fbpx
Uutiset

Apple julkaisi uuden iPhone 5:n ja sen lisäksi iPod Nano ja iPod Touch uusiutuivat täysin. Myös nappikuulokkeet parantuivat.

iPhone 5 sisältää suuria uudistuksia, mm. karttoihin on tullut navigointi, jonka myötä puhelin nostaa sijojaan markkinoilla. Sirin kyky etsiä tietoa on sekin parantunut, esimerkkeinä vapaan ravintolapöydän löytäminen ja elokuvien etsiminen. Puhelin itsessään on ohuempi, mutta hieman korkeampi uuden näytön myötä. Näytön suurennettua käytettävissä on nyt viisi vaakariviä sovelluksia varten entisen neljän sijaan.

Tehoa on huomattavasti lisää, suorituskyky on karkeasti kaksinkertainen edelliseen iPhone 4S:n verrattuna. Verkko-ominaisuudet ovat saaneet odotetut päivitykset aina oikeaa LTE:tä myöten. Puhelin tukee kaikkien operaattoreiden LTE-yhteyksiä, eli myös Suomen LTE-tarjonta on käytettävissä. Myös wifi-yhteydet saivat lisäpuhtia ja 802.11n-standardin mukaisesti verkon nopeus voi nyt olla parhaillaan 150 megabittiä sekunnissa.

Kestävyyttä on paranneltu kokoalumiinisella takalevyllä, jossa mustassa mallissa on anodisoitu pinnoite ja valkoinen malli on puhtaalla alumiinilla oleva. Uusi laturiliitäntä on myös parantunut, sillä se on pienempi ja menee nyt molemminpäin liittimeen.

Uusi iPod Touch sisältää uuden iPhonen tavoin 4” 16:9 näytön, iPadista tutun A5 prosessorin (iPhonessa A6 prosessori) kahdella ytimellä. Myös grafiikkapiiri on kaksiytiminen, mikä tuo peleihin huomattavaa lisävauhtia ja sen myötä grafiikat voidaan kehittää huomattavasti näyttävämmiksi.

Myös kameroita on parannettu. iPod Touchissa on nyt iPadista tuttu viiden megapixelin kamera kuvauskäyttöön LED-salamalla. FaceTimea ja Skype-puheluita varten uudessa Touchissa on HD-tason kamera 720p videokuvalla laitteen etulevyssä. iPhone 5 sisältää kahdeksan megapixelin kameran uudella safiiripinnoitteella sekä saman 720p-tasoisen FaceTime -kameran puhelimen edessä. Puhelujen selkeyttä edistävät laitteen kolme mikrofonia, yksi pohjassa edellisten mallien tapaan ja kaksi muuta puhelimen yläosassa edessä ja takana. Puhelimen kaiutin on vastameluperiaatteella toimiva, eli kuultavaa ympäristön melua vähennetään puhelujen aikana.

iPod Nano sai uuden päivityksen ja kuten Applelle on ollut tyypillistä, tämäkin päivitys muuttaa iPod Nanon ulkoasun jälleen täysin. 2,5” kosketusnäyttö, Home-nappi iPhonen tapaan, helppokäyttöiset säätimet ja laitteen kääntö videokuvan katselua varten tuovat uutta näkökulmaa iPod Nanon käyttöön. Laitteessa on myös integroitu FM-radio sekä askelmittari Nike+iPod -käyttöä varten. Akun kesto on pisin, mitä iPodeissa on koskaan ollut. Lisäksi laite on varustettu Bluetooth 4.0 -kyvyllä, mikä takaa laadukkaan toiston niin langattomiin kuulokkeisiin kuin esimerkiksi auton stereoihin.
iTunes kauppa on saanut päivityksiä sekä kannettaviin laitteisiin, että tietokoneelle. iTunes store julistautui samalla maailman suurimmaksi musiikkikaupaksi 20 miljardin kappaleen myyntimäärällä historiansa aikana.

iPhone 5 on saatavana Suomessa 28.9. mustana tai valkoisena, iPodit saatavana lukuisissa eri väreissä ja tulevat lokakuussa saataville. iOS6 päivitys on ladattavissa 19.9. alkaen

Teksti: Heikki Teittinen

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap