fbpx
Uutiset

Genelec esitteli 5.10.2021 6040R-DSP-aktiivikaiuttimen

Tuore 6040R on Genelecin uuden Signature-sarjan ensimmäinen malli. Signature ovat mallisarja, johon poimitaan Genelecin matkan varrelta valmistajan oleellisimpia virstanpylväitä.

Melkein parikymmentä vuotta sitten asuin Helsingin keskustassa Viiskulmassa ja Genelecin miehet toivat minulle kaksi valtavirrasta poikkeavaa kaiutinta testiin HIFI-lehden artikkelia varten. Kaiutinta kutsuttiin monella lempinimellä (rakkaalla lapsella…), joista yksi oli ”parkkimittari”. Kieltämättä tuore Genelec 6040A -aktiivikaiutin oli pyöreine muotoineen ja yhdysrakenteisine jalustoineen paljolti tuon ajan parkkimittareita muistuttava. Selkeä tuote, josta ei tarvinnut arvailla, mikä on mitäkin.

Hyvin hyvin harva kaiutin tuohon aikaan poikkesi muotoilultaan kenkälaatikosta. Muutamat edistyksellisemmät kaiutinvalmistajat toki tiesivät viisteiden ja pyöristysten hyödyt, ehkä jokunen suuntaimienkin käytön edut, mutta silti 99,999% markkinoilla tarjolla olevista kaiuttimista oli suorakaidelaatikoita, joissa diskantti oli ilman suuntainta.

Muoto oli helppo monen silmälle ja akustisesti edullinen.

Genelecin ja muotoilija Harri Koskisen yhteistyönä syntynyt 6040A oli pyöreämuotoinen. Muoto oli helppo monen silmälle ja akustisesti edullinen. Alle metrin (999 mm) korkeus nosti kaiuttimen istuvaa kuuntelijaa varten sopivalle korkeudelle eikä kuitenkaan tehnyt kokonaisuudesta visuaalisesti liian hallitsevaa.

Jalusta oli kiinteä osa kaiutinta ja sisustusystävällisesti johtoja ei roikkunutkaan sieltä jalustakaiuttimen selustasta vaan liittimet olivat kaikki lattianrajassa jalustan pohjalevyn takaosassa. Ja kaiken kukkuraksi materiaali oli alumiinia eikä MDF-levyä! Aktiivikaiuttimen vahvistimille ei ollut erillisiä jäähdytysripoja vaan koko kotelo toimi jäähdytyspintana. Jos halutaan määritellä sana ”edistyksellinen”, tämä oli juuri sitä.

Harri Koskinen ja Genelec 6040R
Harri Koskinen ja Genelec 6040R

DSP:llä signaalia

Tänään 5.10. 2021 Genelec esittelee mallin, joka kulkee nimellä 6040R. R viittaa Genelecin lanseeraamaan Signature-sarjaan, jossa nostetaan esille valmistajan ikonisimpia malleja. Malleja, jotka ovat olleet oleellinen osa Genelecin arvostuksen syntymistä. Onko R lyhenne sanasta Reprise, Reference, signatuRe vai ihan vain Rock!, sitä en osaa sanoa. Joka tapauksessa 6040R on ensimmäinen malli näistä uusista Signature-Geneleceistä.

Uusi kaiutin näyttää heti tutulta, etenkin kun olen silitellyt Genelecin alumiinimunia niin kotona, töissä kuin muuallakin parikymmentä vuotta. Silti ensimmäinen mielikuva ei ole 8040 tai vastaava vaan nimenomaan tuo nuorelle ja kokemattomalle hifitoimittajalle ystävällisesti testiin tuotu pari 6040A:ta.

Onko R lyhenne sanasta Reprise, Reference, signatuRe vai ihan vain Rock!

Uudessä R:ssä on kaksi 150-wattista hyvin vähän hukkalämpöä tuottavaa D-luokkaista vahvistinta, samat 6,5-tuumainen bassokeskiääninen ja 19-millinen diskantti kuin ammattilaismalleissakin ja kierrätysalumiinista valettu kotelo, joka aiheuttaa minimaalisen vähän kaiuttimesta suoraan lähtevää ääntä sotkevia diffraktioita eli heijastuksia särmistä. Liitäntöinä on sekä analogiset että digitaaliset (AES/EBU) tulot. Luonnollisesti 6040R on osa Genelecin SAM-tuoteperhettä eli sitä voi ohjata GLM-ohjelmistolla.

Alkuperäiseen 6040A:han verrattuna 6040R on vaihelineaarisempi, pystyy suurempaan maksimiäänenpaineeseen ja kuluttaa vähemmän sähköä.

Helposti sijoitettava

GLM:n (Genelec Loudspeaker Management) AutoCal-huonekorjaus sovittaa kaiuttimen soimaan sijoituspaikallaan ja kyseisen tilan akustiikassa mahdollisimman tasapainoisesti. Näin musiikki, elokuvat ja kaikki muu äänimateriaali saadaan soimaan kauniisti myös niissä tiloissa, jotka eivät ole akustisesti hyviä. Taajuusvaste on 43 – 20 000 hertsiä eli bassotoisto ylettyy kaiuttimen koko huomioiden kiitettävän alas. Basson ulottuvuutta ja kaiutinjärjestelmän maksimiäänenpainetta voi lisätä vielä oleellisesti kytkemällä mukaan Genelecin SAM-sarjan subwooferin.

Genelec 6040R
Genelec 6040R

Jotta korvien lisäksi silmät lepäävät ajattomassa ulkoasussa, on värivaihtoehtoina harmaa, musta, valkoinen, musta valkoisilla elementtien verkoilla ja valkoinen mustilla elementtien verkoilla.

Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian toteaa uudesta kaiuttimesta lehdistötiedotteessa: ”Sen lisäksi, että uusi 6040R tarjoaa suorituskyvyn ja estetiikan yhdistelmän, tämä muotoilu perustuu pitkäaikaiseen sitoutumiseemme kestävän kehityksen mukaiseen tuotantoon. Kierrätetystä alumiinista valmistetulla 6040R:llä on alhainen virrankulutus ja se on suunniteltu kestämään pitkään, sekä toimimaan luotettavasti ja lisäksi se on valmistettu Suomessa, Iisalmen tehtaassamme, joka käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 6040R ei ole ainoastaan turvallinen ja pitkäikäinen sijoitus, vaan myös ympäristöystävällinen valinta.”

Ei mikään ihan tavallinen kovaääninen. Genelec 6040R:n tuotanto alkaa tammikuussa 2022 ja parihinta on noin 7 000 euroa.

Lisätiedot Genelecin sivuilla: https://www.genelec.com/signature-series

Video 6040R:stä Genelecin Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/c/genelec

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap