fbpx
Uutiset

Monitor Audio esitteli 22.1.2018 uuden edullisen Monitor-kaiutinsarjan

Brittivalmistaja Monitor Audio esitteli juuri edullisen Monitor-kaiutinsarjan. Monitor sijoittuu niin kotimaassa kuin maailmallakin mainetta niittäneen Bronze-sarjan alapuolelle korvaten vanhemman MR-sarjan. Osa kaiuttimia katselevista saattaa tosin olla sitä mieltä, että Monitorin ulkoasu on Bronzeakin tuoreempi ja pirteämpi.

Oleellinen osa pirteyttä ovat bassokeskiäänisen oranssi kartio ja diskanttielementtiä kehystävä oranssi koristerengas. Toki nämä huomiotaherättävät yksityiskohdat voi halutessaan tietysti piilottaa maskin taakse. Värivaihtoehtoja on valkoinen, musta ja pähkinä. Mallistona Monitor-sarja on riittävän laaja, jotta siitä riittää kaiutin jotakuinkin jokaiseen käyttötarkoitukseen.


Monitor Audio Monitor 50

Designiä ja perusarvoja

Jalustakaiuttimet ovat Monitor 50 kuution muotoisella kotelolla ja 5,25-tuumaisella bassokeskiäänisellä sekä Monitor 100 tyypillisemmällä suorakaidekotelolla ja 6,5-tuumaisella bassokeskiäänisellä. Molemmat ovat refleksikoteloituja ja tuumaisella diskantilla. Refleksiputkien päädyt ovat reippaasti pyöristetyt ylimääräisten puhinoiden minimoimiseksi ja mukana on tulpat, joilla putket voi sulkea, jos huone korostaa bassoa ja ääni alkaa muuttua liian paksuksi.

Kuutiomalli houkuttaa varmasti heitä, jotka kaipaavat mahdollisimman puhtaita muotoja. Valkoisena vaaleanharmaalla maskilla Monitor 50 -kuution voisi kuvitella olevan nappivaihtoehto monelle pohjoismaisen pelkistettyä ulkoasua kaipaavalle. Kaiuttimelle luvataan basson alarajataajuudeksi 55 hertsiä joten subwoofer ei ole mitenkään pakollinen normaalille musiikinkuuntelijalle. Toisaalta Monitor 50 on hyvin luonnollinen valinta isomman kotiteatterijärjestelmän surroundkanaviin.


Monitor Audio Monitor 100

Sain pikatyypit ensimmäisistä Suomeen tulleista malliyksilöistä ja jalustakaiuttimista suurempi Monitor 100 on hyvä esimerkki siitä, miten edullinen kaiutin pystyy tuottamaan paljon äänellistä iloa. Monitor 100 välittää musiikin hengen hyvin vahvana ja toimii bassoa korostamatta myös seinän lähellä. Napakan bassotoiston ulottuvuudeksi valmistaja sanoo 44 hertsiä. Monitor 100 -kaiuttimien äänellinen läpikuultavuus riittää myös hyvin siihen, että eri oheislaitteistojen erot tulevat selvästi esille. Toisin sanoen ne toimivat erinomaisesti hillityn budjetin hifiharrastuksen kulmakivenä.

Muhkeampiluonteiset lattiamallit

Monitor 200 ja Monitor 300 ovat malliston lattiakaiuttimet. Monitor 200 on 5,25-tuumaisilla bassokeskiäänisillä ja suurin Monitor 300 6,5-tuumaisilla. Lattiamalleissa refleksiputkia on kaksi joten bassoaluetta voi säätää tarkemmin tulppaamalla tarvittaessa joko yhden tai kaksi refleksiputkea. Molemmat lattiakaiuttimet ovat 2,5-tierakenteita eli kumpikin bassokeskiääninen toistaa bassoja, mutta vain diskantin vieressä oleva keskialuetta jakotaajuudelle saakka.

Tulppaamatta putkia Monitor 200 ja Monitor 300 soivat reippaasti jalustakaiuttimia muhkeammin ja hyödyntämällä mukana tulevia refleksiputkien tulppia nämäkin saa soimaan napakasti potkaisevan neutraalisti seinän lähellä. Bassotoiston alarajaksi luvataan Monitor 200:lle 40 Hz ja Monitor 300:lle 35 Hz, refleksiputkien tulppaus sekä laskee yläbasson tasoa että venyttää basson ulottuvuutta selvästi alemmas.

Pisteeksi i:n päälle

Kotiteatteri kaipaa luonnollisesti myös keskikanavan kaiuttimen ja jos Monitor 50 tai Monitor 100 ei television tai valkokankaan viereen keskikanavaksi istu, on mallistossa matala vaakamallinen Monitor 150 C -keskikaiutin. Se perustuu samoihin 5,25-tuumaisiin bassokeskiäänisiin kuin Monitor 50 ja Monitor 200. Diskantti on sama tuumainen musta C-CAM-versio kuin kaikissa muissakin Monitor-sarjan kaiutinmalleissa.


Monitor Audio Monitor C150

Kotiteatterissa subwoofer on oleellinen vaikka bassonnälkäinen saattaa kaivata sitä musiikillekin. Vinkkinä, jos haluat sovittaa subwooferin stereojärjestelmään mahdollisimman saumattomasti, kannattaa pääkanavien refleksiputket tulpata ja kaiuttimet asettaa seinän viereen. Tyypillisesti suljettukoteloiseen pääkaiuttimeen subwooferin saa ilman ulkopuolisia (kuten AV-vahvistimen) jakosuotimia sovitettua paremmin kuin refleksiviritettyyn.

Monitor MRW-10 perustuu satawattiseen hyvän hyötysuhteen D-luokan vahvistimeen ja pitkäiskuiseen kymmentuumaiseen bassoelementtiin tukevassa kotelossa. Noin 34 x 32 x 35 -senttinen kotelo on 18-millistä MDF-levyä ja tosiaan riittävän jäykkä. MRW-10:n alarajataajuus on 30 hertsiä eli jos aivan alimmat vavahdukset jäävätkin järeämpien subwooferien toistettavaksi niin toisaalta tämän rajoituksen ansiosta MRW-10:n äänenpainepuolen voisi olettaa olevan varsin hyvällä mallilla.

Mikä vain jalusta- tai lattiamalli käy musiikinkuuntelijalle, mallin valinta sitten oman maun ja tilan mukaan. Kotiteatterijärjestelmiä voi keksiä useitakin alkaen kuudesta (takasurroundkanavan voi tarvittaessa hoitaa ihan hyvin vain yhdellä kaiuttimella kahden sijaan) Monitor 50 -mallista ja subwooferista. Hieman pienempänä Monitor 50 tuntuu luonnolliselta valinnalta isommankin järjestelmän surroundkanavaan kuin Monitor 100. Järeää päätä edustaisi sitten Monitor 300:t pääkanavissa, Monitor C150 keskellä, kaksi MRW-10-subwooferia (yksi etuseinällä ja toinen takaseinällä saadaan tasainen bassotoisto laajalle kuuntelualueelle) ja Monitor 50:t kaikissa surroundkanavissa, montako niitä sinulla sitten onkaan.

Lisätiedot: www.monitoraudio.com/en/product-ranges/monitor

Hinnat:
Monitor Audio Monitor 50: 259 euroa parilta
Monitor Audio Monitor 100: 329 euroa parilta
Monitor Audio Monitor 200: 595 euroa parilta
Monitor Audio Monitor 300: 785 euroa parilta
Monitor Audio Monitor C150: 185 euroa
Monitor Audio Monitor MRW-10: 495 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi

Monitor Audio -kauppiaasi:
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap