fbpx
Uutiset

Monitor Audio Gold-sarja uudistui viidenteen sukupolveen

Edellinen Gold-sukupolvi eli viisi vuotta, mutta nyt on aika uudistua. Brittivalmistaja tarjoaa viidennen sukupolven Gold-mallistossa kullanhohtoisia laskostettuja nauhadiskantteja, kuulaan puhdasta ääntä ja näyttävän tyylikästä viimeistelyä.

Brittivalmistaja Monitor Audio esitteli tammikuussa 2019 viidennen sukupolven Gold-sarjansa. Mallistossa on yksi jalustakaiutin, kaksi eri kokoista lattiakaiutinta, akustiselta suunnittelultaan poikkeuksellisen hyvä keskikanavan kaiutin, tavalliseen olohuoneeseen erinomaisesti sopivat surroundkaiuttimet ja hyvin järeä huonekorjauksella varustettu subwoofer.

Gold C250 -keskikanavan kaiutin istuu täydellisesti Gold 200 ja Gold 300 -lattiakaiuttimien seuraan myös sivusta kuunneltaessa.
Gold C250 -keskikanavan kaiutin istuu täydellisesti Gold 200 ja Gold 300 -lattiakaiuttimien seuraan myös sivusta kuunneltaessa.

Gold 200 ja Gold 300 -lattiamallien ja Gold C250 -keskikaiuttimen perustana on päällekäin loivalla suuntaimella varustettu laskostettu nauhadiskantti ja 2,5-tuumainen C-CAM-keskiäänielementti. Tämä tarkoittaa, että keskikaiutin istuu täydellisesti pääkaiuttimien väliin ja äänensävy pysyy tasaisena laajalla kuuntelualueella. Gold 200:ssa ja Gold C250:ssä on kummassakin lisäksi kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä, Gold 300:ssa kaksi kahdeksantuumaista.

Gold 100 -jalustakaiuttimessa ja Gold FX -surroundkaiuttimissa on sama laskostettu nauha loivassa suuntaimessa, mutta FX:ssä on etu- ja takaviistoon osoittavat nelituumaiset C-CAM-bassokeskiääniset ja Gold 100 -jalustakaiuttimessa 6,5-tuumainen bassokeskiäänielementti.

Malliston lippulaiva, Gold 300.
Malliston lippulaiva, Gold 300.
Lupaava pikakuuntelu

Sain ottaa pikatyypit mallistosta ennen kuin osa ensimmäisen erän kaiuttimista lähti jälleenmyyjille esittelyyn. Selvimpänä luonteenpiirteiteenä ainakin Gold 100:ssa, 200:ssa ja 300:ssa on kuulaan puhdas ja kirkas äänensävy. Diskantti kuulostaa jotenkin erityisen kirkkaalta ja puhtaalta.

Kuten Monitor Audion muissakin malleissa, jalustamalli ja pienempi lattiamalli sopivat pienempään huoneeseen kun taas isompi Gold 300 -lattiakaiutin kaipaa suurempaa tilaa ympärilleen. Oleellinen ero on bassotoiston tuhtiudessa ja mallisto mahdollistaa hyvin samankaltaisen äänellisen lopputuloksen tilan koosta riippumatta.

Voin myös uskoa, että Gold-sarjasta on helppoa tehdä kovan luokan kotiteatteri. Normaalia laajemmalle säteilevät Gold FX -surroundkaiuttimet helpottavat saamaan suuren ja tasaisen äänikentän normaalihuoneissa.

W12-subwoofer on kohtuukokoinen tykki.
W12-subwoofer on kohtuukokoinen tykki huonekorjauksella.

Älyä alakertaan

Monitor Audio Gold W12 -subwoofer on sekä huomattavan järeä että myös kiitettävän älykäs. 600-wattisen vahvistimen perässä on varsin suurella kolmetuumaisella puhekelalla varustettu 12-tuumainen bassoelementti. Tuo bassoelementti taas on asennettu 36 mm paksuun etulevyyn kun kotelon muut sivut ovat ”vain” 25-millistä MDF-levyä hyvin tuettuna.

Refleksiputken sijaan bassoviritys on tehty kahdella tyylikkäästi kylkiin upotetulla passiivisäteilijällä. Gold W12 -subwooferin järeydestä huolimatta kotelo ei ole järjettömän suuri ja refleksiputkella viritettynä olisi joko joutunut käyttämään 12-tuumaiselle liian pienihalkaisijaista putkea tai tekemään putkesta epäkäytännöllisen pitkän.

Lisää älyä takasektorilla

Yleisesti hoettu mantra on se, että monikanavajärjestelmässä kaikkien kaiuttimien tulee olla samanlaisia. Tai näin aloitettiin ainakin 5.1- ja 7.1-järjestelmien kanssa. Tuo ehdotus nojaa kuitenkin oletukseen, että kaikki kaiuttimet ovat yhtä kaukana kuuntelupisteestä ja akustisesti samanlaisessa sijoituksessa.

Myös Gold FX -surroundissa on älyä.
Myös Gold FX -surroundissa on älyä.

Käytännössä surroundkaiuttimet tapaavat olla etukaiuttimia lähempänä kuuntelijaa, jolloin identtisten kaiuttimien kanssa surroundkanavista tulisi enemmän suoraa ääntä ja vähemmän huoneheijastuksia kuin etukanavista. Lisäksi surroundkaiuttimet ovat 95 % tapauksissa seinää vasten, etukaiuttimet usein ainakin joitain kymmeniä senttejä irti seinästä. Gold FX on suunniteltu toimimaan seinää vasten ja säteilee sekä etu- että takaviistoon. Suuntakuvioksi voidaan valita bipoli tai dipoli oman maun mukaan. Muutos on helppoa, kytkintä kääntämällä voit kokeilla, kumpi tuottaa omaan makuusi ja omaan kuuntelutilaasi sopivamman surroundäänikentän. Tulos on iso ja yhtenäinen äänikenttä, jossa surroundkaiuttimet eivät paikallistu lähelläkään olevalle kuuntelijalle.

Premium-viimeistely

Gold-sarja erottuu selvästi tyylikkäämppänä kun sitä vertaa edullisempiin Silver-, Bronze- ja Monitor-malleihin. Puuviilutettuja koteloita peittää paksu kiiltävä lakka, ylälevyn pinta on nahkaa ja itse kaiutinelementit ovat yksinkertaisen tyylikkäitä. Ulkoasu ei ole vain erittäin siisti, siinä on myös mukava annos luksusta mukana.

Valmistajan muiden mallistojen tapaan Goldissakin kaiutinelementit kiinnitetään kotelon takapuolelta. Näin etupuolella ei ole silmiin pistäviä ruuveja ja lisäksi ratkaisu tekee kotelosta automaattisesti erittäin tukevan kun etu- ja takalevyt sidotaan toisiinsa.

Viidennen sukupolven Monitor Audio Gold -mallisto on saatavilla helmikuussa 2019.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap