fbpx
Uutiset

Linn Exakt, yhä pidemmälle digitaalinen Linn-järjestelmä

Linn siirtää analogielektroniikkaa pois puhtaan signaalin tieltä. Exakt koostuu Exakt DSM-osasta ja Exakt-kaiuttimesta. Niiden hoitamat toiminnot vain eivät ole aivan samoja, mihin on totuttu.

Exact DSM valitsee ohjelmalähteen ja tavallaan säätää äänenvoimakkuuden. Sillä erolla, että se vain vastaanottaa käyttäjän säädön ja välittää sen sitten eteenpäin. Varsinainen säätö tapahtuu Exakt-kaiuttimessa juuri ennen DA-muuntimia.

”Source is in the speaker” eli ohjelmalähde on kaiuttimessa. Mutta mikä se Exakt DSM sitten muka on? Linnin mukaan source eli ohjelmalähde on ensimmäinen porras äänentoistoketjussa, joka vaikuttaa äänenlaatuun. Eli käytännössä heikentää sitä. Koska Exakt DSM hoitaa kaiken signaalinsiirron häviöttömästi digitaalisena niin se ei vaikuta äänenlaatuun. Täten se ei ole Linn-filosofian mukaisesti ole ohjelmalähde. Se on vain valitsin, jolla määritellään, siirtyykö digitaalinen musiikki-informaatio tietokoneesta Songcastin avulla kaiuttimien prosessoreille. Vai kuunnellaanko verkkolevylle tallennettuja tiedostoja vai jotain muuta.

Linn sanoo uuden järjestelmän pureutuvan erityisesti kolmeen kohtaan.

Eliminates the magnitude and phase distortion of analogue crossovers at design time.
Uusi Exakt-kauiutin hyödyntään DSP:llä tehtäviä jakosuotoja.

Corrects for the manufacturing tolerances of individual drive units at manufacturing time.
Jokainen kaiutin säädetään tehtaalla hyvin tarkasti optimaaliseksi. DSP mahdollistaa kaiutinelementtien yksilöerojen poistamisen eli jokainen lopputuote toimii täsmälleen kuten mallikappale eikä vain toleranssien puitteissa.

Optimises for your unique home environment at installation time.
Linn siis siirtyy hyödyntämään huonekorjausta, joka on todella suuri askel. Se on suuri askel kahdessakin mielessä. Ensinnäkin tietysti Linn-järjestelmien äänenlaatu ottaa tällä tavalla hyvin suuren hyppäyksen eteenpäin. Toinen osa isoa askelta on se, että yhä suurempi osa valmistajista hyväksyy sen, että huonekorjaus on käytännössä välttämätöntä kun halutaan normaaleissa kotitiloissa optimaalinen äänenlaatu.

Mitä tämä tarkoittaa LP12-faneille? Exakt DSM toimii puhtaasti digitaalisena eli kaikkien analogisten ohjelmalähteiden signaali digitoidaan. Huonekorjauksen edut saadaan näin käyttöön, mutta analogipuristien päätä varmasti puristaa se, että äänirasian herkkä signaali mennään digitoimaan. Toisaalta, myös RIAA-korjaus voidaan varmasti tehdä laadukkaalla DSP:llä entistä paremmin.

Klimax – Exakt

Exakt-järjestelmä lanseerataan kahdella tasolla. Ensinnäkin on kokonainen Klimax Exakt System ja toisaalta päivitys Klimax 350 -kaiuttimien muuttamiseksi Exakt-versioiksi.

Exakt Link on kellosignaalin sisältävä digitaalilinkki Exakt DSM:n ja sekä DSP:n että DA-muuntimet sisältävän Exakt Enginen välille. Myöhemmin tänä vuonna esitellaan Exakt Tunebox, jossa on suotimet Klimax 350:lle, Komrille ja Keltikille. Näin myös vanhemmat aktiiviperiaatteella toimivat lippulaivakaiuttimet pääsevät hyödyntämään Exaktin edut.

Lue tästä tarkka tiedote, keskustelua ja lisäinfoa uudesta Exakt-järjestelmästä.

Edit: Hinta kokonaiselle Exakt-järjestelmälle on 50 000 euroa alv0% eli kuluttajahinta vähän yli 60 000 euroa. Olemassaolevan Klimax-järjestelmän päivitys on noin puolet tästä.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap