuu varsin toimivalta. Blu-ray-kuva saa hyvän lisän terävyyteensä, jos toki BR-kuva on ilman Reality Creation -prosessointikin hyvin näyttävä 4K-resoluutiolla.

ISO kuva, ISO elämys

Otin aiheesta, VPL-VW500ES-projektorin ensinäkemisestä, kaiken irti. Istuin eturiviin, noin puolentoista metrin päähän kankaasta, jonka leveys on 2,5m luokkaa. 55-tuumainen 4K-televisio on hassu koska sen terävyydestä saa kaiken irti vain kun töllö on käsivarren mitan päässä. Tai toisaalta, näin voi tietysti säästää jättämällä kaukosäätimen pois.

Vasta kun katselukulma on oikeasti suuri eli käytännössä kun katsotaan projektorinkuvaa, saadaan Full HD -resoluution nelinkertaistamisella oleellinen etu. Mutta voi pojat, sitten se onkin aivan eri maailma kuin mihin olemme parahimmillaankaan tottuneet.

Terävyyden oleellinen parannus on myös hurja lisäys kuvan kolmiulotteisuuteen. Ei mitään sivuoireita, vain hurjan paljon syvemmälle vievä elämys. Ensikuva VPL-VW500ES:llä on 4K-kuvaa vain pari kertaa nähneelle henkeäsalpaava. Tämä on niitä hetkiä kun hymy leviää vain väkisin kasvoille.

”Ensikuva VPL-VW500ES:llä
on henkeäsalpaava.”

Pikselimäärän 4,21-kertaistaminen (4096 x 2160 vastaan Full HD:n 1920×1080) mahdollistaa sujuvasti ainakin kaksi kertaa leveämmän kuvan. Tottakai kuvan yleinen terävyys on räikeästi parempi, mutta struktuurit ja materiaalintuntu vahvistuvat vähintään yhtä paljon. Ja juuri se, materiaalien aitous, vie paljon entistä vahvemmin syvälle elokuvan tunnelmaan.

VPL-VW500ES loistaa myös kontrastissa, sävykkyydessä ja väritoistossa. Te voitte katsella niitä esitteen numeroarvoja ja verrata joihinkin toisiin numeroihin, mutta lupaan, että ette saa niistä samoja viboja kuin minä katsellessani kuvaa oikeasti. Värisävyjen toisto on aivan sairaan hienoa, sävymaailma tuntuu aivan rajattomalta. Tämä on varmasti osittain erinomaisesti tuotetun demomateriaalinkin ansiota, mutta silti, pitää se demo toistaakin hyvin.

Koko ja värit kohdallaan

Sony mainostaa VPL-VW500ES:ssä Triluminous-tekniikkaa, joka kertoo erityisestä paneutumisesta väritoistoon. 500ES:n tapauksessa se tarkoittaa yhtä värillistä suodatinta linssiryhmässä ja siihen pohjautuvaa kuvaprosessointia. Väite on, että tällä saadaan entistä hienompi väritoisto. Lehdistötilaisuuden kuvan perusteella minulla ei ole mitään saumaa kiistää väitettä.

Toinen oleellinen asia on automaattinen värikalibrointi. Lampun väritoisto muuttuu eliniän myötä ja automatiikalla varmistetaan, että väritpysyvät säädöissään koko käyttöiän ajan.

Kolmas erittäin tervetullut asia on 500ES:n koko. Se on huomattavasti vähemmän syvä kuin valtava VPL-VW1000ES. 500ES ottaa jäähdytysilmaa sekä edestä että takaa ja puhaltaa kuuman ilman kummallekin puolelle etuviistoon. Tämä mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaampaankin tilaan. VW1000 oli sijoitettavuudeltaan lähinnä hankala suuren kokonsa ja jäähdytystarpeensa takia, 500ES parantaa tilannetta hyvin paljon.

500ES:n 3D-kuva tukee avointa standardia eli hyvin monen valmistajan lasit toimivat. Lisävarusteena saadaan langaton HDMI, joka helpottaa huomattavasti sen pisimmän, kalleimman ja hankalimman kaapelin kanssa

Hillitympi vaihtoehto

Samassa tilaisuudessa esiteltiin myös VPL-VW50ES:n seuraaja, VW55. Tuoreistettu malli on saanut joitain lisäominaisuuksia. 3D-katsojille siirtyminen infrapunasta radiotaajuuslaseihin on varmasti suurin käyttömukavuuteen liittyvä asia.

Lisävarusteena 55ES-projektoriinkin saa langattoman HDMI:n.

VPL-VW55ES näyttää sekin jo varsin miellyttävältä tältä etäisyydeltä koska LCoS-tekniikan ansiosta pikseliverkko ei tule aavistuksenkaan vertaa esille. 1,5 metristä 2,5-metrisellä kuvalla!

Tee itsellesi palvelus

Messuilla kiertely lehdistötilaisuuden jälkeen osoitti myös sen, että noin 50-tuumaista televisiota on vaikea katsoa niin läheltä, että 4K-kuvan juju tulisi esille. VPL-VW500ES:n kuva oli paljon levollisempi ja vaivattomammin katsottava kuin 4K-televisiot vaikka katselukulma niillä jäi vielä kapeammaksi kuin valkokankaalla.

Marraskuun lopulla markkinoille tulee myös VPL-VW1100ES, 1000ES:n seuraaja. Uuden lippulaivan hinta on 22 000 euroa ja vuosi sitten esitellyn 1000ES:n voi päivittää 1100ES:ää vastaavaksi 2 500 euron kustannuksella. Mallien välillä kyse on enemmän pienestä modernisoinnista kuin varsinaisesti täysin uudesta askeleesta.

Mutta kun 10 000 euron VPL-VW500ES tarjoaa tippaa vaille 1100ES:n suorituskyvyn alle puolella hinnalla niin Sonyn edustajatkin myöntävät, että lippulaiva tulee saamaan vain vähän ostajia.

Jos et ole nähnyt koskaan 4K kuvaa niin tee itsellesi palvelus ja käy katsomassa, mikä on kuvalaatu nyt parhaimmillaan. 4K on isolla kuvalla aivan mieletön harppaus Full HD:stä.

Kymppitonni projektorista? No, voit valita, haluatko nauttia jo nyt kuvasta, joka päihittää kaikki aikaisemmat tykkikuvat vai jäädä odottelemaan. Kuten sanottu, Blu-ray-kuva näyttää 4K-screenillä oleellisesti hienommalta kuin Full HD -ruudulla ja aitoa materiaalia alkaa varmasti pian tippua sitäkin.

Hinnat:
VPL-VW55ES: 3 200 euroa
VPL-VW500ES: 10 000 euroa
VPL-VW1100ES: 22 000 euroa

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap