fbpx
Uutiset

Sony VPL-VW5000ES – 4K SXRD -videoprojektori laser-valonlähteellä

Sonyn henkselit lävähtävät kovaa kun se sanoo, että VPL-VW5000ES on maailman edistynein kotiteatteriprojektori. Mutta saattavat japanilaiset olla kyllä asian kanssa oikeassa.

Merkki on kulkenut 4K-kotitykkien eturintamana vuoden 2012 lopusta, jolloin esiteltiin ensimmäinen 4K-kotiprojektori VPL-VW1000ES. Sitä seurasivat puolta halvempi VPL-VW500ES ja vielä kolmanneksen halvempi VPL-VW300ES noin vuoden välein toisistaan. Nykymallit ovat VPL-VW520ES ja VPL-VW320ES, hinnat eivät tippuneet enempää, mutta suorituskykyä ja ominaisuuksia on parannettu.

Samaan aikaan Sony on tarjonnut ammattipuolelle videoprojektoreita runsaalla valovoimalla ja ennen kaikkea pitkän ja vakaan käyttöajan tarjoavalla laser-valonlähteellä. VPL-FHZ55:n testasinkin ja sen VPL-FH700L-isoveljen näin lehdistötilaisuudessa. Ja joka kerran kun kasa lehdistön edustajia kokoontui Sonyn kaverien ympärille, kysymys oli sama: ”Milloin saamme 4K-projektorin laser-valonlähteellä”. Milloin loppuu se koko ajan himmenevien ja värintoistoltaan alusta loppuun muuttuvien UHP-lamppujen käyttö?

Sony VPL-VW5000ES
Mitä kaikkea VPL-VW5000ES osaa?

Nyt, se loppui nyt. VPL-VW5000ES vihdoin yhdistää 4K-kotiteatterikuvan ja valonlähteen, joka pysyy alusta loppuun käytännössä yhtä kirkkaana ja saman värisenä. Eli kriittisenkään katsojan ei tarvitse kalibroida tykkiä aina kuukauden välein uusiksi. No okei okei, ei se toki aivan uudenveroinen ole parin tuhannen käyttötunnin jälkeen, mutta muutokset ovat pieniä UHP-lamppuihin verrattuna. Ja tykissä on automaatinen kalibrointi, joka näyttää, paljonko kuvanlaatu on muuttunut tehdaskalibroinnin jälkeen ja säätää itsensä taas kohdalleen.

Luonnollisesti VPL-VW5000ES tarjoaa kaikki tuoreimmat nippelit, kirjainlyhenteet ja vipstaakit. Se on HDR-yhteensopiva, emuloi BT.2020-väriavaruutta ja kattaa koko DCI-P3-väriavaruuden. Siinä luonnollisesti on HDCP 2.2 -yhteensopiva HDMI-liitäntä, joka nielee 4K 60p -kuvaa YCbCr 4:4:4 8bit ja YCbCr 4:2:2 12bit -muodoissa.

SXRD eli LCoS (heijastava nestekidepaneeli, Liquid Crystal on Silicon) -paneelien ansiosta pikseliverkkoa ei käytännössä näy vaikka katsoisi nelimetristä kuvaa kahden metrin päästä. 5000 lumenin ansiosta kuvakokoa voi venyttää huomattavan suureksi ja reipas kirkkaus ei kuitenkaan haittaa pienissä tiloissa koska valonlähteen kirkkautta voi säätää. Et siis tarvitse aurinkolaseja jos valkokankaasi on vain parimetrinen. Kirkkaiden projektorien helmasynti, tehokkaan lampun vaatima tehokas jäähdytys on hoidettu 5000ES:ssä nestejäähdytyksellä ja päästy 32 / 35 desibelin melutasoon (eko / normaali). Ei aivan yhtä hiljainen kuin merkin hiljaisimmat kotiteatterikoneet, mutta toisaalta tämä tuskin tulee kymmenenneliöiseen leffahuoneeseen puolen metrin päähän katsojasta.

”43-kiloinen nestejäähdytetty
musta kattokeijukainen.”

Jokojokojoko?

4K-materiaalin määrä kasvaa vähitellen ja nimenomaan valkokankaalla, isolla kuvakoolla, sen kuvanlaadullinen paremmuus pääsee oikeuksiinsa. Ja lisäksi hyvät 4K-skaalaimet saavat Blu-rayn Full HD -kuvan näyttämään paremmalta kuin Full HD -tykeillä. Eli joko pääsen kauppaan, saanko ostaa syksyn pimeneviin iltoihin 43-kiloisen nestejäähdytetyn mustan kattokeijukaisen?

Et vielä, Sony toivoo saavansa VPL-VW5000ES:n markkinoille vuoden 2016 ensimmäiselle neljännekselle. Ottaa kyllä jo varauksia vastaan. Siihen saakka joudumme selailemaan lehdistötiedotetta
www.mynewsdesk.com/uk/sony/pressreleases/sony-introduces-the-world-s-most-advanced-home-cinema-projector-the-vpl-vw5000es-1235096
ja valmistajan infosivuawww.sony.co.uk/pro/product/projectors-homecinema/vpl-vw5000es/support/.

Pienellä surffauksella löytyi myös hinta-arvio, 60 000 dollaria. Jos tuntuu tipan paksulta niin onneksi nykymallitkin saavat tietysti tuoreet seuraajat.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap