fbpx
Uutiset

20 000 huoletonta tuntia – Sony VPL-FHZ55 -laser-videoprojektori esittelyssä 18.6.2013

Sonyn väki esitteli tänään lehdistölle, jälleenmyyjille ja asennusyrityksille tuoreen laserprojektorinsa. Laserprojektoreitahan on ollut aikaisemminkin, mutta ei puhtaana vaan hybridiversiona, joissa LEDit hoitavat osan valontuotosta. Sony painotti, että nopeasti hiipuvia LEDejä ei ole nyt mukana ja projektorin suorituskyky kärsiikin vain noin 25% koko sen 20 000 tunnin käyttöiän aikana. Normaalissa UHP-lamppuun perustuvassa projektorissa kirkkaus putoaa muutaman tuhannen luvatun käyttötunnin aikana 50% ja väritoisto muuttu huomattavasti.

Sony VPL-FHZ55:n resoluutio on tipan suurempi kuin Full HD:ssa, 1920 x 1200 pikseliä. Tämä siksi, että FHZ55:ssä F-kirjain viittaa kiinteiden asennusten ammattikäyttöön kuten audiotorioihin ja kouluihin. Kyseessä on siis ammattipuolelle suunniteltu malli.

Sopisiko se kotiin?

Reipas 4000 ANSI Lumenin valoteho, hyvä väritoisto ja todella pitkä käyttöikä toisaalta saavat miettimään, että miksei tälläinen tykki voisi toimia ison valoisan olohuoneen näyttönä. Pimeään kotiteatteriin kontrastia kaivattaisiin vielä nykyisestä lisää ja puhallinääni kuiskausta hiljaisemmaksi. Täysin pikseliverkoton LCoS-paneeli ei haittaisi sekään. Väritoistoesimerkkinä tilaisuudessa oli merkiltään peitetty DLP-hybridi-laserprojektori. Esittelijät lupasivat, että kummatkin olivat suoraan laatikosta ja standard-asetuksella. VPL-FHZ55 toisti värit puhtaina ja raikkaina, valkoisen valkoisena. Siihen verrattuna kilpailijan kuva samalla materiaalilla näytti 1970-luvun brittiläiseltä tv-ohjelmalta.

20 000 tuntia. Se tarkoittaa viittä vuotta kun tykki on päällä kymmenisen tuntia päivässä, tämän takia takuukin on viisi vuotta. Eikö teillä katsota niin paljoa, vain keskimäärin muutama tunti päivässä? No sitten lampun käyttöikä on 20 vuotta. Kyllä, siinä ajassa joku muu osa elektroniikasta voinut pettää ja mieli jo halajanut tuoretta mallia. Pointti onkin, käyttötunneista ei tarvitse käytännössä huolehtia ollenkaan.

Hinta on 4 575 euroa ilman arvonlisäveroa, reilu 5 600 euroa kuluttajalle siis. Tuntuu paljolta verrattuna halvimpiin kotiteateritykkeihin, joita saa alle tonnilla. Vaakakupissa painavat kuitenkin huolettomuus ja pimentämättömiiin tiloihin kunnolla riittävä kirkkaus. Varmasti viiden vuoden päästä kohtuuhintaisia laser-valonlähteeseen perustuvia kotimalleja on markkinoilla. Mutta jos haluat ison ja kirkkaan kuvan olohuoneeseesi jo tänä vuonna…

VPL-FHZ55 on saatavana elokuussa 2013.

Lisätietoa:http://www.sony.fi/pro/lang/en/fi/product/installation/vpl-fhz55/overview

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap